FeaturedKIBRIS

Güney Kıbrıs’ta tek ses: “Türk ordusu geri çekilmeli ve garantiler kaldırılmalı”

Kıbrıslı Rum Tarım Bakanı Nikos Kouyalis, Kıbrıs sorununa çözümün Türk ordusunun geri çekilmesini ve garantiler sisteminin kaldırılmasını sağlaması gerektiğini belirtti.

Pazar günü Baf’ta düzenlenen bir anma töreninde konuşan Kouyalis, çözümün ülkeyi bölen hattı ortadan kaldırması, göçmenlerin evlerine ve mülküne geri dönmeleri dâhil, insan haklarına saygı gösterilmesini sağlaması gerektiğini de vurguladı.

Rum Tarım Bakanı, büyük zorluklara rağmen Rum Lider Nikos Anastasiades’in, Yunan hükümetinin bütünsel ve yakın işbirliğiyle, ülkeyi yeniden birleştirecek ve özgürlüğünü sağlayacak barışçı, işleyebilir ve uygulanabilir bir çözüme ulaşılması amacıyla Ocak’ta düzenlenen Cenevre Kıbrıs Konferansı’na katıldığını anlattı.

Bu arada Rum Başkanlık Müsteşarı Fotis Fotiou da hafta sonu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dört temel özgürlüğün Türk vatandaşlarına da sağlanması talebinin AB anlaşmalarına ters olduğunu, Kıbrıs’taki Helen mücadelesinin varoluş mücadelesinin akıbetine zarar vereceğini belirtti.

Fotiou, “Ankara, Kıbrıs sorununa çözümden sonra 1960’daki çağ dışı kalmış garantiler sisteminin kabul edilmez devamında ve Kıbrıs’ta makul olmayacak bir zamana kadar belli bir sayıda Türk askeri kalmasında ısrar ediyor” dedi.

Fotis Fotiou, insani bir konu olan kayıp kişilerle ilgili olarak da, Kıbrıs’ta 43 yıl sonra bile savaş alanında veya tutukluyken işkence görerek ölen vatandaşları gömmeye devam ettiklerini, yaklaşık 1,000 Kıbrıslının 1974’ten beri kayıp olduğunu kaydetti ve Türkiye’den her bir kayıp kişinin araştırılıp akıbetinin açıklığa kavuşturulması için artık işbirliği yapmasını talep etti.

Fotiou, “Kayıp kişilerin aileleri sevdiklerine ne olduğu konusunda cevap istiyorlar. Birçok kayıp yakını, sevdiklerinin akıbeti hakkında bilgi alamadan ölüyorlar” şeklinde konuştu.

 


Benzer Haberler

Holguin Hristoduidis ile görüştü

Voice Kıbrıs Haber

Mağusa ve İskele’ye bağlı bazı bölgelerde elektrik kesintisi

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Metehan’da gümrüksüz 30 kilo kuzu eti

Voice Kıbrıs Haber

Mağusa’da ve Girne-Alsancak çevre yolunda uyuşturucu!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar- Holguin görüşmesi tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber