KIBRISKıbrıs SorunuVOI Özel Haber

Esra Aygın, Eide ile röportaj yaptı

es

EIDE: BM GARANTİLERDE ARACI ROLÜ OYNAYACAK

 

ESRA AYGIN 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide Ocak ayında yapılacak Kıbrıs Konferansı ve süreç ile ilgili önemli açıklamlar yaptı… 

CENEVRE’DE GARANTÖRLER VE AB: Uluslararası Konferansın bariz katılımcıları garantörler. AB aktif bir gözlemci olarak orada olacak. Burgenstock modelinden esinlendik. Güvenlik Konseyi konferansta değil sonrasında rol oynayacak. Kıbrıslılar bizim ev sahipliğimizde Kıbrıs sorununu çözmek için bir araya getiriliyorlar ve buna saygı gösterilmeli.

BM GARANTİLERDE ARACI: 6. başlıkta, yani güvenlik ve garantiler konusunda BM’nin ve Genel Sekreter’in temsilcisi olarak benim, diğer başlıklardan farklı bir rolümüz olduğunu düşünüyorum. Diğer 5 başlıkta biz, Kıbrıslıların çözdüğü bir sürece sadece ev sahipliği yaptık. Şimdi ise, daha büyük bir oyun söz konusu ve tarafsız bir oyuncuya ihtiyaç var.

KIBRIS REHİN OLMASIN: Sadece Kıbrıs’ı ilgilendiren ve Kıbrıslıların çözebileceği en zor şeyler geride kaldı. Şu anda Kıbrıslılar kendi aralarında 100 % hemfikir olsalar bile, diğer aktörleri de aynı noktaya çekmemizi gerektiren bir konu – yani güvenlik ve garantiler – üzerinde çalışıyoruz. Kıbrıslıların bu noktada Kıbrıslılar olarak – tek bir Kıbrıs – olarak düşünebilmeleri ve başka ülkelerin çıkarlarına rehin olmamaları önemli.

MALİYET DAHA DÜŞÜK: Dünya Bankası çalışmaları sonucunda mülkiyet sorununun çözümü ile ilgili rakamlar ortaya çıktı. Söz konusu rakamların daha önce dile getirilenlerden önemli derecede düşük olduğunu ve finanse edilebilirliğinin düşünülenden yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Röportajın Devamını Okumak İçin Tıklayınız ;

http://esraaygin.blogspot.com.cy/2016/12/bmgs-kbrs-ozel-dansman-eide-kibris.html


Benzer Haberler

Gardiyanoğlu “1 Mayıs’ta çalışan emekçiye normal günün iki katını ödemek yasal zorunluluktur”

TAK

Cinsel istismar zanlısına 2 yıl 6 ay hapis!

Voice Kıbrıs Haber

El-Sen’den Kıb-Tek anketi… Araştırmaya katılanların yüzde 78’i ihalesiz yakıt alımına karşı

TAK

15 Temmuz darbesi okul genelgesinden çıkarıldı

TAK

Gençlik Dairesi’nin düzenlendiği Genç Enerji Video İçerik Yarışması’nın kazananları açıklandı

TAK

Güney’de kanser hastasını tedavi gördüğü merkezden kovdular

TAK