DÜNYAFeatured

Gezegenimizi kurtarmak için bu kez finans alemi seferber

Macron’un Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen Trump’ı davet etmeksizin topladığı ‘Tek Gezegen Zirvesi’, iklimin korunması için kamu ve özel sektör finansmanına odaklandı. Dünya Bankası da artık petrol ve doğal gaz arama ve üretimini finanse etmeyi durduracak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2015’te kabul edilen Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen ABD Başkanı Donald Trump’ı davet etmeksizin ‘Tek Gezegen Zirvesi’ni topladı. Paris Anlaşması’nın 2. yıldönümünde Fransa, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası’nın Paris’te düzenlediği zirvede anlaşma hedeflerinin hayata geçirilmesine yardımcı olmaya dönük kararlar alındı. Acilen yürürlüğe girmesi hedefiyle 12 eylem kararı açıklandı.

Tek Gezegen Zirvesi’nin resmi olarak belirlenen odağı ‘İklim Eylemi İçin Kamu ve Özel Sektör Finansmanı’ idi. Zirveden çıkan en önemli karar, kömür arama-çıkarma çalışmalarını finanse etmeyi zaten durdurmuş olan Dünya Bankası’nın artık petrol ve doğalgaz arama ve üretimini finanse etmeyi de kesecek olması. Buradan kalacak 1 milyar dolar, yoksulların yararına olacak şekilde temiz enerji projelerine yatırım için kullanılacak.

En çok sera gazı salan 100 şirkete kıskaç

Kurumsal yatırımcılar da dünyanın en çok sera gazı salan 100 şirketine salımları Paris Anlaşması’na uyumlu hale getirmeleri için baskı yapacaklarını duyurdu. Buna göre 26 trilyon dolarlık mal varlığını yöneten en etkili 225 yatırımcı bu konuda havayı en çok kirleten 100 şirketle görüşmeler yürütme girişimi açıkladı.

Finans-sigorta sektörü devrede

Bununla bağlantılı olarak da toplam piyasa sermayesi 6.3 trlyon dolarlık 237 şirket, Mike Bloomberg ve Mark Carney’nin başkanlığındaki görev gücünün iklim bağlantılı finansal açıklamalarla ilgili tavsiyelerine uyacak. Dünyanın üçüncü büyük sigorta şirketi AXA, fosil yakıt projelerinden çıkıp çevre dostu projelere yatırımlarını üçe katlayarak 14 milyar dolara çıkaracağını açıkladı. Başka bir çok dev şirketten de bu yönde yatırım açıklamaları gelirken Avrupa Birliği de çevreyi koruyan yatırımlara sürdürülebilir şehirler, sürdürülebilir enerji, sürdürülebilir tarım başlıkları altında 10 milyar dolar tutarında fon açıkladı.

Macron ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Tek Gezegen Zirvesi’nin kapanışında çocuklarla buluştu.


Benzer Haberler

Borsa günü rekorlarla tamamladı

AA

5 kişinin karıştığı tecavüz olayında yeni gelişme!

Voice Kıbrıs Haber

Eylem “Okullarımızda 35 müdür muavini, ve 11 müdür eksik”

TAK

Altın fiyatları yatay seyrediyor

NTV

Bir kaza daha… Motosiklet sürücüsü yaralandı!

TAK

Hristodulidis, Ursula von der Leyen’le birlikte Lübnan’a gitti

TAK