Teknoloji

Elon Musk’tan “Yapay zeka hepimizi öldürecek” iddiası

Elon Musk, Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi’nde yapay zekanın gelecekte “hepimizi öldüreceği” yönünde iddialarda bulundu. Uzmanlara göre bu iddiaların henüz geçerli bir kanıtı yok.

Dünyanın en zengin insanı teknoloji milyarderi Elon Musk yapay zekanın yaratacağı tehditlere dikkat çekmeye devam ediyor.

Bu yeni yapay zeka gelişmesine rağmen, Kasım ayının başlarında İngiltere’de düzenlenen küresel Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi’ne katılan Musk, “Yapay zekanın hepimizi öldürmesi ihtimali sıfırın üzerinde. Yavaş ama bence bir ihtimal var.” ifadelerini kullandı. Ancak Musk’ın şirketi xAI, geçtiğimiz ay “Grok” adlı kendi sohbet robotunu tanıttı.

Eski Google çalışanı Toju Duke bu iddialar hakkında, “Günümüzde kullandığımız yapay zeka botlarında bunu kanıtlayacak hiçbir işaretle karşılaşmadım. Ancak tabii ki de bu konu gelecekte potansiyel bir tehlike oluşturabilir.” dedi.

MUSK HANGİ TEHLİKELERDEN BAHSEDİYOR?

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Musk’ın bahsettiği tehlikeler arasında insan hakları ihlalleri, gizlilik ihlalleri, telif hakkı, yanlış bilgilendirme ve siber saldırılar yer alıyor.

Hatta bazı bilim insanları yapay zekanın biyolojik ve nükleer silahlardaki potansiyel kullanımından bile endişeli.

Şimdilik, yapay zekaya dair büyük korkular sadece karamsarlıktan ibaret.

Uzmanlara göre yapay zeka hakkındaki endişelerin nedeni insan kullanıcılarla olan etkileşimlerinden doğan ancak yaratıcıları tarafından planlı olarak programlanmayan veya tasarlanmayan davranışları.

Yapay zekanın “denetimsiz öğrenme” pratikleri yerine “pekiştirmeli öğrenme” pratikleri çerçevesinde gelişmesi gerekiyor. Aksi takdirde başına buyruk davranarak amacının ötesinde şeyler yapması kaçınılmaz olacak.


Benzer Haberler

WhatsApp’a yeni özellik: İnternetsiz kullanılabilecek

NTV

X/Twitter’a erişim problemi yaşanıyor

NTV

DAÜ, “Yapay Zeka Zirvesi”ne ev sahipliği yapacak

TAK

Darbe aldıkça sertleşen malzeme geliştirildi

TRT

Çip savaşı kızışıyor

Voice Kıbrıs Haber

Apple uyardı: 92 ülkede casus yazılım tehlikesi

NTV