Ekonomi

Faiz kararının ardından altın fiyatlarında son durum

Altın fiyatları, genel olarak zayıf seyreden doların ve tahvil getirilerindeki düşüşlerin altına olan talebi artırmasıyla 2 bin dolara yakın seyretti.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1995 dolar seviyesinde işlem görüyor. Altın salı günü 2 bin 79 dolar ile üç haftanın zirvesini görmüştü.

MB FAİZ KARARINI AÇIKLADI

Piyasaların bugün yakından takip ettiği en önemli veri Türkiye Merkez Bankası’nın faiz kararı belli oldu.

Politika faizi, 500 baz puanlık bir artışla yüzde 40’a yükseltildi.

Faiz kararının ardından altının gram fiyatı 1846 lira, çeyrek altın 3 bin 96 liradan satılıyor.

ABD ve Japonya’da Şükran Günü dolayısıyla piyasaların tatil olması dünya genelinde varlık fiyatlarında oynaklığın sınırlı kalmasına neden oluyor.

Ortadoğu’da İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara insani ara verecek uzlaşma ile ABD Merkez Bankası’nın (Fed) şahin politikalarının sonuna geldiği beklentisi fiyatlamalardaki ana etken olmaya devam ediyor.

Buna karşın ABD’de açıklanan makroekonomik veriler yatırımcıların hala temkinli olmasında fayda olduğunu gösterirken, para piyasalarında Fed’in haziranda faiz indirimlerine başlayacağına yönelik fiyatlamalar güçlü kalmayı sürdürüyor.

Dün ülkede açıklanan verilere göre, ABD’de dayanıklı mal siparişleri ekimde aylık bazda yüzde 5,4 ile piyasa beklentilerinden fazla düştü. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 18 Kasım ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 24 bin kişi azalarak 209 bine geriledi ve piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi ise kasımda yukarı yönlü revize edilerek 61,3 olurken, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi kasımda yüzde 4,2’den yüzde 4,5’e çıkarak nisandan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Uzun vadeli enflasyon beklentileri ise yüzde 3’ten yüzde 3,2’ye yükseldi.

Öte yandan, dünkü tahvil ihraçları tahvil faizlerinde oynaklığı artırırken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,36 ile 22 Eylül’den bu yana en düşük seviyesini görmesi sonrası yüzde 4,41’de dengelendi.


Benzer Haberler

Küresel piyasalar önümüzdeki hafta BoE’nin faiz kararına odaklandı

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Bitcoin’de tarım dışı istihdam yükselişi

NTV

Altın fiyatları hareketlendi!

NTV

Piyasaların merakla beklediği veri açıklandı

AA

Türkiye’de nisan ayı enflasyonu belli oldu

AA