FeaturedKültür Sanat

Famagusta New Museum Festivali gerçekleşti

Active Citizens Fund Cyprus tarafından finanse edilen ve Pierides Vakfı ve KP10’un işbirliği projesinin önemli bir adımı olan Famagusta New Museum (FNM) Festivali,  geçtiğimiz Cumartesi günü, Kıbrıs’ta kültürel canlanma ve toplumsal uzlaşma yolunda önemli bir adımın atıldığı bir dizi etkinlikle Mağusa’da gerçekleşti.

Festival, Bandabuliya’da proje ekibinin açılış konuşması ile başladı.

Açılış konuşmasında Yiannis Toumazis, Nurtane Karagil ve Eralp Kortaç festivalin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletip sahneyi programın ilk sunumunu yapan Aysu Arsoy ve Hacer Başarır’a devrettiler. İkili, programı Mağusa için büyük önem taşıyan Delik Plajı ile ilgili yaptıkları araştımanın sonuçlarını konuklarla paylaşarak açtılar. Program Aysu Arsoy’un ‘Cabinet of Lost Memories’ projesiyle ilgili konuşması ile devam etti.

Günün en önemli anlarından biri, Famagusta New Museum’un yeni ses haritalarının ve haritalar için anılarını paylaşan Mağusalılar’ın konuklara haritalarını anlattıkları kısımdı. Bu yenilikçi girişim, topluluğun seslerini ve anlatılarını bir araya getirdi ve Mağusa’nın zengin mirasına daha derin bir anlayış getirmesini sağladı. Katılımcılar gün içerisinde farklı haritaları gidip deneyimleme şansına erişti ve yürüşler verimli tartışmalarla sonra erdi.

Melita Couta, Aysu Arsoy, Avghi Frangopoulou ve FNM ekibi tarafından verilen rehberli sergi turları, katılımcılara şehrin tarihini ve kültürünü içeren iç içe geçmiş bir deneyim sundu ve festival katılımcıları sergilenen farklı işlerle Mağusa’nın geçmişi, şimdisi ve geleceğine tanıklık etme şansı elde edildi.

Panel serisi İtalyan fotoğrafçılar Lavinia Parlamenti ve Manfredi Pantanella’nın ilgi çekici Atlas of Countries That Don’t Exist (Varolmayan Ülkeler Atlası) projesinin tanıtımı ile sonra erdi.

Katılımcılar ayrıca, yarının portakal festivalleri ve bahçelerin tarihlerine dalan Eleni Odysseos tarafından yönetilen atölyelerde yer aldılar, işbirlikçi hikaye anlatma ve kolaj yapma oturumları ile sonuçlandı.

Bandabuliya’daki program, simültane halde gerçekleşen iki farklı atölye ile devam etti. Sanatçı Eleni Odysseos geleceğin Mağusa Portakal Festival’ini ele alan bir poster yapma atölyesi gerçekleştirirken bαhçές ekibi yine eskiden kentin simgesi olan portokalı ele alan sözlü bir tartışma atölyesi gerçekleştirdiler.

Bir diğer festival mekanı olan Olağandışı Şeyler’de ise gün boyunca Mitos Peformans Sanatları Merkezi tarafından, Mağusalı şair ve sanatçı Elena Toumazi Rembelina’nın şiir ve çizimleriyle yaratılan animasyon video seyircele buluştu.

Festival Mağusa Kale Pasajı’nda gerçekleşen müzik programı ile sona erdi. Festival kapsamında Cemre Arca ve Inal Bilsel’in büyüleyici performanslarını ve onlara ilham veren konuları dinleyicele paylaştı. Festival, Annie Damianou’nun DJ seti ile sonra erdi.

“Bugünkü etkinlik, anlayışı, uzlaşmayı ve topluluk birliğini teşvik etme konusundaki kültürel girişimlerin gücünü göstermektedir. Bu festivalin büyük bir başarıya ulaşmasına katkıda bulunan tüm katılımcılara, gönüllülere ve destekçilere içtenlikle teşekkür ederiz” diye belirten festival ekibi, Famagusta New Museum inisiyatifi devam ettikçe, Kıbrıs ve ötesinde pozitif değişim yaratma yolunda diyalog, yaratıcılık ve kolektif eylem için kapsayıcı alanlar yaratma konusundaki çabalarının da devam edeceğini belirtti.

 


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK