FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Famagusta Avenue Garage – K/T ve K/R’ların ortak buluşma merkezi’

Fotini TONTİKİDOU

“Famagusta Avenue Garage, her yaştan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların buluşma merkezi ve amacı iş birliğinin gelişimi, diyalog, katılım, gençlerin sesinin güçlendirilmesi, insan hakları, göç, deneyim ve bilgi alışverişi, cinsiyet eşitliği ve bunun gibi daha fazla konularla ilgilenmek.”

Famagusta Avenue Garage yönetim komitesi üyelerinden, Andreas Panagiotu ve Hande Tuğcan ile merkezin kuruluş amacını ve yapılanlar hakkında güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Andreas Panagiotu, 30 yaşında ve Derinya Belediye Meclisi Üyesi. Atina Panteion Üniversitesi’nde Uluslararası Avrupa ve Bölgesel Çalışmalar okudu ve bunların yanı sıra, yıllardır iki toplumlu eylemler düzenlemekte ve iki toplum arasında işbirliği ve anlayışı teşvik etmektedir, özelliklede gençler arasında. Hande Tugcan, 33 yaşında Yunan Dili öğretmeni ve tercümandır. Aynı zamanda Mağusa Kültür Derneği ve ICFFCY (International Children Film Festival of Cyprus) üyesi ve dans öğretmeni.

Andreas ve Hande kısa zaman önce, Kültür Mirası Teknik Komitesi tarafından 38 gencin yanı sıra Yeni Kültür Mirası Elçisi olarak seçildiler.

 

Famagusta Avenue Garage nedir?

“Famagusta Avenue Garage, her yaştan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların buluşma merkezi ve amacı iş birliğinin gelişimi, diyalog, katılım, gençlerin sesinin güçlendirilmesi, insan hakları, göç, deneyim ve bilgi alışverişi, cinsiyet eşitliği ve bunun gibi daha fazla konularla ilgilenmek. Amaç, etkinlikler, tartışmalar, atölye çalışmaları vb. organizasyonundan atılımcıların birbirlerini tanıması, birbirlerini ortak anlayışla karşılaması ve her topluluğun özelliklerine karşılıklı saygı duyması, böylece barışçıl ve müreffeh bir Kıbrıs için zemin oluşturuyor. Merkez, 17 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk gönüllüden oluşan bir yönetim kurulu tarafından yönetiliyor. Komite, merkezin genel işleminden ve yönetiminden, etkinliklerin koordinasyonundan ve organizasyonundan, Birleşmiş Milletler, yerel makamlar, medya, elçilikler vb. İle iletişimden sorumludur.

Burada, Famagusta Avenue Garage’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’a olan görevi hakkındaki raporunda “Bölgedeki iki toplumlu faaliyet kovanı gibi görünmeye devam eden bir merkez” olarak atıfta bulunmasının önemini vurgulamalıyız. Aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin merkezin işleyişindeki destek ve öneminin bir özelliği BM Özel Elçisi ve Kıbrıs’taki BM Misyonu Başkanı Elizabeth Spehar ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix’in ziyaretidir.”

Neden ve ne zaman kuruldu? Kuruluşuna kim katkıda bulundu?

“İlk başta, Birleşmiş Milletler ’in amacı, bölgede iki toplumlu bir merkez kurmaktı – özellikle Derinya barikatını açma kararından sonra – ve Derinya Belediyesi ile işbirliği içinde, uygun bir yerin bulunması için önlemler alındı. Bölgeyi Derinya barikatına mümkün olduğunca yakın kılmak, her iki toplumdan da insanların katılımını kolaylaştırmak amacıyla, günümüzde bulunduğumuz eskiden bir garaj olan alanın seçimi tercih edildi, isimde o yüzden Garage oldu zaten. Teklifi memnuniyetle kabul eden mal sahipleriyle iletişime geçtikten sonra, site ile iki toplumlu bir merkez olarak kullanılmaları için, Derinya Belediyesi ile aralarında herhangi bir kira ödemesi yapılmadan bir anlaşma imzalandı ve bu onurlandırıldı. Teklifi memnuniyetle kabul eden garaj sahipleriyle iletişime geçtikten sonra, alanı iki toplumlu bir merkez olarak kullanılmaları için, Derinya Belediyesi ile aralarında herhangi bir kira ödemesi yapılmadan bir anlaşma imzalandı ve bu onları onurlandıran bir şey.”

Merkez kimlere hitap ediyor?

“Merkez yaş, millet, siyasi yönelim vb. ne olursa olsun, hedeflerini benimseyen herkese hitap ediyor. Merkez, Famagusta Avenue Garage’ın iki toplumlu bir merkez olarak işletilmesinin altında yatan amaçlarla tutarlılık ve tanıtım yapan bütün ekip, organizasyon, bireyler vb. eylem ve etkinlikleri yürütmek isteyen herkes tarafından kullanılabilir.”

Famagusta Avenue Garage’a buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.facebook.com/famagusta.garage/

https://www.instagram.com/famagusta_avenue_garage/

(Voice of the Island)



Benzer Haberler

Yer yer sağanak yağmur bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

“Yeni zanlılar ortaya çıkabilir”

Voice Kıbrıs Haber

Kayıp Otobüs Anıtı açıldı

TAK

DAÜ 26’ncı Bahar Festivali başlıyor

TAK

Atlı “Diyalog yolunun açık tutulması için ortak tavır almalıyız”

Voice Kıbrıs Haber

32. Devlet Fotoğraf Yarışması’na 55 kişi 1091 fotoğrafla katıldı

TAK