FeaturedKIBRIS

Güney Kıbrıs-Mısır doğal gaz boru hattı için AB’den onay bekliyor

Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesi ile Mısır’ı bağlayacak doğal gaz boru hattı veya hatlarının döşenmesine olanak sağlayacak hukuki ve teknik-ekonomik şartlar konusunda Mısır ile arasındaki anlaşmanın AB’nin yetkili birimi tarafından onaylanmasını bekliyor.

Politis, “Boru Hatları İçin Onay An Meselesi” başlıklı haberinde, Mısır’ı ziyaret eden Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in dün mevkidaşı Sameh Şukri ile görüşmesinde ele alınan konulardan birinin de iki taraf arasındaki hukuki ve teknik-ekonomik şartlar anlaşmasının AB’nin yetkili birimince onaylanması olduğunu yazdı.
Hristodulidis ve Şukri’nin, bu anlaşmayla ilgili iki taraf arasında yürütülmekte olan görüşmelerin oldukça iyi gittiği, çok yakında olumlu sonuçlanacağı ve AB’den onay geleceğinde görüş birliğine vardıkları kaydedildi.
Habere göre AB’nin yetkili birimine yapılacak onay başvurusunda, Mısır’dan beklenen ekonomik nitelikli bazı eksik veriler Kıbrıs’ın güneyine geçen pazartesi teslim edildi. Bu veriler önümüzdeki günler içerisinde Brüksel’e iletilecek ve Güney Kıbrıs-Mısır arasındaki anlaşmaya resmen imza atılması için artık AB’nin onayı beklenecek. 
İki taraf arasında imzalanması beklenen anlaşmanın boru hattının döşenmesiyle ilgili olmadığını belirten gazete, sözde Rum ve Mısır MEB’lerini bağlayacak boru hattının, özel veya devlet şirketleri tarafından inşası konusunda yapılacak ticari anlaşmalara hukuki çerçeve getirecek bir anlaşma olduğuna işaret etti. 
Habere göre bu devletlerarası anlaşma, Mısır-İntku’daki terminalin yöneticileri (aralarında Shell de var) ile “Afrodit” yatağının yöneticileri (Noble, Shell, Delek) ve Rum Devlet Hidrokarbon İşletmesi arasında, “Afrodit”teki gaz rezervinin terminale satışı konusunda müzakere edilecek ticari anlaşma ile bağlantılı. “Boru hattı döşenmesine dair devletler arası anlaşma olmadan, gazın satışıyla ilgili ticari anlaşmanın uygulanamayacağı” belirtiliyor.
Mısır medyasını kaynak göstererek Hristodulidis ve Şukri’nin dünkü görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenlediğine işaret eden gazeteye göre Hristodulidis, Mısır ile ilişkilerin her alanda iyi olduğuna dikkat çekerek Mısırlı mevkidaşı ile ikili anlaşmaların finansmanı ile ticaret, enerji ve diğer alanlardaki işbirliklerine destek yöntemlerini görüştüklerini söyledi. Şukri ise Mısır’ın, Güney Kıbrıs ve diğer AB üyesi ülkelerle işbirliğinin devamını arzuladığını belirtti; Hristodulidis’le Suriye ve Filistin’deki durumu da masaya yatırdıklarını anlattı. 
Alithia “Mısır ve Kıbrıs Boru Hattı Konusunda Hızlı İlerliyor” başlığıyla aktardığı haberde Şukri’nin Hristodulidis’le görüşme sırasında, iki ülke arasında doğal gaz boru hattı döşenmesi anlaşmasıyla ilgili gerekli tedbirlerin kesinleştirilmesinin önemine vurgu yaptığını yazdı.
Habere göre görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Hristodulidis’e Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj yapması halinde Güney Kıbrıs’ın tepkisinin ne olacağı da soruldu. Türkiye’nin çoğu zaman bu tür faaliyetlerde bulunmakla “tehdit ettiğini” savunan Hristodulidis, “bu tür tehditlerin uygulamaya geçirilmesi halinde uluslararası hukukun ve ulusal mevzuatın ihlal edilmiş olacağını” öne sürdü, “sonucunun da bu ihlalde bulunan herkesin uğrayacağı sonuçlar olacağını” savundu. 

ANASTASİADİS AY SONUNDA MISIR’A GİTMEYE HAZIRLANIYOR
Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mısır’ı ziyaret edip etmeyeceği sorulduğunda ise Anastasiadis’in ay sonuna doğru Mısır’ı ziyareti için hazırlık yapıldığını söyledi. 
Hristodulidis, Anastasiadis’in Mısır’ı, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile birlikte, diaspora konularındaki üçlü işbirliği çerçevesindeki “sılaya dönüş” işbirliği programının açılışı için ziyarete hazırlandığını da ekledi. 
Fileleftheros haberi “Kıbrıs-Mısır Doğal Gaz Boru Hattıyla Bağlanıyor… Kıbrıslı Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in Mısır Başkentindeki Temasları” ve “Başkan Nisan Sonunda Kahire’ye” başlıklarıyla aktardı. 
Habere göre Hristodulidis basın toplantısında Türkiye’yi, “çoğu bölge ülkesinin enerji de dahil çeşitli alanlardaki işbirlikleri ile Doğu Akdeniz’de istikrar ve güvenlik şartları oluşturma çabalarını tehdit etmekle” itham etti. “Kıbrıs MEB’inin aynı zamanda AB’nin de MEB’i olduğu unutulmamalıdır” iddiasında bulunan Hristodulidis, 22 Mart’taki Avrupa Konseyi’nde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin kınandığını hatırlattı. Hristodulidis, “AB ve üye ülkeler, ilgili bütün gelişmeleri yakından izlemeyi de taahhüt etti. Dolayısıyla uluslararası hukuk ve meşruiyet konusunda AB’deki ve bölgedeki ortaklarımızın destek ve dayanışmasına dayanmaktayız” dedi. 
Haravgi haberi “Kıbrıs MEB’inden Mısır’a Boru Hattı Anlaşması ‘Kotarılıyor’… Dışişleri Bakanı Doğal Gaz Satış Anlaşması Konusunda da Olumlu Sonuçlar Umuyor” başlığı altında özetledi. 

 


Benzer Haberler

11 bin sterlin ve 180 bin TL çalan kadın tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Aracın çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA

Antarktika’ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

AA

Nöbetçi eczaneler (28 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

İsias Davası için Adıyaman’a giden KKTC heyeti adaya döndü

BRT