FeaturedVOI Özel Haber

George Ğavriil-Kıbrıs toplumunu sarsan adam

Eleni Constantinou

Yakın zamana kadar, anonimliğinden keyif alıyordu, şimdi adı kadar yüzü de sosyal ağlarda binlerce yayında ve neredeyse tüm TV bültenlerinde. Uzun yıllardır düşünen, ilham veren ve yaratan aktif düşünen bir vatandaş olan Lise Müdürü ve ressam ve halihazırda birkaç resim sergisi düzenlemiş olan George Ğavriil’in hikayesi.

George Ğavriil’in yakında yeni sergisinde sergilenecek olan eserlerinden bazıları, sadece belirli eserleri yargılamak için değil, aynı zamanda devletin kendisi ile Milli Eğitim Bakanı ve diğer politikacılarla birlikte internet üzerinden “linç” ederek aşırı tepkiler kaydetme vesilesiydi.

G. Ğavriil’in bir ressam sıfatıyla ve aynı zamanda sanatsal faaliyetleriyle hiçbir ilgisi olmayan diğer görevlerinden atılması isteniyor.

Atölyesini ziyaretimiz sırasında ve sohbetimiz aracılığıyla sadece son olaylarla değil, genel olarak ifade hakkı, ona ilham veren şeylerle ve aynı zamanda nasıl hissettiği hakkında da konuştuk.

Kıbrıs, sıradan dünya, aynı zamanda dini unsur da resimlerinde tasvir edilmiştir. Esas olarak düşündüren ve kışkırtmaya neden olmayan çok çeşitli projeleri var.

Dini unsurun yanı sıra, sosyal ve politik içerikli konular,  çalışmalarında her zaman bir unsur olmuştur. Dedikleri gibi “kutsallığı ve azizliği”  kırmak için değil, düşündürmek için. Eski bir kostüm koleksiyonu, finansal krizin anılarını çağrıştırıyor.

Atölye gezimiz sırasında, George Ğavriil bize bir merdivenin İlahi Olan’a çıktığı yerde henüz tamamlanmamış sembolik bir yapı gösterdi. Sanatçının annesini betimleyen, din unsurunun güçlü olduğu resimlerde karakteristik,  yaşadığı cemaatin kilisesinde hagiografi-duvar resimleri de yapmış.

“Sanat atölyenize kilitlediğinizde sanat değildir”

“Kışkırtmalara neden olan” projelere gelince, bir süredir yapılmıştı ve başlangıçta onları yayınlayıp yayınlamaması konusunda tereddütlüydü. “Bunları yayınlamaktan korkmuyordum, ama bir yandan da aile çevremdeki son derece dindar insanların olası tepkilerini düşünmüştüm, ancak sanat her sanatçı gibi görüşlerimi ifade ettiğim iletişim aracı. Dolayısıyla, atölyenize kilitleyip sadece kendinize sahip olduğunuzda, sanat sanat değildir “. Spesifik çalışmalar iki hafta önce yayınlandı, başlangıçta bazı yorumlar olmasına rağmen, hiçbir konuda ne olacağı yönünde tahmin yürütülemezdi. Bir anda haftanın başında bu durum bir kargaşaya dönüştü.

Kendisini en çok neyin rahatsız ettiği sorulan George Ğavriil, ardından gelen kargaşada, halkın bir kısmından gelen tepkiler veya Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın tutumu; halkın tepkisinin bir dereceye kadar beklendiğini kaydediyor. “Kıbrıs’ta yaşıyorum ve toplumumuzun nasıl düşündüğünü, neye inandığını ve nasıl tepki verdiğini biliyorum. Bir dereceye kadar anlıyorum ama tepkiler ciddi şekilde gerekçelendirilmiyor. Bazen sanatçılar farklı şeyler söylemek isterler ve insanlar başka şeyleri algılar. Ama bunu yapma özgürlüğü var. ”

Ancak, Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın tepkisinin kendisini rahatsız ettiğini belirtiyor. “Aynı zamanda Kültür Bakanlığı olan Eğitim Bakanlığı, neler başarabileceğinize sınırlar koymaya veya nasıl düşünmeniz gerektiğini belirlemeye çalışıyor. Yani, bunun düşünülemez bir şey olduğunu düşünüyorum ”

Sanatsal yaratımının bir öğretmen olarak mesleğiyle hiçbir ilgisi olmadığını açıklıyor. Yani bir devlet memuru yaratamaz ve kendini ifade edemez mi? Yurtdışında sanatçılar kendilerini özgürce ifade ediyor, ifade kısıtlaması yok ”

Ancak G. Ğavriil’in hesaba katmadığı olumsuzlukların dışında, fikir özgürlüğüne saygı duyan ama fikir ayrılığına düşmeyen insanlardan bile çok büyük bir destek dalgası olan pozitifleri seçip saklıyor. Sonuçta, vurguladığı gibi, aldığı destek mesajlarının günlük olduğunu söylüyor.

“Kendi İsa Mesihi’ni nereye yerleştiriyor”

“Kendi Mesihimi zulüm görenlerin yanına, sıradan insanların yanına koyuyorum, onu mülteci kamplarında sanki etrafta ipi tutan çocuklarla aynı mülteciymiş gibi gösterdim. Onu fakirlerin arasında duran hali ile çıplak yaptım. Gösterilere katılmak için onu grevcilerle birlikte greve koydum. Tribünlerde ve neden motosiklette olmasın? Onu savaşan sıradan insanların arasına koydum. Çıplak olmakla suçlandığım gerçeğine gelince, kaç kez çıplak göründü? Ya Kıbrıs’taki duvar resimlerinde ya da başka bir yerde. Ayrıca, benim İsa’m imparatorluk tacı ve asa takmıyor, Kamboçyalı suçlular tarafından altın pasaport almak için rüşvet almıyor, lüks içinde yaşayıp limuzinlerde seyahat etmiyor. Kilise’nin uzak değil, sıradan insanlarla olması gerektiğini göstermek istediğim şey buydu.

Yunan cuntasıyla birlikte darbeyi düzenleyen Georgios Grivas Digenis’i de canlandırdım. O ahlaki faildi. EOKA B tarafından bu kadar çok kişi öldürülürken, yıllar önce Limasol’da ona bir anıt yaptılar. Kıbrıs’ın yok edicisi iken bu adamı onurlandırmak paradoksaldır. Ve saçma olmanın yanı sıra, aynı zamanda gerçeküstü de ”

Çeşitliliğin kabulü, demokrasinin önemli bir direğidir

Ğavriil’e genel olarak sansür olgusuyla ilgilenip ilgilenmediği sorulduğunda,

“İfade özgürlüğünü kısıtlamak isteyen fenomenler oldu. Olumlu olan şey, bir tartışma başladı ve bir yerde daha fazla insanın sadece ifade için değil, aynı zamanda diğer ifadenin kabulü, farklı olanı kabul etmek için sarsıldı. Çeşitliliğin kabulü demokrasinin önemli bir direğidir, aksi takdirde çok kültürlü bir Avrupa ülkesi olmayı nasıl isteriz.”

Gözlemimize göre, toplumun büyük bir kısmının ikiyüzlülüğü bir kez daha ortaya çıktı. “İkiyüzlülüğümüz her gün ortaya çıkıyor, Lübnan halkının temel ihtiyaçlarını toplamak için koştuk ve sonra geri dönüp dönemeyeceklerini bilmeden botlarıyla gelen mültecileri geri gönderdik. Fransa’da da, Charlie Hebdo örneğinde, demokrasi ve ifade hakkı için bağırdık, ama belli ki Hıristiyanlara değil, sadece Müslümanlara hitap ediyorduk. Daha sonra bugün başka şeyler söyleyenler onları değiştirdi ”

Peki George Ğavriil bundan sonra ne umuyor?

“İnsanlar uyanmalı ve etraflarında olup bitenleri daha eleştirel bir gözle görmeli. Avrupa mekanizmalarıyla kaydedildiği kadar düzensizlik, yolsuzluk, bu durumu önlemek için halkın uyanma ve müştereklere katılma zamanıdır. Son örnek altın pasaportlar, biz öncekileri değil verileri kimin sızdırdığını arıyoruz “.

Voice of the Island-2020



Benzer Haberler

YDP yeni Genel Sekreteri’ni belirledi

Voice Kıbrıs Haber

Emekliler Derneği’nde ücretsiz vücut analizi yapılacak

Voice Kıbrıs Haber

Özkunt Sosyal Sigortaları göreve çağırdı

Voice Kıbrıs Haber

Zaroğlu “Bayan Holguin evine dönmelidir”

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Zanlıdan kan örneği alındı

Voice Kıbrıs Haber