FeaturedKIBRIS

Guterres’ten Kıbrıs açıklaması “Güvenlik Konseyi’nin bana verdiği bir görev var”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün düzenlediği basın toplantısında, Güvenlik Konseyi’nin kendisine verdiği görevde, açıkça Kıbrıs’ta iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüme değindiğini ancak bunun tarafların sunacağı görüşleri için bir engel olmadığına işaret etti.

Genel Sekreter, “Bir 5+1 toplantısı için mart başında bir araya gelme niyetindeyim. Kararlaştırdığımız bu toplantı taraflar için koşullu olmayan gayrı resmi bir toplantıdır. Kuzey Kıbrıs’taki yönetimde değişiklik vardır. Herkes için samimi olarak kendi aralarında geleceği nasıl gördüklerini kendi aralarında tartışmak ve nasıl ilerlenebileceğini görmek için bir şans olması önemlidir” dedi.

Bir Türk gazetecinin 5+1 toplantısı, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonda ısrar edip etmeyeceği veya Kıbrıslı Türk liderin gibi yeni görüşlere açık olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Guterres, Güvenlik Konseyi’nden Birleşmiş Milletlerin müzakerelere dâhil olması gibi bir görevi olduğunu, bu görevin açıkça iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüme atıfta bulunduğunu söyledi.

Antonio Guterres, “Açıkçası bu taraflar için sunacakları görüşler için bir engel değildir. Eğer tarafların müzakerelerin kapsamını genişletmek gibi bir anlaşmaları varsa ortak bir anlaşmaya tercüman olmak anlamında ben her zaman Güvenlik Konseyi’ne gitmeye hazırım” şeklinde konuştu.

İlk adımın tarafları bir araya getirmek, onları dinlemek, bu görüşmeden çıkacak sonucu görmek olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Guterres, üstlendiği göreve bağlı olmasının herkesin görüşünü dinlemeyeceği, o görüşmede tarafların gelecekle ilgili hangi ortak görüşte birleştikleri esasının sonucunu almayacağı anlamına gelmediğine dikkat çekti.

(KHA)


Benzer Haberler

Türkiye’de katliam gibi kaza!

NTV

“Kıb-Tek’in özerkleştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere ortak komite kurulacak”

TAK

Şahali “Ucuzlama hane halkında hayat bulmadı”

TAK

Arıklı “Yıllardır süregelen sorunları bir çırpıda çözmem mümkün değil”

TAK

Tecavüz zanlılarına 21 yıl hapis!

Voice Kıbrıs Haber

Baybars “Arıklı iki buçuk yılını kurultay kavgalarıyla geçirdi”

TAK