Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kolombiya'da orman yangınları nedeniyle "kamusal acil durum" ilan edildi Altında rüzgar tersine mi dönüyor? Küresel şirketlerden yapay zeka kaynaklı siber tehditlere karşı "ortak savunma" çağrısı Döviz kurlarında son durum (28 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (28 Ağustos 2026) Frankfurt Havalimanı'nda çalışan 2 kişi sıtma nedeniyle öldü İspanya'da müze soygunu: 3 bin yıllık paha biçilemez altın hazine dört dakikada çalındı İran "ABD kötülük yapmaya başlarsa, tarihe geçecek bir karşılık veririz" İngiltere'deki siber saldırıda 8,7 milyon müşterinin verilerine erişildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ağustos 2026) Üstel “Bir çocuk futbol kampı bile dedef oluyorsa, ciddi bir zihniyet sorunu var” "Bosna Kasabı" olarak bilinen savaş suçlusu Ratko Mladic öldü Letymbiotis "Bir devletin yapması gerektiğini yapıyoruz" ECB tutanaklarında yeni faiz artışı olasılığı vurgulandı Fiber Optik Ek Protokolü Komitede onaylanarak, Genel Kurul’a sevk edildi Öztürkler “İki seçimin 6 Aralık’ta yapılmasına yönelik öneri Meclis'e geldi" Üstel "Kayıpların akıbetini ortaya çıkarmak tarihi sorumluluğumuzdur" Çin Halk Cumhuriyeti'nden KŞK'ya bağış YSK ve İlçe Seçim Kurullarının oluşumu açıklandı Karakum'da ani ölüm: Denizde yüzdüğü sırada hayatını kaybetti! Kolombiya'da orman yangınları nedeniyle "kamusal acil durum" ilan edildi Altında rüzgar tersine mi dönüyor? Küresel şirketlerden yapay zeka kaynaklı siber tehditlere karşı "ortak savunma" çağrısı Döviz kurlarında son durum (28 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (28 Ağustos 2026) Frankfurt Havalimanı'nda çalışan 2 kişi sıtma nedeniyle öldü İspanya'da müze soygunu: 3 bin yıllık paha biçilemez altın hazine dört dakikada çalındı İran "ABD kötülük yapmaya başlarsa, tarihe geçecek bir karşılık veririz" İngiltere'deki siber saldırıda 8,7 milyon müşterinin verilerine erişildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ağustos 2026) Üstel “Bir çocuk futbol kampı bile dedef oluyorsa, ciddi bir zihniyet sorunu var” "Bosna Kasabı" olarak bilinen savaş suçlusu Ratko Mladic öldü Letymbiotis "Bir devletin yapması gerektiğini yapıyoruz" ECB tutanaklarında yeni faiz artışı olasılığı vurgulandı Fiber Optik Ek Protokolü Komitede onaylanarak, Genel Kurul’a sevk edildi Öztürkler “İki seçimin 6 Aralık’ta yapılmasına yönelik öneri Meclis'e geldi" Üstel "Kayıpların akıbetini ortaya çıkarmak tarihi sorumluluğumuzdur" Çin Halk Cumhuriyeti'nden KŞK'ya bağış YSK ve İlçe Seçim Kurullarının oluşumu açıklandı Karakum'da ani ölüm: Denizde yüzdüğü sırada hayatını kaybetti!
Dolar
Euro
Sterlin

“Adamızın Dili” etkinliğinde Kıbrıs lehçeleri ve ortak dil mirası ele alındı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
“Adamızın Dili” etkinliğinde Kıbrıs lehçeleri ve ortak dil mirası ele alındı
Reklam

Emel Gezen

Kıbrıs'ın dilsel çeşitliliğini keşfetmeyi, adada konuşulan farklı diller ve lehçeler hakkında farkındalık yaratmayı ve iki toplum arasında dil ile kültür alanındaki diyaloğu güçlendirmeyi amaçlayan "Adamızın Dili: Kıbrıs Lehçeleri Hakkında Bir Panel" etkinliği düzenlendi.

United Youth of Cyprus (UYC) ve Cylingo tarafından geçtiğimiz hafta düzenlenen etkinlik, iki toplumdan yaklaşık 90 katılımcıyı bir araya getirdi. Gün boyu süren programda sunumlar, interaktif etkinlikler, dijital projeler, oyunlar ve panel oturumu yer aldı. Etkinlikte, Kıbrıs Türkçesi ve Kıbrıs Rumcasının yanı sıra Sanna gibi adanın dilsel mirasının bir parçası olan diğer diller ve lehçeler de ele alındı.

KIBRIS LEHÇELERİ MOBİL UYGULAMADA

Programın ilk bölümünde Cylingo ekibi, Kıbrıs lehçelerine yönelik geliştirdiği mobil uygulamayı ilk kez tanıttı. Tanıtım kapsamında, uzun süredir hizmet veren Cylingo internet sitesi üzerinden platformun sunduğu dijital sözlük, lehçelere ilişkin içerikler ve diğer dijital araçlar katılımcılarla paylaşıldı. Mobil uygulamanın, internet sitesinin sunduğu deneyimi mobil cihazlara taşıyarak platformu daha erişilebilir hale getirmesi ve Kıbrıs'ta konuşulan farklı lehçelerin kayıt altına alınması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

ALASHIYA TANITILDI

Ardından, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen AB Dil Alanında Destek Projesi kapsamında geliştirilen Alashiya tanıtıldı. Minecraft Education platformu üzerinden geliştirilen oyun tabanlı öğrenme aracı; özellikle gençler arasında adanın dilsel ve kültürel zenginliği konusunda farkındalık oluşturmayı, iki toplumun birbirlerinin dillerine ilgi duymasını teşvik etmeyi ve toplumlar arasındaki bağların güçlenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Programın devamında Rhomios yürüttüğü çalışmaları katılımcılarla paylaşırken, HADE! ekibi de Kıbrıs Rumcası ve Kıbrıs Türkçesine yönelik düzenledikleri dil dersleri ile sosyal ve kültürel etkinliklerini tanıttı. Sunumda, bugüne kadar yürüttükleri çalışmalar ve toplumlar arası etkileşimi güçlendirmeye yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

Etkinlik kapsamında ayrıca United Youth of Cyprus, iki toplumdan gençleri bir araya getirmeyi hedefleyen çalışmaları ve yürüttüğü projeleri katılımcılarla paylaştı.

Etkinliğin son bölümünde gerçekleştirilen panelde Spyros Armostis, Halil Karapaşaoğlu ve Elena Ioannidou konuşmacı olarak yer aldı. Panelde Kıbrıs'ın çok dilli yapısı, adada konuşulan farklı lehçelerin korunması, dilin kültürel mirastaki yeri ve bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının önemi ele alındı.

 

VOICE KIBRIS HABER/ 2026

Benzer haberler

Emel Gezen
CyNoLitter: Kıbrıs’ta doğayı koruyan gönüllü hareketi büyüyor 9 Tem 2026 16:04 EDON Gençlik Festivali’nde iki toplum etkinlerle buluşacak 7 Tem 2026 12:46 İki toplumlu örgüt UYC gençler arasında köprüler kuruyor 7 Tem 2026 09:51 GençKültür kurucusu Selçuk Görsay "Hedefimiz Kıbrıs'ın genç kültür-sanat hafızasını oluşturmak" 3 Tem 2026 16:49 GençKültür dijital kültür platformu tanıtıldı 29 Haz 2026 16:11 Gençlerin istihdamında en büyük sorun: Eğitim sistemi ve iş gücü piyasası uyumsuzluğu 27 Haz 2026 12:59 Kıbrıs İki Dillilik Derneği Yıllık Bilgilendirme Toplantısını gerçekleştirdi 23 Haz 2026 11:22 Yrd. Doç. Dr. Huri Yontucu “Dezenformasyon nitelikli bir dolandırıcılık haline geldi” 20 Haz 2026 09:59 CTP Gençlik Örgütü Genel Başkanı İsmail Barbaros “Barış ve çözüm talebi gençlerin ortak iradesiyle güçlenebilir” 12 Haz 2026 11:06