FeaturedKIBRIS

‘Güneydeki mülklerini alabilirler…’

Güney Kıbrıs İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki verilere göre, Güney Kıbrıs’taki Türk mallarına 2014 yılına kadar yaklaşık 6,3 milyon euro harcama yapıldı.

Voice of the Island 2018

2014 yılına kadar sözleşmeli olarak güneyde ikamet eden ve kendilerine ev tahsis edilen Kıbrıslı Türklerin sayısının da 257 ev olarak gösterilen verilerde, 1974 öncesi ve sonrası yurtdışında olan Kıbrıslı Türk, kuzeyde her hangi bir Kıbrıslı Rum’a ait mülke sahip olmaması koşuluyla, Güney’deki mülkünü almaya karar verebileceği de belirtiliyor.

Onay için Bakanlar Kuruluna sunuluyor…

Güney Kıbrıs İç İşleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilerde, “Kıbrıs Türk mülkiyetlerinin vasisi(1974 sonrası sorumlu daire), istisnai durumlarda, mülk satış bildirimlerini belirli şartlara tabi olarak ilgilenen Kıbrıslı Türk sahiplerine izin verebilir” şeklinde açıklama yer alıyor.

Kıbrıslı Türk’e ait bir malın piyasa değerinin 341 milyon 720 bin 29 euronun üzerinde olması durumunda ise “mülkiyetlerin alımına ilişkin davalar” kapsamında onay için Bakanlar Kuruluna sunulduğu ifade ediliyor.

Bakanlık sitesinde, 1974 öncesi ve sonrası yurtdışında olan bir Kıbrıslı Türk’ün, kuzeyde Kıbrıslı Rum’a ait herhangi bir mülke sahip olmaması koşuluyla, Güney’deki mülkünü almaya karar verebileceği de yazıyor.

Tamir edilip, tahsis ediliyor

2014 yılına kadar olan değerlendirmede, Türk mallarına yaklaşık olarak 6,3 milyon euroluk masraf yapıldığı belirtilirken, bu masraf hem tamir, hem de Türk evlerinin kanalizasyona bağlanması sistemi için olduğunu kaydedildi.

Gazetemizin elde ettiği bilgilere göre ise yapılan tadilatlar ve konutların kanalizasyon sistemine bağlanmasıyla ilgili çalışmalar hala devam ediyor.

Sitede, 1974 ile 2014 arasında, 1974’ten önce kendilerine ait olmayan fakat ihtiyaç sahibi olduklarından dolayı güneyde ikamet eden Kıbrıslı Türklere, kullanımda olmayan Kıbrıs Türk evlerinin tadilatı yapılarak sözleşmeli olarak tahsis edildiği belirtiliyor.

Sözleşmeli olarak güneyde ikamet eden ve kendilerine ev tahsis edilen Kıbrıslı Türklerin sayısı ise 2014 yılına kadar, 257 ev olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Bakım-onarıma 4 yılda 3 milyon Euro…

Sitede ayrıca Kıbrıslı Türklere ait olan anıtlar, camiler, kamu binaları ve mezarlıklar hakkındaki bilgiler de dikkat çekiyor.

Güney Kıbrıs İç İşleri Bakanlığı sitesinde yer alan bilgide; “Kıbrıslı Türklere ait anıtlarının, camilerin, kamu binalarının ve mezarlıkların bakım ve onarımıyla ilgili olarak da 2004-2009 yılları arasında Kıbrıs Türk Mülkiyet Fonu Bütçesi’nden yaklaşık 3 milyon Euro harcanmıştır” söyleniyor.

Bu alanlarda 2010 yılında, 928 bin 878 euro tutarında harcama yapıldığı belirtilirken, 2011 yılında ise 504 bin 331 euro ödendiği söyleniyor.

Bu rakamlar 2012 yılında 413 bin 231 euro, 2013 yılında 257 bin 198 euro şeklindeyken, 2014 yılında ise 288 bin 118 euro tutarında bir miktarın tahsis edildiği söyleniyor.

Kaynak: http://www.moi.gov.cy/moi/moi.nsf/page60_gr/page60_gr?OpenDocument



Benzer Haberler

Araç yangını meselesiyle ilgili polise gitti 2021’den beri kaçak olduğu ortaya çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Eylem yapan Kasaplar Birliği’yle görüşen Çavuş “Talepleri hükümete götüreceğiz”

TAK

Ortaokul ve Liseler Arası 4’üncü Kısa Öykü Yarışması kazananları ödüllendirildi

TAK

Polisin geldiğini anlayınca balkondan atlayıp kaçtı!

Voice Kıbrıs Haber

20. Kıbrıs Tiyatro Festivali 17 Mayıs’ta başlıyor

TAK

Tatar “Holguin’in yetkisini aşan temaslarından rahatsız olduk ve bunu gereken yerlere ilettik”

TAK