FeaturedKIBRISPolitika

Evren: “Dağıtılan gereksiz vatandaşlıklar var”

Evren, “dağıtılan gereksiz vatandaşlıklar var” yorumuna karşılık vatandaşlıkların gereksiz dağıtıldığını düşünmediğini söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nda kürsüye çıkan İçişleri Bakanı Kutlu Evren, eleştirileri yanıtladı…

2005 yılında çalışmak için ülkeye gelen vatandaşlara o dönemin hükümeti kayıt işlemi başlatarak çalışmalarına, ev almalarına, iş kurmalarına izin verdiğini söyleyen Evren, bugün verilen vatandaşlıkların o günlerin uzantısı olduğunu belirtti.

Mobese konusuna da değinen Evren, bunun gelişmiş ülkelerde kullanılan bir sistem olduğunu söyledi.

“MOBESE HİBE PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE”

Kutlu Evren mobese sisteminin bir hibe programı çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Evren seçmen kazanmak için vatandaşlık verildiği yorumuna cevaben, bunun 2005 yılında başlayan sürecin sonucu olduğunu tekrarladı.

“YURTTAŞLIK YASASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILYOR”

Yurttaşlık Yasası konusunda çalışmaların yapıldığını, bununla ilgili muhalefet partilerinin de bilgilendirildiğini söyleyen Evren, yasanın Hukuk ve Mevzuat Dairesi’ne gönderildiğini söyledi.

“GEREKÇELER MUHACERET KAYITLARINDA VAR”

Gerekçesiz vatandaşlık verildiği eleştirilerine cevaben verilen vatandaşlıkların gerekçeli şekilde verildiğini dile getiren Evren, bu gerekçelerin Muhaceret Dairesi kayıtlarında bulunduğunu söyledi.

“AİLELER BİRLEŞSİN DİYE…”

CTP hükümeti dönemiyle şimdiki dönemde verilen vatandaşlık sayılarına değinen Evren, mevcut Muhaceret Yasası’nda anne baba vatandaşlık alırken çocuklar vatandaş yapılmadığını, kendi hükümetleri döneminde ailelerin birleştirilmesi için çocukların da vatandaş yapıldığını anlattı. Yatırımcılar ve iş insanlarına; öğretim görevlilerine; doktorlara da vatandaşlık verildiğini anlatan Evren, şimdiki hükümet döneminde bu nedenlerle daha çok vatandaşlık verildiğini kaydetti.

“HÜKÜMETİMİZ DÖNEMİNDE BAKANLIK ONAYIYLA 2908, BAKANLAR KURULU KARARIYLA 1014 VATANDAŞLIK VERİLDİ… TOPLAM 9295”

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Meclis’in bugünkü birleşiminde, muhalefetin vatandaşlıklarla ilgili sorularına rakamlarla yanıt verdi.

Bugün yapılan vatandaşlıkların 2005 yılına dayandığını söyleyen Evren, “2005’ten bu yana 10 yılını doldurmuş olanları vatandaş yapmak zorundayız ve yapıyoruz” dedi.

Evren, özetle şu rakamları verdi:
“CTP döneminde Bakanlık onayıyla 1622 kişi, UBP-DP döneminde 2908; CTP döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla 58, UBP-DP döneminde 1014. Toplamda CTP döneminde 4 bin civarı, UBP-DP döneminde 9 bin 294 kişiye vatandaşlık verildi.”

Evren, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilenlerin 39’unun yatırımcı ve iş insanı,  238’inin üst düzey yönetici/öğretim üyesi/gazi statüsü taşıdığını; 254’ünün ise aileleri birleştirme amacıyla 18 yaşını doldurmuş kişilerden oluştuğunu anlattı.

Vatandaşlıkla ilgili toplam rakam, Bakanlık onayı ve Bakanlar Kurulu kararıyla  vatandaşlık verilenlerin eş ve çocukları (4221) ile Kıbrıslı eşten dolayı otomatik vatandaşlıklardan (1151) oluşuyor.


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK