FeaturedKIBRIS

EuroAfrica projesi için yol çizildi…

“EuroAfrica Interconnector” projesinin başkanı Nasos Ktoridis ile Mısır Elektrik Bakanı Mohamed Shaker’in, Mısır’da bir araya gelerek, EuroAfrica Interconnector kablosunun “Kıbrıs’a” kadar izleyeceği güzergâh ile projenin hayata geçirilmesine ilişkin zaman takvimleri konusunda anlaştıkları haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “EuroAfrica İçin Yol Çizildi- Mısır’dan Gelip Kıbrıs Üzerinden Girit’e Gidecek Yol İçin Anlaşma” başlıklı haberinde, son günlerde Mısır’da, oldukça önemli bir adımın daha tamamlandığını yazdı.

Gazete bunun, Mısır’ı “Kıbrıs” ve Yunanistan ile bağlayıp, daha da esaslı olarak Mısır üzerinden Afrika, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gidecek olan ve EuroAfrica Interconnector olarak da bilinen elektrik kablosu güzergâhı konusundaki anlaşmayla ilgili olduğunu belirtti.

Projenin başkanı Ktoridis ile Mısır Elektrik Bakanı Shaker’in Kahire’de bir araya geldiklerini ve bu görüşmede kablonun izleyeceği güzergâh konusunda anlaşmaya varıldığını yineleyen gazete, bunun öncesinde en uygun ve uygulanabilir rotanın belirlenmesi için özel araştırmalar yapıldığını ve bu araştırmaların büyük bir kısmının da “Odin Finder” isimli özel gemi tarafından yapıldığını kaydetti.

“Kıbrıs” ile Mısır arasındaki kablonun kesin güzergâhına ilişkin olarak karşılıklı bir onay bulunmasının ötesinde, önemli bir adım üzerinde daha anlaşmaya varıldığını kaydeden gazete, kablonun karaya giriş noktası ile Mısır’daki idare istasyonun inşa edileceği noktanın da belirlendiğini ifade etti.

Gazete, bunun için somut olarak, Mısır’daki Damietta Limanının 100 kilometre batısındaki bir bölge üzerinde mutabakata varıldığını belirtti.

Bu arada “Egypt Independent’in” geçtiğimiz pazartesi yayımladığı ve Mısır Elektrik Bakanı’nın Mısır’daki Güney Kıbrıs Büyükelçisi Haris Moritsis ile bir araya gelmesinin tesadüf olmadığı yorumunda bulunan gazete, ilgili habere göre görüşmede Mısır, “Kıbrıs” ve Yunanistan arasındaki elektrik bağlantısı konusunda, Mısır Elektrik şirketi “EEHC” ile Güney Kıbrıs “EuroAfrica” şirketi arasında imzalanan işbirliği memorandumunun hayata geçirilmesinin alındığını aktardı.

İlgili habere dayanarak, projenin, denizaltından geçecek bir elektrik kablosu aracılığıyla, Mısır, “Kıbrıs” ve Girit’i Avrupa elektrik şebekesiyle bağlayacağını kaydeden gazete, projenin Mısır’ın ekonomik kalkınma ve enerji güvenliğine yönelik stratejik planlamasını desteklemesinin beklendiğini iletti.

“KABLO 2.000 MEGAVAT KAPASİTEYE VE 1.707 KİLOMETRE UZUNLUĞA SAHİP OLACAK”

EuroAfrica Interconnector projesinin başkanı ile Mısır Elektrik Bakanı arasındaki son görüşmenin akabinde, Mısır, “Kıbrıs” ve Yunanistan’ın elektrik şebekelerini Avrupa’yla bağlayacak olan boru hattının da, projeyle ilgili son inşaat aşamasına girdiğini yazan gazete, kablonun 2 bin megavatlık elektrik taşıma kapasitesine sahip olacağını ve uzunluğunun da bin 707 km olacağını belirtti.

Gazete “elindeki bilgilere” göre, üzerinde hem fikir olunan zaman takvimlerinin, projenin 36 ay içerisinde tamamlanmasını öngördüğünü de ekledi.

Gazete “EuroAsia Interconnector’un Kardeş Projesi” ara başlıklı haberinde ise, EuroAfrica Interconnector projesinin, İsrail, “Kıbrıs” ve Yunanistan arasındaki elektrik bağlantısına ilişkin EuroAsia Interconnector’un “kardeşi projesi” olduğunu da yazdı.


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (30 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Bugün sağanak bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK