FeaturedKIBRIS

“Energean” daha önce ret cevabı aldığı Güney Kıbrıs’a doğal gaz nakletmekte ısrarlı

“Energean” isimli Yunan hidrokarbon şirketi, İsrail MEB’inde ruhsat sahibi olduğu “Katlan-Olimos” yatağından Güney Kıbrıs’a doğal gaz nakletme isteğini yineledi.

Fileleftheros şirketin dün yayımladığı 2023’ün ilk yarısına dair faaliyet raporunda, ruhsat sahibi olduğu ve geçen ay doğal gaz keşfedilen “Katlan-Olimpos” yatağından, deniz altı boru hattı döşenmesi kaydıyla Güney Kıbrıs, Mısır ve Ürdün gibi bölge ülkelerine doğal gaz ihracına dair Field Development Plan’ın İsrail hükümetine sunulduğu bilgisi verildi.

Gazete İsrail MEB’inin 12’nci parselindeki “Katlan-Olimpos” yatağındaki doğal gaz rezervinin 68 milyar metreküp (2,4 tcf) olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, Energean şirketinin, Kıbrıs Rum yönetiminin bir süre önce bölgede doğal gaz keşfi-ticareti ile meşgul olan ya da ilgilenmek isteyen şirketlerle yaptığı toplantıya katıldığını, İsrail MEB’indeki rezervlerden doğal gaz nakli işbirliğiyle ilgili önceki teklifini revize ettiği yeni bir teklif sunduğunu yazdı. Şirketin önceki tekliflerinin Kıbrıs Rum yönetiminden ret cevabı aldığını hatırlattı.

Haberde, Kıbrıs Rum ve İsrail devlet yetkililerinden oluşan bir teknik komitenin halen İsrail MEB’inden Vasiliko Enerji Merkezi’ne gerek elektrik üretimi gerek sıvılaştırma ve ihraç için doğal gaz boru hattı döşenmesi konusunu görüşmekte olduğu da kaydedildi.


Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK