FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘En büyük sıkıntımız iş garantisi’

Tünay MERTEKCİ

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen genel kurulla Haber Kameramanları Derneği başkanlığına getirilen Tarkan Kavaz, kameramanların sorunlarını gazetemize aktardı. Birçok kameramanın bel fıtığı olduğuna dikkat çeken Kavaz, en büyük sıkıntılarının özelde iş garantisi olduğunu vurguladı. Kavaz, bu hafta Çalışma Bakanı Zeki Çeler ile görüşeceklerini söyledi. Tüm üyelerini ayrım yapmadan kucaklayacağını da söyleyen Kavaz, dernek için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Kavaz: Üyelerimizin haklarını savunacağız

Geçtiğimiz günlerde 7’nci genel kurulunu gerçekleştiren Haber Kameramanları Derneği’nin başkanlığına seçilen Tarkan Kavaz gazetemize konuşarak derneğin amaçlarından ve yaptığı çalışmalardan bahsetti. Derneğin 2005 yılından beri aktif bir şekilde çalıştığını ifade eden Kavaz, toplamda 6 başkanın değiştiğini söyledi. 20 Nisan’da yaptıkları genel kurulda yönetim kurulunun seçildiğini ve yönetim kurulu arasında da başkanın seçildiğini dile getiren Kavaz, yönetim kurulunda kendisinin başkanlığında, Tamer Atagül, Raziye Dağda, Özker Gürses ve Nedim Enginsoy’un bulunduğunu belirtti. Bunun onur kurulu ve disiplin kurulunun da olduğunu söyleyen Kavaz, amaçlarının dernek üyelerinin haklarını savunmak olduğuna dikkat çekti.

“Başlıca sorunlardan biri iş garantisi”

Toplamda 55 üyelerinin olduğunu ifade eden Kavaz, bu hafta Çalışma Bakanı Zeki Çeler ile yapacakları görüşmeyle işlerine başlayacaklarını belirtti. Bakan ile yapılacak görüşmede kameramanların yaşadığı zorlukları dile getireceklerine dikkat çeken Kavaz, kameramanların başlıca karşılamış oldukları sorunlardan bir tanesinin iş garantisi sorunu olduğunu vurguladı. Özelde çalışan kameramanların, işverenin iki dudağının arasında çalıştığını dile getiren Kavaz, özel sektörde çalışan kameramanların garantisinin olmadığına dikkat çekti. Bu hafta bakan ile görüştükten sonra da özel kanalları gezip üyelerinin sorunlarıyla ilgili konuşacaklarını vurgulayan Kavaz, basın çalışanları arasında en ağır işi yapan kişilerin kameramanlar olduğunu belirtti. Kameramanların zor koşullarda çalıştığını kaydeden Kavaz, “Bu iş bir çeşit hamallıktır” dedi. “Kameraman, haberin gözü kulağıdır. Her yönden sıcak, soğuk demeden eziyet çeker. Zevki de vardır ama bunun yanında sıcak, soğuk demeden olay peşinde, haber peşinde koşar kameramanlar” şeklinde konuşan Kavaz, bir kameramanın kilolarca şey taşıyıp haber peşinde koştuğunu söyledi. Kavaz, “Eylem bitene kadar yolda koşuşturur mesela. Hiç oturmaz. Ayakta çekim yapmak zorundadır. Dikkatini olaya vermek zorundadır. Kameramanların mesaisi de yoktur iş bitene kadar. Mecburen mesaiye kalırlar. Mesai dışına da çıkarlar” dedi.

Çalışma koşulu zor, maaş düşük…

Özel sektördeki kameramanların, sabah 8’de mesai yaptığını, bazen gece geç saatlere kadar çalıştığını belirten Kavaz, bunun karşılığında da asgari ücret aldığını kaydetti. Kameramanların genel olarak hafta sonlarının da olmadığına dikkat çeken Kavaz, taleplerinin fazla mesai yapıldığı zaman bunun en azından maddi açıdan ödenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kendilerinin bunu istediğini dile getiren Kavaz, kameramanların zorlar işletilmemesini, kendilerine sorulması gerektiğini söyledi. “İşe gittiğiniz zaman, sizi hangi olayın beklediğini hiç bilmezsiniz. Aniden ölümlü bir kazaya da gidebilirsiniz, büyük bir yangına da gidebilirsiniz. Ne saat ne olacağı belli değil. Mesleğin zorluklarından en büyüğü de budur. Hem fiziksel zorluklar hem de psikoloji zorluklar” şeklinde konuşan Kavaz, tüm dünyada kameramanların asistanlarının bulunduğunu fakat bizde böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Kıbrıs’ın güneyinde de kameramanların ışıkçılarının, sesçilerinin ve yardımcılarının olduğuna dikkat çeken Kavaz, ülkemizde 3-4 kişinin işini bir tek kameramanın yaptığını söyledi.

“Çoğu kameramanda bel fıtığı var”

Kameramanların bir sürü ağır malzemeyle habere gittiğini belirten Kavaz, “Bu yüzden ne yazık ki çoğu kameramanların bel fıtığı vardır” dedi. Kavaz, “Bir kameraman araç mı sürecek? Tripot mu taşıyacak? Kamera mı kullanacak? Canlı yayın cihazlarını mı taşıyacak? Konum mu bulacak? Olayı mı yakalayacak? Yani hem riski hem de zorlukları vardır bu mesleğin. Riski yüksek bir meslektir fakat özelde ne yazık ki maaşı çok düşüktür. Bu hakları düzelteceğimizi ümit ediyoruz” şeklinde konuştu. Kendisinin daha önce iki üç defa yönetim kurulunda bulunduğunu söyleyen Kavaz, “Daha önceki arkadaşlarım derneği alıp en iyi yerlere getirdiler. Ben de bu iki yılda derneğimize, arkadaşlarımıza, üyelerimize üniversitede burslu okuma imkanı kazandırdım. Yakın Doğu Üniversitesi Radyo TV ve Sinema bölümünde 12 arkadaşımız bu burstan yararlandı” dedi. Birçok sponsorlarının da bulunduğuna dikkat çeken Kavaz, üyelerine birçok imkan sağladıklarını belirtti. Dernekteki arkadaşların birbirleriyle kaynaşmasını da sağladıklarını söyleyen Kavaz, bu şekilde daha güçlü olabileceklerini dile getirdi. Üye olmak isteyen kişilerin dernek yönetim kuruluna danışabileceğini ifade eden Kavaz, üye olmak için sarı basın kartına sahip olmak, en az bu mesleği 2 yıl yapmak gerektiğini ekledi. Derneklerinin, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na da bağlı olduğunu ifade eden Kavaz, bunun da çok önemli olduğunu ve onların da katkısını gördüklerini kaydetti.

“Tüm üyelerimizi kucaklayacağız”

Ellerinden geldiği kadar üyelerinin sıkıntılarına çare olmaya çalıştıklarını belirten Kavaz, “Birlik olmaya çalıştık. Üyelerimizin dertlerini dinlemeye, yanlarında olmaya çalıştık. Yine böyle devam edeceğiz. Umarım iş konusunda sıkıntı çıkmaz. Özeldeki iş garantisi en büyük sıkıntımızdır. Genelde özel sektördeki kameramanların sorunları büyüktür” dedi. Üyelerinin hepsini kucaklayacağını ifade eden Kavaz, “Eski başkan da öyle yaptı. Herkesin derdini dinledik, bir şeyler yapmaya çalıştık. Bu dönem de öyle yapacağız. Hiçbir ayrım yapmadan onlara bir şeyler vermek için uğraşacağız. En başta da iş garantisini yapmaya çalışacağız üyelerimize. Bir sözleşme. En büyük sıkıntı da budur. Çalışma garantisi, fazla çalışma, saatlerin belli olmaması. Çalışma bakanlığından bunları talep edeceğiz” diye ekledi.

(Voice of the Island 2019)



Benzer Haberler

Bakanlar Kurulu et ithalatına izin verdi ve vergi muafiyeti kararı aldı

TAK

İsias Otel bilir kişi raporu 9 Eylül Üniversitesi’nde

Voice Kıbrıs Haber

3 inşaattan elektrik kablolarını söküp çaldılar

Voice Kıbrıs Haber

Demirhan’da hırsızlık yaptığı tespit edilen 4 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da uyuşturucu: 1 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de ciddi darp, rahatsızlık ve kasti hasar!

Voice Kıbrıs Haber