Ekonomi

Faiz indirimi ihtimali güçleniyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) resesyon göstergesi kabul ettiği yakın vadeli tahvil piyasası getiri eğrisi yeni dip seviyeleri gördü. Böylece Fed’in faiz indirmesi gerekeceğine yönelik ihtimal arttı.

ABD’de resesyon endişeleri devam ediyor.

Fed’in gösterge kabul ettiği yakın vadeli tahvil piyasası getiri eğrisi yeni dip seviyeleri görerek merkez bankasının ekonomik faaliyetleri canlandırmak için faiz oranlarını yakında indirmesi gerekeceği ihtimalini kuvvetlendirdi.

Fed tarafından yapılan araştırmalara göre ekonomide yaşanabilecek bir daralma için en güvenilir göstergelerden birini “yakın dönem forward getiri farkı” olarak adlandırılan gösterge oluşturuyor.

Bu gösterge 18 ay sonrası için fiyatlanan üç ay vadeli ABD Hazine bonoso faizi ile şu anki üç ay vadeli ABD bonosu faizi arasındaki farkı gösteriyor.

Kasımdan beri ekside olan bu getiri farkı bu hafta yeni dip seviyeleri gördükten sonra dün itibarıyla yaklaşık -170 baz puan seviyesindeydi.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen yıl 18 aylık ABD Hazinesi getiri eğrisinin gelmekte olabilecek bir resesyona dair en güvenilir uyarı sistemi olduğunu açıklamıştı
ABD’de son günlerde açıklanan zayıf ekonomik veriler ise Fed’in agresif para politikasının olumsuz etkilerinin görülmeye başladığını ve resesyona neden olabileceğine işaret ediyor.

Piyasalar Fed’in mayısta yüzde 53 olasılıkla 25 baz puan faiz artırımına gideceğini ve yıl sonuna kadar faiz indirimleri gerçekleştireceğini fiyatlıyor.


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (30 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

AA

Altın fiyatlarında düşüş!

NTV

Küresel piyasalar Fed haftasına pozitif seyirle başladı

Voice Kıbrıs Haber

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,73 düşüşle 87,56 dolar oldu

Voice Kıbrıs Haber