Teknoloji

Güney Kıbrıs, gezegenimizi kurtarma çabalarına yardımcı olma yolunda

Güney Kıbrıs, gezegenimizi kurtarma çabalarına yardımcı olma yolunda ilerliyor gibi ama tabii ki gelecekte eğer Dünya aksi bir asteroid tarafından çarpılma tehlikesiyle yüz yüze gelirse… ve tabii ki eğer Kıbrıs Uzay Araştırma Örgütü başkanı George Danos’un şifreli sözleri şu an üzerinde işlenen büyük bir projeyi ima ediyorsa.

Danos’un geçtiğimiz Salı günü Lefkoşa’da gerçekleştirilen “Yurt dışındaki Kıbrıslılar” konferansında yaptığı yorumlar, büyük bir şeye işaret etmiş gibi görünüyordu. Ancak konuşma süresinin 20 dakikası, Enerji Bakanı Yorgo Lakkotrypis’in hidrokarbonlar konusunda yaptığı, süresini aşan bir monolog ile harcandı; Bu yüzden Danos, kendisine sadece 10 dakika kaldığı için, yorumlarını telaşlı bir şekilde yapmak zorunda kaldı. Konuşma sırası nihayet ona geldiğinde, ilk olarak övgüde bulunmaktan çekinmedi: “Adamız sadece büyük bir enerji rezervine sahip değildir. En büyük rezervlerden biri halkımızın beyinleri ve tüm gençliğimizdir” dedi, ve “hayır, henüz uzay aracına bir isim vermedik.” diyerek konferansa katılanlar arasında isim önerisi olanların önerilerine açık olduğunu belirtti.

Peki hangi uzay aracı? Danos, Perşembe günü Güney Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu’na “Daha çok şey biliyorum ama şu an söyleyemem” dedi. Aynı gün, birkaç saat önce Sunday Mail’e yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın bir Nasa görevinde rol almasına ve görevin kendilerne düşen bölümünü isimlendirmeye değinmişti. Danos’un doğrulayabildiği tek şey, 2022’de harekete geçmesi planlanan iddialı bir operasyonda Güney Kıbrıs’ın da yer alacağıydı. Görevin, özel olarak tasarlanan uzay gemileriyle bir asteroide çarparak istikametinden saptırma ile alakalı olacağı söylendi.

Bundan önce, 2020’de ise, başka bir uzay aracının, NASA’nın müdahale aracı ile buluşmaya gönderileceği ve olayı izleyip kaydedeceği bildirildi. Görev, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasındaki işbiliği doğrultusunda gerçekleşecek. Danos’un söyleyebildiklerine göre, Kıbrıs’ın bu görev içindeki rolü, sadece daha önce olduğu gibi NASA’ya gözlemci gönderme meselesi veya güç parçaları ya da yazılımlar sunmak değil. Aksine bu görev, adada gerçekleşip, iş imkanları yaratacak olan ve dünya çapındaki uzmanların da katılımda bulunacağı önemli bir projeyi kapsıyor. Danos, “Bu misyon sadece bizim için değil dünya için de çok önemlidir” dedi. Bununla birlikte, zamanlama ve katılım gibi teknik konulara hala değinilmesi bekleniyor. Danos, “Kıbrıs’ın katılımının kapsamı henüz belirlenmedi ancak bize gözlemci göndermekten daha büyük görevler düşeceği kesin” dedi. Danos, adada bir uzay aracı ya da bir parçasının inşasının söz konusu olup olmadığı sorusuna “daha fazlasını söyleyemem” diyerek cevap verdi. Danos, konfersansta, bu misyonun Kıbrıs Uzay Keşif Örgütünün ilk görevi olduğunu vurgulayarak, Örgütün sadece uzay meraklılarından ve hayalperestlerden oluşmadığını, aksine, dünya çapında yetenekli ve becerikli uzmanları içerdiğini savundu.

Çeviri: voiceoftheisland.com – Vedat Yıldırım

Kaynak: CYPRUSMAIL


Benzer Haberler

WhatsApp’a yeni özellik: İnternetsiz kullanılabilecek

NTV

X/Twitter’a erişim problemi yaşanıyor

NTV

DAÜ, “Yapay Zeka Zirvesi”ne ev sahipliği yapacak

TAK

Darbe aldıkça sertleşen malzeme geliştirildi

TRT

Çip savaşı kızışıyor

Voice Kıbrıs Haber

Apple uyardı: 92 ülkede casus yazılım tehlikesi

NTV