FeaturedKIBRIS

Gazeteciler, mülteciler hakkında bilgilendirildi

Hatice KERLO

Bugün Merit otelde düzenlenen basın toplantısında gazeteciler UNHCR Kıbrıs Temsilcisi Katia Saha tarafından mülteciler hakkında bilgilendirildi.

Yapılan basın toplantısında toplumların mülteciler, sığınmacılar, ülkesinde yerinden edilmiş kişiler ve göçmenler hakkında bilgilendirilmelerinin önemine vurgu yapan Saha, bunun yapılabilmesinin en önemli araçlarından bir tanesinin de basın olduğunu ifade etti.

En fazla sığınmacının Kıbrıs’ta olduğuna işaret eden temsilci, bu durumda UNHCR olarak yapmış oldukları çalışmaları aktardı.

Başlıca ve en önemli çalışmaların adaya gelen kişilerin en önemli ihtiyaçların karşılanmasına yönelik sistemli çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Temel ihtiyaçlar arasında öncelik taşıyan noktaların sağlık, gıda, su ve bunların yanında sığınma süreçlerine erişimlerine de destek olduklarını belirtti.

Somut olarak yapılan çalışmalar arasında, temsilci, bu bireyler için sürdürülebilir kalıcı çözüm arayışları, ülkelerindeki sorun sona erdiği zaman geri dönmek isteyen bireylerin bu konuda destek sağlanması ve bunun yanında koruma ülke olarak bulundukları ülkeye entegre edilebilmeleri için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

2018 yılında günde 37,000 insan yerinden edildiğine vurgu yapan temsilci, çatışmaların daha şiddetli ve uzun süreli olması ve temellerindeki nedenlerin daha da karmaşık hale gelmesi sebebiyle yerinden edilme küresel ölçekte rekor seviyesinde olduğunu söyledi.

 

2018 yılının sonunda, 70,8 milyon insan zulüm, çatışma, şiddet ve insan hakları ihlallerinden ötürü yerinden edildiğine işaret edilirken bu rakam 20 yıl önceye oranla iki kat daha fazla olduğu belirtildi.

Toplumların bu kişilere yönelik yaklaşımlarında önce bu kişilerin kim olduklarını, neden kaçtıklarını, hangi haklara sahip olduklarını ve örnek verilecek olursa neden Kıbrıs’ı seçtiklerinin önce düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan temsilci, bu bireylerin tanınmaları gerektiğini ve ön yargılı olmamamız gerektiğine işaret etti.

Sözlerine, bu bağlamda toplumların sığınmacılar hakkında doğru bilgilendirilmeleri gerektiğini, bunların aktarımında da doğru terminolojinin kullanılmasının da önemli olduğunu ekledi.

(Voice of the Island)

 



Benzer Haberler

Yarın Anneler Günü…

TAK

Meksika’da yüzlerce anne kayıp çocuklarının bulunması için yürüyüş yaptı

AA

Kıbrıslı Türklere yönelik GYÖ’lerin bir kısmı askıda

TAK

Eurovision finali öncesi diskalifiye edildi

NTV

Dr. Dizdarlı’dan tozlu hava uyarısı “sokağa çıkmayın”

Voice Kıbrıs Haber

Mahkeme 19 yıl önce ölen askerin cinayete kurban gittiğini tescil etti

TAK