FeaturedKIBRIS

“Gönyeli Barajı’nda balık avlamayın, buradan çıkan balıkları yemeyin”

Taşkent Doğa Parkı, Gönyeli Barajı’nda meydana gelen balık ölümleri ile ilgili incelemelerde bulundu ve vatandaşlara, “Gönyeli Barajı’nda balık avlamayın, buradan çıkan balıkları yemeyin” çağrısını yaptı.

Taşkent Doğa Parkı’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

“Dün gece geç saatlerde gelen bir ihbarı değerlendiren DoğaPark uzmanları hazırlıklarını yaparak bu sabah su ürünleri mühendisimiz Derviş Çavuşoğlu liderliğinde olay yerinde incelemelerde bulundu, testler yapdı.

İlk belirlemelerde ortaya çıkan bulgular şu şekilde:

1. Aynı suda sinek balıklarının yaşadığı, sazanların ise öldüğü belirlendi. Bu da kimyasal kirlilik (ilaç, zehir, pestisit vs) ihtimalinin çok düşük olduğunu gösteriyor

2. Barajda su azalması olmuş fakat yaşanan bu durum oksijen azlığı gibi görünmüyor. Açıklarda bile ölü balıkların olması sorunun neredeyse kesin bir şekilde oksijen azlığından kaynaklanmadığına işaret ediyor.

3. İki farklı noktadan yapılan testlerde amonyak oranı olması gerekenden yüksek çıktı (1.5mg/litre), bu da organik kirlilik anlamına geliyor.

4. Bölgede çok ciddi bir lağım kokusu mevcut. Göletin dibi simsiyah ve sürekli kabarcıklar çıkıyor. Ayrıca yüzeyde yer yer beyaz bir tabaka var. Bu belitrtiler ayrı ayrı normal kabul edilebilecek olsa da bunların hepsi beraber gölete bölgeden kirli su girişi olduğunu ve/veya vidanjör boşaltıldığına işaret ediyor.

Bölgeden ve sudan ileri tetkikler için örnekler alındı.

Ülkemizdeki tüm göletler DoğaPark’ın da katkı koyduğu ve Aralık 2019’da yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması ve Yönetimi Tüzüğü ile mutlak koruma altındadır.

Bu noktada yasa uygulayıcılar olan Çevre Koruma Dairesi, Su İşleri Dairesi, Hayvancılık Dairesi ve Gönyeli Belediyesinin devreye girerek kirliliğin kaynağını tespit ederek gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

Uyarı: Lütfen Gönyeli Barajında balık avlamayın, buradan çıkan balıkları yemeyin.”

Voice of the Island/SM


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber