FeaturedKIBRIS

‘Friedreich Ataksisi’ hastalığı araştırma programı Baf kökenli genç çiftleri inceliyor

Kıbrıs Cumhuriyeti Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nün, 30 yıldan beridir, nadir görülen,  uzuvların herhangi birisinde beceriksizleşme veya koordinasyon kaybı anlamına gelen Ataksi hastalığıyla ilgili araştırma programı gerçekleştirdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıs’ta Ataksi Hastalığının Nadir Türleri Tespit Edildi” başlıklı haberinde, Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle de, 2010 yılından beridir “Friedreich Ataksisi’ni (sinir sisteminde ilerleyici hasara neden olarak yürüme bozukluğundan konuşma problemlerine kadar geniş bir semptom yelpazesine sahip otozomal  resesif geçişli bir hastalık) Önlemeye ilişkin Milli Program” uygulandığını belirtti.

Gazete yapılan araştırmalar neticesinde Avrupa nüfusunun bu hastalığı taşıma sıklığının 50 kişiden 1 kişi veya 100 kişiden 1 kişi olarak verildiğini yazdı.

Kıbrıs’ın güneyinde, 2001-2002 yılları arasında yapılan araştırma neticesinde ise özellikle Baf bölgesinde artan bir oranla hastalığın tespit edildiğini yazan gazete, Baf’ın geniş bölgesinde 12 kişiden 1 kişide bu hastalığa rastlanıldığını belirtti.

Habere göre  Friedreich Ataksisi Önleme Milli Programı, çocuklarının bu hastalığa yakalanma riski bulunan çiftleri tespit etmeyi amaçlarken, taşıyıcı olup olmadıkları ve bilgilendirmek amacıyla Baf kökenli genç çiftler inceleniyor.

Gazete haberinde Kıbrıs Cumhuriyeti nüfusunda Ataksi hastalığının bazı nadir türlerinin de tespit edildiğini yazdı.

(TAK)


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

“Korolar Mağusa’da tınlıyor” şöleni cuma akşamı yapılıyor

TAK

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

Creditwest Bank 30 yaşında

Voice Kıbrıs Haber