FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Evren İnançoğlu: Ara bölgede etkinlik yapmak daha zor

“Ara bölgede bir etkinlik düzenlemek aynı etkinliği adanın kuzeyinde veya güneyinde gerçekleştirmekten daha zor. Biz bu zorlukların farkındayız ama insanları bir araya getirmek ve pozitif bir değişime katkıda bulunmanın verdiği mutluluk tüm bu zorluklar değiyor doğrusu.”

Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği ve Dayanışma Evi’nin yönetim kurulu üyesi Evren İnançoğlu ile yaptığımız röportajın ikinci bölümünü yaynlıyoruz.

Röportajın Birinci Bölümünü Okumak İçin Tıklayın

Dayanışma Evi’ne karşı iki toplum tarafından da aynı ilgi var mı?

Evren İnançoğlu: Güzel bir soru.  Evet, Dayanışma Evi’ne karşı iki toplum tarafından da ilgi var. Ben size bu konuyla ilgili bir gözlemimi anlatayım. İlk başlarda Dayanışma Evi’nde “olağan şüpheliler” olarak tanımladığımız aynı kişileri görüyorduk. Bunlar hem Dayanışma Evi’nde vakit geçiriyor hem  de düzenlediğimiz etkinliklere katılıyorlardı.  Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir grup oldukları için  iki toplumu da temsil ediyorlardı ama bu temsil küçük bir grupla sınırlı kalıyordu. Zaman içerisinde biz bunun değiştiğini gözlemledik. Dayanışma Evi’nin düzenlediği etkinliklere artık çok farklı ve çeşitli insan kitlesi geliyor. Bunlar farklı yaş, cinsiyet, meslek grubuna ait insanlar ve Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve diğer etkin toplulukların oluşturduğu insanlar. Ben bu müspet gelişmeyi etkinliklerimizdeki kaliteyi artırmamıza bağlıyorum. Etkinliklerimizi hem çeşitlendirdik, hem de kalitesini artırarak çok daha geniş bir kitleye ulaşmayı başardık. Bunda sanatın ve kültürün birleştirici rolü de büyük tabii.  Biz bu adada birlikte varoluşu, iş birliğini, dayanışmayı, çok kültürlülüğü, eleştirel düşünceyi ön plana çıkarmaya çalışırken, aynı zamanda  her türlü dışlamaya karşı bir duruş sergiliyoruz. Bu bağlamda dini, dili, yaşı, cinsiyeti, sınıfı, cinsel yönelimi ne olursa olsun herkesi kucaklamayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de toplumda pozitif bir değişime katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşabilmek için mümkün olduğunca çok insana ulaşmak bizim için hayati bir öneme haiz. O nedenle Dayanışma Evi’ne yönelik ilginin artması bizi memnun ediyor. Artık  Kıbrıslı Türk olsun Kıbrıslı Rum olsun çok daha fazla insan Dayanışma Evi’nden haberdar ve  çok daha fazla insan düzenlediğimiz etkinliklerine katılıyor. Her türlü düşünceni özgürce tartışıldığı bir ortam yaratma düşüncemizden dolayı ‘’agora’’ olarak da tanımladığımız mekanımızın ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor

Bize yıllık etkinliklerinizden bahsedebilir misiniz?

Evren İnançoğlu: Elbette! Biliyorsunuz Dayanışma Evi’nde rutin olarak devam eden atölye çalışmaları var. Bunlara örnek vermek gerekirse, Yunanca, Türkçe, İspanyolca, İngilizce dil kursları, dans kursları, müzik kursları, yoga kursları ilk aklıma gelenler. Bunlardan ayrı olarak muhtelif konularda konferanslar, seminerler gerçekleştiriyoruz.  Son zamanlarda kitap tanıtımları ve şiir geceleri de düzenliyoruz. Ayrıca halka açık münazara etkinliklerimiz de oluyor. Artık bir Dayanışma Evi klasiği haline gelmiş Perşembe akşamları müzik dinletileri (Thursday lives) önemli etkinliklerimizden bir başkası. Bu yıl içerisinde  dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz  ve geçtiğimiz yıldan itibaren yabancı sanatçıların da katılımıyla uluslar arası bir boyut kazanan Buffer Fringe performans sanatları festivalimiz de yine gurur duyduğumuz ve çok benimsediğimiz bir başka etkinliğimiz.

Dayanışma Evine ilişkin aklınızda başka projeler var mı?

Evren İnançoğlu: Müzik etkinliklerimizle ilgili yeni bir projemiz var ondan ayrı olarak atölye çalışmalarımızı farklı dalları da içine alacak şekilde genişletiyoruz. Pek yakında film gösterimlerimiz de olacak. Dayanışma Evi bünyesinde bulunan The Home Cafe’yi çok daha güzel bir hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Daha önce bahsettiğim performans sanatları festivalimiz için çalışmalara başladık bile. Dayanışma Evi canlı bir proje her gün büyüyor ve gelişiyor. Gelecekle ilgili çok daha fazla projelerimiz olacaktır. Ara bölgede bir etkinlik düzenlemek aynı etkinliği adanın kuzeyinde veya güneyinde gerçekleştirmekten daha zor ve daha pahalı. Biz bu zorlukların farkındayız ama insanları bir araya getirmek ve pozitif bir değişime katkıda bulunmanın verdiği mutluluk tüm bu zorluklara değiyor doğrusu.


Benzer Haberler

Evlendiği kadının erkek olduğu ortaya çıktı!

NTV

“Shakespeare’in Hayaleti” oyununa Türkiye’den davet

Voice Kıbrıs Haber

Siyasi partiler diyaloğunun 35’inci yılında 35’inci barış fidanı Ledra Palace’ta dikildi

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nde etkinlik düzenleniyor

Voice Kıbrıs Haber

2 zanlı cezaevine gönderildi!

Voice Kıbrıs Haber