FeaturedKIBRIS

Geçişlerde 7 günlük PCR veya antijen testi istenecek

Kıbrıs’ın kuzey ve güneyinde karşılıklı geçişler 4 Haziran Cuma günü itibarıyla başlıyor. Geçişler farklı seviyelere ayırıldı. 4 Haziran’dan itibaren geçişler turuncu seviyede başlayacak. Buna göre, geçişlerde 7 günlük negatif antijen testi veya PCR testi istenecek.

BM Barış Gücü, 2 Haziran 2021’de Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ve Kıbrıslı Türk Lider Ersin Tatar’ın, iki tarafın geçişlerle ilgili COVID-19 önlemlerinin senkronize edilmesi ve 4 Haziran 2021’den itibaren tüm geçiş noktalarının yeniden açılması konusunda anlaşmaya vardıklarını teyit etti.

BM Barış Gücü Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, bu önemli gelişmenin, Kıbrıslı Türk Özel Temsilci Ergün Olgun ve Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyiannis’in BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Bayan Elizabeth Spehar başkanlığında geçtiğimiz haftalarda üstlendikleri çabaların bir sonucu olarak elde edildiği kaydedildi.

Anlaşmaya göre, Sağlık Teknik Komitesi epidemiyolojik durumu iki haftada bir değerlendirecek ve geçiş noktalarında uygulanacak uygun seviyeyi belirleyecek. Buna göre:

Seviye 1 (Yeşil)
• Kısıtlama yok

Seviye 2 (Turuncu)
• 7 günlük negatif Antijen testi veya PCR testi

Seviye 3 (Koyu Kırmızı)
• Genel halk: Kapalı
• Sağlık nedenleriyle geçişler: 72 saat negatif PCR testi
• İş, eğitim, ikamet ile ilgili amaçlar için geçiş: 7 günlük negatif Antijen veya PCR testi

Seviye 1 ve 2 kapsamında alınacak önlemler, geçiş noktalarındaki durumu üçüncü ülke vatandaşları da dahil olmak üzere COVID 19 salgını öncesi statükoya geri getirerek, tüm kategoriler için geçerli olacak. Aşı olmuş kişilere uygulanacak önlemler üzerinde çalışılmakta olup, bu ilerleyen dönemde duyurulacak.

Bir tarafta veya her iki tarafta pozitif vakalarda bir artış olması durumunda, Teknik Komite ve her iki taraftaki uzmanlar aracılığıyla veriler değerlendirilecek ve veriler geçişlerle ilgili bir değişiklik gerektirmesi durumunda, bir üst seviyenin gereklilikleri derhal uygulanacak.

Mevcut şartlar altında 4 Haziran 2021’de tüm geçişlerde 2. Seviye (Turuncu) statüsü geçerli olacaktır.

Tüm geçiş noktalarının yeniden açılması, serbest dolaşımı kolaylaştıracak, kişilerarası temasları teşvik edecek, güven inşa edecek, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin yararına ada genelinde genel olarak olumlu bir sosyo-ekonomik etkiye sahip olacaktır.

Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

“Korolar Mağusa’da tınlıyor” şöleni cuma akşamı yapılıyor

TAK

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

Creditwest Bank 30 yaşında

Voice Kıbrıs Haber