CoronavirüsFeaturedKIBRIS

Güneydeki tedbirler iki kademede hafifletiliyor

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasisadis, dün akşam saat 20.30 halka seslenerek alınan kararları açıkladı.

Covid-19 ile mücadele çerçevesinde alınan tedbirlerin iki ayrı kademe ile hafifletileceğini ifade eden Anastasiadis, birinci kademenin 4 Mayıs’ta ikinci kademe de 21 Mayıs’ta olacağını söyledi.

Kıbrıs’ın güneyinde 4 Mayıs 2020’den itibaren geçerli olacak birinci kademe şu şekilde:

• 4 Mayıs’tan itibaren inşaat sektörüne yönelik kısıtlamalar ve tüm benzeri iş faaliyetlerindeki kısıtlamalar kaldırılıyor.

• Alışveriş merkezleri ve mağazalar hariç tüm perakende satış mağazaları yeniden açılıyor. Mağazaların işletilmesinin yetkili Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları tarafından belirlenen güvenlik ve sağlık protokollerine tabi olacaktır.

• Halka açık pazar alanları, çarşılar, Kıbrıs Rum Sağlık Bakanının ilgili talimatlarında yer alacak koşullar altında yeniden açılıyor.

• Turizm ve seyahat acenteleri yeniden açılıyor.

• 4 Mayıs’tan itibaren kamu ve özel sektör çalışanları, Kıbrıs Rum Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek sağlık protokolüne çerçevesinde görevlerine geri dönecektirler. Çalışanlar arasında 15 yaşından küçük çocuğu olan ve/veya Covid-19 dolayısıyla risk gurubuna ait olan kişiler iş yerlerine dönmeyip, belirlenecek olan çalışma protokolü çerçevesinde evlerinde tele-konferans ve/veya elektronik alanda çalışmaya devam edecektir.

• Mahkemelerin, Yüksek Mahkeme tarafından alınan kararlarla uygun olarak çalışmaları mümkün olacaktır.

• Kamu ve özel orta öğretimin ihtiyaçlarına bakılarak lise son sınıfların 11 Mayıs 2020 itibariyle okullarına geri dönmelerine karar verilmiştir.

• Kıbrıs Rum Eğitim, Kültür, Spor ve Gençlik Bakanı ilgili duyuruları ve diğer tüm eğitim düzeyleri hakkında raporlar sunacaktır.

• Kıbrıs Rum Eğitim, Kültür, Spor ve Gençlik Bakanı tarafından yapılacak bir sonraki açıklamaya kadar, geriye kalan tüm öğrenciler tele-eğitim derslerine aynı şekilde devam edecektir.

• Kamu ve özel hastanelerin normalleşmesinin bir parçası olarak, kısıtlamalar 4 Mayıs’ta kısmen kaldırılacak ve Kıbrıs Rum Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarına göre hareket edilecektir buna ek olarak tüm diş hekimleri sağlık merkezleri tamamen yeniden açılabilecektir.

• Gece sokağa çıkma yasağı 21.00’dan 06.00’a kadar olması yönünde alınan karar düzenlenerek, 4 Mayıs’tan itibaren gece 22.00’dan sabah 06.00’a kadar olacaktır

• Sokağa çıkma yasakları dahilinde alınan kararlar arasında günde 1 kez 8998 mesaj atarak sokağa çıkma yasağı düzenlenerek, günde 3 kez 8998 mesaj atarak sokağa 3 kez çıkılabilecektir.

• 4 Mayıs’tan itibaren kiliselerde, camilerde ve diğer ibadet yerlerinde 10 kişiyi aşmayacak toplantılar düzenlenebilir. Buna ek olarak düğün, vaftiz ve cenaze hakkında uygulanan kararnameler uygulanmaya devam ediyor. 1 Haziran’dan itibaren tüm ibadet yerleri Kıbrıs Rum Sağlık Bakanlığının hazırlayacağı protokoller sayesinde normal şekilde ibadete açılacaktır. Aynı durum yine düğün, vaftiz ve cenazeler için de geçerli olacaktır.

• Bireysel egzersize (yürüyüş, denizde yüzme, bisiklete binme vb.) 4 Mayıs 2020 itibariyle açık alanlarda, kaldırımlarda ve parklarda iki kişiyi aşmayacak şekilde ve küçükleri bu kısıtlamanın dışında bırakarak izin verilir.

• Parklar, oyun alanları ve diğer açık alanlar kapalı kalmaya devam edecektir.

  • 4 Mayıs’tan itibaren “Kıbrıs Olimpiyat KOmitesi” listesinde bulunan sporcuların açık spor tesislerini kullanmalarına, 18 Mayıs’tan itibaren de açık alanda olmak şartıyla takım antrenmanlarına izin verilecek. Hem bireysel hem takım sporcularının soyunma odaları, spor salonları ve diğer kapalı alanları kullanmalarına izin verilmeyecek.

(Voice of the Island)


Benzer Haberler

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Palmas “Halkın endişe etmesine gerek yok”

TAK