FeaturedKIBRIS

Erhürman “İp tamamen koptu”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı devam ediyor.

Meclis’te özel okullar ve eğitim tartışıldı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, özel okullardaki ücret artışlarını gündeme taşıdı ve eğitimde gidişatın “bulanık” olduğunu, belirsizliğin can yaktığını, eğitimde, Meclis’te yapılacak, geleceğe yönelik bir planlama gerektiğini kaydetti, eğitim ve sağlığın ülkede en temel kamu hizmeti olduğunu vurguladı.

Meclis Genel Kurulunda, ilk olarak Orman Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsili ile İlgili Kuralların Düzenlenmesi (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Şehit Aileleri ve Malüllere Yardım(Değişiklik) Yasa Tasarısı ivedilikleri oylandı ve kabul edildi.

-Şahali

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, Vakıflar İdaresi kiralarıyla ilgili söz alarak, bu düzenlemenin geçmişi içerdiğini, ancak geleceği ön görmediğini ifade ederek, dar gelirli esnaf ve ödemekte zorlanılan sözleşmelerin yeniden yapılandırılarak, Stg cinsi kiraların TL’ye çevrilmesi gerektiğini işaret etti, gereğinin yapılması için hükümete çağrıda bulundu.

Genel kurulda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İş Birliğine Dair Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı da görüşüldü.

-Erhürman

CTP Genel Başkanı Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, uluslararası anlaşma üzerine söz aldı. Erhürman, bu yasanın mesleki hiçbir sorunu çözmeyeceğine işaret ederek, CTP olarak uluslararası anlaşmaları genel olarak değerlendireceklerini kaydetti.

Erhürman, bu anlaşmaların genelde Türkiye Cumhuriyeti ile imzalandığını, bazen haberlerinin bile olmadığını ve Meclis’e gelince ek protokol gereklerinin ortaya çıktığını ifade ederek, yapılması gerekenin; konunun komitede ele alınıp, ilgili tarafları toplantıya çağırıp, daha taslak halindeyken bu konuların komitelerde ilgili taraflarla görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

“Çünkü ip tamamen koptu” ifadesini kullanan Erhürman, yasaların onaylanmasının ardından yaşanan sorunlara işaret etti, bu sorunların yaşanmaması için bunun gerekli olduğunu söyledi ve bu yapının bu haliyle sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

Erhürman, sırada başka protokoller de olduğuna işaret ederek, protokollerin ciddiyeti, ağırlığı kalmadığını, çöktüğünü söyledi. Meclis’e gelmeden onaylanan uluslararası protokollerle ilgili aynı sorunların Avrupa’da da başka ülkelerde de yaşandığına işaret eden Erhürman, doğrusunun, önce Meclis’te tartışılması olduğunu kaydetti.

-Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İş Birliğine Dair Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı…oylamada tartışma yaşandı

Meclis’te, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İş Birliğine Dair Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı” görüşülmesi sırasında yapılan oylama sonrası tartışma yaşandı.

Oylama sırasında Meclis Genel Kurulunda bulunan hükümet ile muhalefet partilerinin oylarını sayan Meclis Başkanı Zorlu Töre, oylama sonucunu “oyçokluğu ile kabul edildi” diye duyurması üzerine muhalefet milletvekilleri itiraz etti.

Şahali, bunun üzerine söz alarak, hekimleri, çalışanları tedirgin eden yasa tasarısının ivedilik oylamasında hükümetin yetersiz kaldığını, oylama sonucunun yanlış ilan edildiğini kaydetti ve Töre’yi yanlıştan dönmeye çağırdı. Muhalefetin oylamada hazır olduğunu ifade eden Şahali, oylama yapıldığını ve hükümetin Meclis’te olmadığını kaydetti, “Meclis’i daha fazla küçük düşürmeyin, saygınlığını düşürmeyin, işinizi ciddiyetle ele alın” dedi.

UBP Milletvekili Özdemir Berova da, yasanın ivediliği ile ilgili değil üçüncü görüşmesi için oylama yapıldığını ifade ederek, tekrar oylama yapılması gerektiğini söyledi.

Tartışmalar devam ederken Meclis Başkanı Töre, yeniden oylama yaptı ve yasa tasarısının oyçokluğu ile kabul edildiğini söylemesi üzerine tartışma daha da yükseldi. Bunun üzerine Töre, yasa tasarısının üçüncü görüşmesinin reddedildiğini söyledi.

Danışma Kurulu kararıyla Dernekler Değişiklik Yasa Tasarısı 15 Mayıs pazartesine ertelendi.



Benzer Haberler

Erhürman “Mesele, elimize geçen parayla kaç ekmek, süt alabileceğimizdir”

Voice Kıbrıs Haber

Çeler “Herkesi aynı kefeye koyarak koca bir camia zan altında bırakıldı”

TAK

Zeytinyağı tağşişli tespit edilen firmaya idari ceza

TAK

Borsa günü yükselişle tamamladı

AA

Rengin Yalızat hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Ayrılmak isteyen kız arkadaşını darp etti, tehdit mesajları gönderdi!

Voice Kıbrıs Haber