FeaturedKIBRIS

Güneyde biyobanka kurulacak

Kıbrıs Rum tarafında “tıbbi araştırmanın geliştirilmesi hedefiyle insanlarla ilgili biyolojik materyal toplayacak, depolayacak ve incelenmesine olanak tanıyacak “biyobankalar” için yasal düzenleme yapılıyor.

Alithia geçen Perşembe günü Kıbrıs Rum meclisine sunulan “Araştırma Maksatlı Biyobankalar (kuruluş, işleyiş ve denetim) Yasası, 2021” isimli yasa tasarısının içeriğine yer verdi.

Habere göre, kurulacak”biyobankaya”, şimdi veya gelecekte yapılacak tıbbi araştırmalarda kullanılmak üzere donerden alınacak biyolojik materyal “yatırılacak” ve en fazla 5 yıl tutulabilecek.

“Biyobanka” yasa tasarısının, biyoloji bilimi ve araştırma alanında, özellikle insanlarla ilgili biyolojik materyal kullanılarak yapılan araştırma alanında kaydedilen başarılara ve biyotıp biliminde insanlarla ilgili biyolojik materyal kullanılarak araştırma yapılmasını zorunlu kılan bilgiyle keşfe bağlı olduğu dikkate alınarak hazırlandığı kaydedildi.

Amaç, araştırma hedefiyle biyolojik materyal alma, toplama, bu tür materyali koruma, saklama ve depolama, sağlık alanında bilimsel araştırmalara yardımcı olacak şekilde işleme olarak izah edildi.

Yasa tasarısında “biyobankaların” işleyişinin temel ilkeler şöyle sıralanıyor:

“İnsan haklarına ve insan onuruna, donörlerin (biyolojik materyal vericileri) kişisel verilerinin korunmasına mutlak saygı. Donörün, biyolojik materyalinin kullanılmasına rızası olması ve gizlilik ilkesi”


Benzer Haberler

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK