FeaturedKIBRIS

Mağusa’nın imar planı seneye hazır

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Şehir Planlama Dairesi’yle yürüttükleri Gazimağusa’nın İmar Planı çalışmalarında önemli bir aşama kaydettiklerini belirtti.

Mağusa’da büyük bir ihtiyaç olarak görülen ve eksikliği nedeniyle sıkıntılara neden olan imar planı, Mağusa Belediyesi’nin, Şehir Planlama Dairesi ile yürüttüğü çalışmalar neticesinde önemli aşama kaydettiği belirtildi.

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Şehir Planlama Dairesi’nin 55/1989 İmar Yasası’nın 7’inci maddesi ve Ülkesel Fiziki Plan uyarınca, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Belediyeleri ile işbirliği içerisinde, ilgili belediyelerin hudutlarını kapsayan alanda, “Gazimağusa-İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı” planlama çalışmalarına Kasım 2016’da başlandığını aktardı.

İsmail Arter, ileriye dönük olarak 2 yıllık bir planlamanın uygun görüldüğünü, 2018 yılının Kasım ayında planlamanın bitirilmesi gerektiğini bildirdi.

Arter: “ İmar Planı hem ülkenin, hem de Mağusa’nın ihtiyacı”

Gazetemiz KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Mağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter, imar planının, hem ülkemizde, hem de Mağusa’da bir ihtiyaç olduğunun ortada olduğunu söyledi.

İsmail Arter, 2014 yılında göreve geldiğinde Mağusa’da bir imar planı eksikliğinin olduğunun ve kent için gerekli olduğunun bilinciyle, konunun kendileri için önemli bir gündem maddesi olduğunu kaydetti.

İmar planlarının, İmar Yasası kapsamında, Şehir Planlama Dairesi tarafından yürütülen bir çalışma olduğunu belirten Arter, bu nedenle imar planı çalışmasının belediyelerinin tek başına yapabileceği bir çalışma olmadığına dikkat çekti.

İsmail Arter, buna rağmen Gazimağusa Belediyesi olarak üzerlerine düşen çalışmayı eksiksiz olarak sürdürdüklerini, Şehir Planlama Dairesi’nin ülkesel fiziki planın hazırlanmasına yönelmesi nedeniyle belediyenin yapmış olduğu çalışmalarında ivme kaybedildiğini belirtti.

Belediye olarak ilgili konu üzerine çalışma sürdürdükleri bir zamanda, Şehir Planlama Dairesi’nin, yerel yönetimlerden imar planları için hizmet ve maddi katkı talep ettiğini anlatan Arter, Gazimağusa Belediye Meclisi’nden 2015 yılı Nisan ayında gereken katkıyı yapmak için onay aldıklarını ifade etti.

Gazimağusa Belediye Başkanı Arter, devam eden süreçte Şehir Planlama Dairesi’nin teknik eleman sıkıntısı ve öncelikle Girne İmar Planı çalışılması gerekçesiyle, Gazimağusa İmar Planı’nı görüşmek için kendileriyle ancak 2016 yılının Kasım ayında masaya oturabildiğini dile getirdi.

İsmail Arter, Şehir Planlama Dairesi’nin 55/1989 İmar Yasası’nın 7’inci maddesi ve Ülkesel Fiziki Plan uyarınca Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Belediyeleri ile işbirliği içerisinde, ilgili belediyelerin hudutlarını kapsayan alanda “Gazimağusa-İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı” planlama çalışmalarına Kasım 2016’da başladığını aktardı.

Arter, Gazimağusa-İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’na göre, 55/1989 İmar Yasası’nın 8’inci maddesi uyarınca Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Belediyeleri’ni kapsayan alanda, düzenli gelişmeyi sağlamak, yaşayanların sağlık, huzur, rahatlık, sosyal refahı sağlayacak şekilde, yaşanabilir bir çevre yaratmak ve bunun için gelişmeleri denetlemek ve yönlendirmek, belirli amaç ve kullanımlar için bölgeler ayırmak, sosyal, kültürel, tarihi, mimari önemi ve özelliği olan yapı ve bölgeleri, doğal çevreyi korumak, gelişmelerin aşama ve sınırını belirlemek amacıyla hazırlanacağını söyledi.

Bir tek TDP görüş verdi

Sürecin nasıl ilerleyeceği ile ilgili İmar Yasası’nda takvimin ortada olduğuna değinen Arter, imar planlarının yapılacağı alanda belediyelerinin, halkın görüş, istek, şikâyet ve beklentilerinin öğrenilmesi amacıyla 9-10 Kasım 2016 tarihinde iki günlük gazetede, iki günlük süre içerisinde duyuru yapıldığını ve yanı zamanda 40 gün Gazimağusa’nın belirli mahalle ve noktalarına görüşlerin bildirilmesi için İmar Planı Öneri Kutuları yerleştirildiğini kaydetti.

İsmail Arter, tüm bunların yanında sosyal medya üzerinden görüş ve düşüncelerin talep edildiğini açıkladı.

Görüşlerle ilgili yerleştirdikleri kutulara halkın pek rağbet etmediğine değinen Arter, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Mağusa İlçe Başkanlığı ve az sayıda vatandaşın yazılı ve sözlü önerilerde bulunduğunu bildirdi.

İsmail Arter, Mağusa Belediyesi olarak her kesimden gelecek tüm görüşleri dikkate aldıklarının altını çizdi. Arter, sürecin devamında mevcut durumun değerlendirme raporu çıkacağını, ardından da tekrardan sivil toplum örgütleri ve ilgili olan herkesin davet edilip tekrardan sunum şeklinde mevcut durum değerlendirmesi yapılacağını da bildirdi.

Geçtiğimiz hafta açıkladıkları 3 projeden birinin anket ihalesi olduğunu ifade eden Arter, anketi yapacak şirketin imar planı ile ilgili vatandaşlara ekonomik ve sosyal anlamda sorular soracağını, anket sonucunda ortaya çıkacak verileri de bir araya getirerek Şehir Planlama Dairesi ile masaya oturacaklarını aktardı.

İsmail Arter, ileriye dönük olarak 2 yıl, bir planlamanın uygun görüldüğünü, 2018 yılının kasım ayında planlamanın bitmesi gerektiğini açıkladı.

Sürecin başlayana kadar sıkıntılı olduğunu, sürecin başlamasıyla durdurulamayacağını ifade eden Arter, “2018 Kasım’a kadar, bu işi bir şekilde bitireceğiz. Mağusa gelişmekte ve büyükte olan bir şehir. Bunun için gerekli olan tüm adımlar belediyemizce tüm paydaşların ortak katkısı ile olacağının bilinci ile hareket etmektedir” şeklinde konuştu.


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

“Korolar Mağusa’da tınlıyor” şöleni cuma akşamı yapılıyor

TAK

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

Creditwest Bank 30 yaşında

Voice Kıbrıs Haber