FeaturedKIBRIS

Güneyde kara yağın patentinin alınıp alınamayacağı inceleniyor

Kıbrıs Cumhuriyeti Tarımsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı’nın kara yağın menşe adı veya mahreç işareti korumalı ürün olarak tescilinin yapılıp yapılmayacağı konusunda incelemelerde bulunduğu bildirildi.

Haravgi gazetesine göre Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanı Kosta Kadis, bir milletvekilinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Dairesi’nin, zeytinyağıyla ilgili uygulamadaki Avrupa hükümlerini incelediğini belirtti.

Kara yağın, “tarım ürünleri ve gıdaların kalite sistemi” altında kaydının yapılması girişiminde bulunulmadan önce, gıdalara ilişkin yasal düzenlemelerin kontrolü ve uygulanması için yetkili birim olan Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Dairesi’yle ve gıdaların kimyasal ve biyolojik analizlerinin yapılmasında laboratuvar hizmetleri sunan Kimya Dairesi’yle iletişime geçildiği bilgisini veren Kadis, bu çerçevede kimyasal analizleri yapılmak üzere laboratuvara kara yağ örneği gönderildiğini ifade etti.

Kadis, laboratuvar kontrollerinin tamamlanmasıyla “tarım ürünleri ve gıdaların kalite sistemine” dahil edilmesi süreci yönünde ilerlenmesi için, Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı’nın, yetkili birimlerle iş birliği içinde ilgili hükümlerin yerine getirilip getirilmediği konusunda bilgi vereceğini belirtti.

Kara yağın, üretim şekli nedeniyle neredeyse siyah olan koyu renginden dolayı bu ismi aldığını yazan gazete, sadece Kıbrıs’a özgü bir yağ türünün söz konusu olduğundan bahsetti.

Kara yağın eskiden geleneksel olarak Baf ve Karpaz bölgelerinde üretildiğini kaydeden gazete, bugün, (Güney Kıbrıs’ta) sadık hayranları olsa da, acılık seviyesi ve üretim şekli nedeniyle kötü kalite kabul edildiğinden bugünkü ağız tatlarına pek uymadığı için kaybolmak üzere olduğunu belirtti.

Güneyde 1983’ten itibaren şişelenmesinin yasayla yasaklandığını da aktaran gazete, bazı üreticilerin üretime devam ettiğini ve kara yağı açık olarak pazarlarda sattığını belirtti.

Gazete Kıbrıs’ın kuzeyinde şişelenmiş kara yağın bulunduğunu da haberine ekledi.

Kaynak: TAK



Benzer Haberler

Silahla yakalanan şahıslar 6 gün daha tutuklu kalacak

Voice Kıbrıs Haber

Kundaklama olayı ile ilgili iki kaportacının tutukluluk süresi uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tayvan’dan getirdikleri 13 kilo uyuşturucuyla yakalananlara 3 ay hapis cezası verildi

Voice Kıbrıs Haber

Cinsel taciz iddasıyla tutuklanan şahıs teminatla serbet bırakıldı

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyenlerin tutukluluk süreleri uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Kartingciler gençlik haftasında yarışacak

Voice Kıbrıs Haber