FeaturedKIBRIS

“Eski müzakere sisteminin sürdürülmemesi konusunda hemfikiriz”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BRT’de canlı yayında ülke gündemi ve Kıbrıs konusuna ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tatar,  Kıbrıs konusunun yıllardan beridir devam eden bir süreç olduğuna dikkati çekerek bugün gerçeğe bakıldığında Kıbrıs’ta iki ayrı devlet olduğunu söyledi. Kıbrıslı Türklerin 1963’de devletin dışına itildikten sonra kendi devletinin çatısı altında kendi kendini yönetmeye devam ettiğini belirten Tatar ‘BM’nin iki bölgeli federal bir anlaşma çerçevesinde bu süreçler götürüldü. Bizler de o süreçleri bir zorlama ile götürdük’ dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Rum tarafının hedefinin federasyonu kullanarak egemenliğini yavaş yavaş Kuzeye de yaymak olduğunu, bunun da Kıbrıs Rum yetkililerinin değişmez açıklamalarından anlaşıldığını vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin süreci Türkiye ile birlikte sürdürdüğünü ve artık eski müzakere sisteminin sürdürülmemesi konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Tatar, üzerinde durulan şartın egemen eşit yanyana yaşayan iki ayrı devlet modeli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletlerin, Kıbrıs Türk tarafının şartlarını bile bile toplantılara davet ettiğini, Türk tarafının toplantıda kendilerine ne söyleyeceğini çok iyi tahmin ettiğini ancak hala daha BM parametreleri üzerinden açıklamalar yaptıklarını söyledi.

Tatar, “Kıbrıs Kuzeyi bizimdir, burada bir halk vardır, demokratik seçimlerle, yasalarla yönetilen bir Devlete sahibiz, her türlü Devlet özelliğini taşıyan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ortadadır, dahası arkamızda büyük Türkiye Cumhuriyeti vardır, biz gidip de Ruma yama olmayız” dedi.

(BRT)


Benzer Haberler

Karma evlilik mağdurlarının vatandaşlık hakkı konusunda panel yapıldı

TAK

KÖDER, KTÖS ve KTÖK arasında imzalar atıldı

TAK

CTP’den “İklim Değişikliği Etkisinde Su Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”

TAK

Telefonundaki yazışmaları sildi, sim kartı imha etti!

Voice Kıbrıs Haber

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

AA

Hala Sultan Futsal Takımı Türkiye finallerinde

TAK