FeaturedVOI Özel Haber

Evren İnançoğlu: Kıbrıs’taki Mevcut Kurgu Kaderimiz Değildir

“Bana sorarsanız Dayanışma Evi daha güzel, daha huzurlu, daha müreffeh, daha katılımcı, daha eşit, daha mutlu bir başka Kıbrıs’ın mümkün olduğunun somut bir örneğidir.”

Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği ve Dayanışma Evi’nin yönetim kurulu üyesi Evren İnançoğlu Voice of the Island’a konuştu. 2011 yılında kurulan Dayanışma Evi’nin faaliyetlerini ve amacını anlattı. İnançoğlu çözüme olan inancını belirterek “Kıbrıs’taki mevcut kurgu kaderimiz değildir, onu daha iyisiyle değiştirmenin vakit çoktan gelmiştir” dedi.

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Evren İnançoğlu: İsmim Evren İnançoğlu. Ben bir sivil toplum örgütü gönüllüsüyüm. Son dört yıldır Lefkoşa’da, arabölgede bulunan Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin ve ayrıca  Dayanışma Evi’nin yönetim kurulu üyesi olarak bu iki sivil toplum örgütüne gönüllü katkı sağlıyorum.

“Dayanışma Evi” ‘ni kimler kurdu?

Evren İnançoğlu: Dayanışma Evi 2011 yılından beri aralıksız faal durumda. Dayanışma Evi’ni 2003 yılında Kıbrıs’ta control noktalarının açılıp karşılıklı geçişlerin başlamasılyla birlikte Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve diğer etnik, dini, kültürel gruplara ait farklı eğitim, farklı meslek grubu, farklı cinsiyet ve yaş gruplarına ait insanların bir araya gelerek 2003 yılında kurdukları Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin bir projesi olarak başladı. Bu bağlamda Daynışma Evi’ni Tarihsel Diyalog ve Araştrma Derneği kurdu.

Tarihsel Diyalog ve Araştırma Evi’nin amacı Kıbrıs’ta yaşayan tüm farklı gruplar arasında açık diyaloğu ve iş birliğini teşvik etmektir. Dernek, bu doğrultuda eğitim, özellikle de tarih eğitiminde eleştirel düşünceyi geliştirmeyi, çok kültürlülüğü ve olaylara çoklu perspektiften bakmayı teşvik eden bir anlayışla kuruldu. O zamandan beridir de Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği bu doğrultuda eğitim çalışmalarını, yayınlarını, araştırmalarını, konferanslarını, seminerlererini ve atölye çalışmalarını başarıyla devam ettirmektedir.

Dayanışma Evi Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin değerlerini paylaşmakla ve yola derneğin bir projesi olarak başlamakla beraber zaman içerisinde eğitimle sınırlı kalmayıp bünyesinde sanatsal ve kültürel etkinlikleri de barındıran ayrı özerk bir yapıya evrilmiştir.

“Dayanışma Evi” tam olarak nedir?

Evren İnançoğlu: Dayanışma Evi en genel anlamda Kıbrıs’ta yaşayan herkese yönelik ortak kullanım alanı sağlayan bir toplum merkezidir. 2011 yılında kurulmuştur ve altı yıldır aralıksız faaliyet göstermektedir. Dünyadaki benzer paylaşım alanları ve toplum merkezleri gibi faaliyet göstermekle birlike bir çok bakımdan dünyadaki örneklerinden farklı, kendine özgü özelliklere haizdir. Anlaşmazlık yaşanan bir ülkede ara bölgede faaliyet gösteren çok sayıda toplum merkezi olduğunu düşünmüyorum.

Ara bölgede Ledra Palace Hotel’in karşısında bulunan Dayanışma Evi (The Home For Cooperation) beş yıldır kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenliyor. Adada yaşayan herkese yönelik dil kursları, müzik kursları, dans kursları ve benzer kültürel ve sanatsal kurslar düzenleyen Dayanışma Evi bu anlamda çok kültürlü bir toplum merkezi işlevi olarak faaliyet gösteriyor.

Günlük kurslara ek olarak Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan oluşan ekibiyle kültürel ve sanatsal etkinlikler de düzenliyor. Her Perşembe akşamı Dayanışma Evi’nde bir kuzeyden bir de güneyden olmak üzere iki farklımüzik grubunun canlı müzik performansı sergilediği “Thursday Lives” etkinliği buna en güzel örnek.  Bir başka başarılı etkinlik ise artık geleneksel bir hal almaya başlayan ve bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Performans Sanatları Festivali “Buffer Fringe Performing Arts” dır.

Festivalde hem yabancı hem de yerli sanatçılar; tiyatro, dans, perfomans ve sokakgösterilerine dair birçok çalışma sergilemektedirler. “Buffer Fringe”in birincisi 2014 yılında adanın dört bir yanından yerli sanatçıların katılımıyla Lefkoşa’da, ara bölgede gerçekleşmişti. İkincisi ara bölgenin dışına taşan festival 2015 yılında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sanatçıların katılımıyla Lefkoşa’nın hem kuzeyinde hem de güneyinde muhtelif mekanlarda gerçekleşmişti.  2016 yılının Kasım ayında gerçekleşen festivalin üçüncüsünde ise Kıbrıslı sanatçılara diğer ülkelerden gelen sanatçılar da eşlik etmiş böylelikle de festival uluslarası bir boyut kazanmıştır.

Dayanışma Evi sahip olduğu kafe ve salonlarıyla kendi düzenlediği etkinlikler yanında diğer örgütlerin ya da bireylerin düzenlediği etkinlikler de hem ev sahipliği yapıyor hem de bu etkinliklerin tanıtımında destek sağlıyor. “The Home Café” ismini verdiğimiz kafemiz sabah dokuzdan akşam üzeri dokuza kadar kesintisiz hizmet veriyor. Dayanışma Evi’nde bir büyük salon ve atölye odaları da bunları kulanmak isteyen herkese açık.

Daynışma Evi’nin ikinci katında bulunan ofisleri ise diğer sivil toplum örgütleri kullanmaktadır. Bu da farklı alanlarda faaliyet gösteren muhtelif sivil toplum örgütlerinin, araştırma kurluşlarının ve platformların aynı binada iş birliği yapmalarına cevaz veren bir ortam yaratmaktadır. Bana sorarsanız Dayanışma Evi daha güzel, daha huzurlu, daha müreffeh, daha katılımcı, daha eşit, daha mutlu bir başka Kıbrıs’ın mümkün olduğunun somut bir örneğidir.  Bu bağlamda Kıbrıs’taki mevcut kurgu kaderimiz değildir, onu daha iyisiyle değiştirmenin vakit çoktan gelmiştir.

Dayanışma Evi neden ara bölgededir?

Evren İnançoğlu: Dayanışma Evi’nin ara bölgede olmasının hem sembolik hem de fiziksel önemi vardır. Sembolik olarak ayrımcılık yapmadan herkese aynı mesafede olduğu mesajını veren Daynışma Evi ayrıca adada yaşayan herkesin hiçbir sınırlama olmaksızın ulaşabileceği yegane fiziksel alan olan ara bölgede faaliyet göstermek suretiyle herkesi kucaklayıcı bir özellik kazanmıştır.

Fotini Tontikidou – Voice of the Island | Röportajın Devamı Gelecek Hafta Yayınlanacaktır…


Benzer Haberler

Üreten kadınların eserleri sergilenecek

Voice Kıbrıs Haber

İstanbul Havalimanı’nda iniş takımları açılmayan uçak gövde üzeri iniş yaptı

NTV

Ercan- İskele anayolunda trafik kazası: 2 ağır yaralı

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (8 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Hava az bulutlu, zamanla parçalı bulutlu geçecek

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber