FeaturedKIBRIS

Europe Direct Bilgi Merkezi Lefkoşa: 3 dilde hizmet veren tek merkez

Europe Direct Lefkoşa Bilgi Merkezi Proje Sorumlusu Açelya Özel, Voice Of The Island’a konuştu ve projeleriyle ilgili bilgi verdi. Özel, Avrupa Komisyonu’na bağlı bir ağ olduklarını belirtti ve amaçlarının iki toplumun yakınlaşmasını sağlamak olduğunu söyledi. Kişilere AB’deki hakları konusunda bilgilendirmek hedefinde olduklarını kaydeden Özel, “ amacımız iki toplumu bir araya getirmek” şeklinde konuştu.

Tünay MERTEKCİ

 

Özel: Sadece ara bölgedeki merkez iki toplumlu çalışıyor

Europe Direct Lefkoşa Bilgi Merkezi Proje Sorumlusu Açelya Özel, merkezlerinin ara bölgedeki Dayanışma Evi’nin karşısında bulunduğunu söyledi. Europe Direct’in Avrupa Komisyonuna bağlı bilgi ağı olduğunu ifade eden Özel, bütün AB ülkelerinde yaklaşık 400’den fazla merkezi bulunduğuna dikkat çekti. Kıbrıs’ta 3 merkezlerinin olduğunu ifade eden Özel, bunlardan birinin Lefkoşa’da ara bölgede diğerinin Larnaka’da, birinin de Limasol’da olduğunu kaydetti. Sadece ara bölgedeki merkezin iki toplumlu şekilde çalışmakta olduğunu ifade eden Özel, Türkçe, Yunanca ve İngilizce dillerinde servis vermekte olduklarını vurguladı. Larnaka ve Limasol’daki merkezlerin sadece Yunanca ve İngilizce olduğunu dile getiren Özel, Lefkoşa’daki merkezlerinin Şubat 2015’te kurulduğunu ve o dönemden beri devam ettiğini söyledi. Merkezin Avrupa komisyonuna bağlı olduğunu ifade eden Özel, projenin Dayanışma Evi tarafından da gözlemlenmekte ve yürütülmekte olduğunu kaydetti. Europe Direct Bilgi Merkezi Lefkoşa’da sadece 2 kişi olarak çalıştıklarını dile getiren Özel, kendisiyle birlikte Kıbrıslı Rum Proje Sorumlusu Lefki Lamprou’nun olduğunu belirtti.

“Esas amaç iki toplumlu etkinlikler yapmak”

Esas amacın, iki toplumlu etkinlikler yapıp AB’yi ve kişilerin AB’deki haklarını insanlara duyurmak olduğunu dile getiren Özel, belli yasaları insanlara daha yakından tanıtmak amacında olduklarını da ifade etti. Eğlenceli etkinliklerinin de olduğunu söyleyen Özel, yürüyüş turları gibi etkinliklerin de yaptıkları etkinlikler arasında yer aldığını belirtti. Merkezlerinin ara bölgede olmasının iki toplum için de bir avantaj olduğunu düşündüğünü vurgulayan Özel, Kıbrıs’ın kuzeyinden gelenin de Kıbrıs’ın güneyinden gelenin de rahatça gelip bilgi alabildiğine dikkat çekti. Hem kuzey hem de güney telefon hatlarının olduğundan dolayı daha rahat ulaşılabilir bir merkez olduklarını vurgulayan Özel, bu yıl içinde özgeçmiş yazma kursu verdiklerini kaydetti. Her bir etkinlikleri için o etkinliğin konusuyla ilgili bir uzman getirdiklerini ifade eden Özel, uzman kişinin semineri ya da etkinliği gerçekleştirdiğini belirtti. Bu yıl düzenledikleri özgeçmiş yazma kursunda gelen kişilere nasıl başarılı bir özgeçmiş yazabileceğini, nasıl daha kısa yazabileceği, nasıl daha etkili olabileceği hakkında bir çalışma düzenlediklerini söyleyen Özel, söz konusu çalışmada kısa bir seminer eğitimi verildiğini, ondan sonra da insanlarla bire bir çalışıldığını kaydetti.

Bugüne kadar birçok etkinliğe imza attılar…

Nisan ayında Kıbrıs’ın güneyinde çocuk hakları üzerine eğitim verdiklerini ifade eden Özel, bu eğitimin 8-12 yaş arası çocuklar için olduğunu belirtti. Yine bu çalışmayı uzman biriyle yaptıklarını belirten Özel, çocuklara oyun şeklinde, eğlenceli şekilde eğitim verdiklerini dile getirdi. Çocuklara kendi haklarıyla ilgili, kendi haklarını nasıl savunabileceğiyle ilgili eğitim verildiğini dile getiren Özel, bugün de Kıbrıs’ın kuzeyinde SOS’de aynı eğitimi vereceklerini söyledi. Göç üzerine fotoğraf yarışmaları gerçekleştirdiklerini kaydeden Özel, birçok kişinin bu etkinliğe katıldığını belirtti ve bu yarışma için komite oluşturduklarını, komitede bir kişinin Kıbrıs’ın kuzeyinden diğerinin de Kıbrıs’ın güneyinden alanında uzman kişiler olduğunu belirtti. Jüri oluşturup bütün gelen fotoğrafları değerlendirdiklerini ifade eden Özel, dereceye giren ilk üç kişiye ödül verileceğini belirtti. Genelde bir konferans yapacakları zaman hem Kıbrıs’ın güneyinden hem kuzeyinden birilerini çağırdıklarına dikkat çeken Özel, böylelikle iki toplumlu etkinlikler yapabildiklerini söyledi. Senede 5 ya da 10 arası etkinlik olduğunu belirten Özel, fotoğraf yarışmasının sonuçlarını geçen hafta bildirdiklerini söyledi.

“Medyada Etik konferansı düzenleyeceğiz”

5 Kasım’da sergi olacağını söyleyen Özel, 5 Kasım’da ödüllerin verileceğini kaydetti ve 19 Ekim’de “medyada etik” üzerine bir konferanslarının olacağını bildirdi. Konferansın Dayanışma Evi’nde olacağını dile getiren Özel, konuşmacılardan birinin Kıbrıslı Türk diğerinin de Kıbrıslı Rum olacağını söyledi. Konferansın İngilizce olacağına dikkat çeken Özel, “amaç haberlerin doğru yansıtılmasını, tarafsız yayınlamasını desteklemek” şeklinde konuştu. Her etkinliklerinin AB’nin bir ilkesine dayanması gerektiğini bildiren Özel, düzenleyecekleri “medyadaki etik” etkinliğini de medyadaki özgürlüğe dayandırdıklarını vurguladı.

Hiçbir şekilde bir konuya yorum yapma haklarının olmadığını ifade eden Özel, bilgi merkezinin böyle bir sorumluluğunun olmadığını kaydetti. İnsanlara hakları konusunda bilgi sunduklarını belirten Özel, insanları sadece doğru yere yönlendirme sorumluluklarının olduğunu kaydetti ve yorum yapma sorumluluklarının olmadığını ifade etti. Bir etkinliklerinin de AB parlamentosuyla ilgili olacağını söyleyen Özel, 2019 yılında seçimler olacağını dile getirdi. “Amacımız seçimlerle ilgili bilgi vermektir. Bu seçimler neden önemlidir? İnsanların hayatlarını nasıl etkiler?” diyen Özel, önceki seçimlere Kıbrıslı Türklerin çok fazla katılım göstermediğini söyledi ve bunun nedeninin insanların haklarının farkında olmaması olduğunu söyledi.

Ara bölgede bu konuyla ilgili yapacakları konferansta tercümenin de olacağını ifade eden Özel, bu etkinlikte amaçlarının Kıbrıslı Türkleri bu sürece daha çok dahil etmek olduğunu bildirdi.

“Üç dilde de servis vermemiz büyük avantaj…”

Etkinliğin tarihinin henüz netleşmediğini söyleyen Özel, Kasım sonu olacağını kaydetti ve özgeçmiş yazma etkinliğinin ikincisini de düzenleyeceklerini vurguladı. Bu etkinliğin mülakatlardaki mülakat becerilerini geliştirmeyle ilgili olacağını söyleyen Özel, bu etkinliğin de Kasım sonu olacağını kaydetti. Dileyen herkesin etkinliklere katılabileceğini söyleyen Özel, sadece çocuk haklarıyla olan etkinlikleri kapalı yaptıklarını belirtti. Dileyen kişilerin kendilerine mail, telefon ve ofise gelerek ulaşabileceğini belirten Özel, soru sorulması halinde kişilere 3 çalışma günü içerisinde döndüklerini bildirdi. Komisyonun ilkelerine göre hareket ettiklerini ifade eden Özel, onun dışında bir şey yapmadıklarını söyledi ve “amacımız AB’yi insanlara daha yakından tanıtmak, haklarının farkında olmasını sağlamak. AB’nin yeni çıkan programlarını kişilere tanıtmak. İki toplumu bir araya getirmek ve Kıbrıslı Türkleri daha çok AB içine dahil etmektir. Üç dilde de servis vermemiz büyük bir avantajdır. Sadece 3 dilde servis biz veriyoruz” şeklinde konuştu.

İletişim:

Mail: [email protected]

Telefon: +35799593919 / +905338573032


Benzer Haberler

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Süratli araç kullanımına yönelik polis denetimleri sıklaştırıldı

TAK

Taçoy “Ülkenin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var”

TAK

Trafik yüzünden çıkan kavgada 7 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ni kusurlu buldu

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA