FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Ellada Evaggelou, Buffer Fringe 2019 sanat yönetmeni, Voice of the Island’a festival hakkında konuştu

Fotini TONTIKIDOU

Ellada Evangelou, Voice of the Island’a Buffer Fringe Festival’i ve “Arts and Community” Long Table Discussion (Sanat ve Toplum Aytışması”) hakkında konuştu.

2019 Buffer Fringe Festival sanat yönetmeni ve aynı zamanda dramaturg ve akademisyen olan Evaggelou, daha çok tiyatrodaki kimlik meselesiyle ilgileniyor. Kıbrıs’taki tüm toplumlarda çok fazla yaratıcı insan ve sanatçı olduğunu vurguluyor.

Buffer Fringe 2019

Bu sene, Buffer Fringe Performing Arts Festivali 25, 26 ve 27 Ekim tarihlerinde, 1984 Bahce, Ledra Palace Moat & Dayanışma Evi ve Dancehouse Lefkosia’da, sırasıyla gerçekleşecek. Kıbrıslı ve yurtdışından sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler ve eylemciler sanatlarını sergilemek, düşünce ve diyaloğa ilham kaynağı olmak için katılacaklar.

Festival ne zaman başladı ve amacı nedir?

Buffer Fringe, 2014 yılında başlayan bir festivaldir. World Fringe Festivals ailesine aittir ve yılda bir kez başkentin eski şehrinin çeşitli yerlerinde gerçekleşir. Esasen, Dayanışma Evi’nin, genellikle tiyatro ve sahne sanatı sanatçılarını bir araya getirme cabasıdır. Platformun amacı, sanatsal önerilerin yanı sıra, insanlar arasında bir diyalog oluşturmaktır. Niyetimiz kimliği ve sosyal durumları ne olursa olsun, Kıbrıs’ta yaşayan bütün insanları dahil etmektir.

Gösteriler hangi dilde sahne alıyor?

Buffer Fringe’de sahne alan tiyatro, çoğunlukla İngilizceye çevrilmiş Yunanca ve Türkçe veya doğrudan İngilizce, ama iki dilli eserlerde ev sahipliği yapıyor (Yunanca ve Türkçe). Böylece Kıbrıs’ın tüm topluluklarını kucaklayan iki dilli çalışmalara da ev sahipliği yapıyor. Festivalin amacı, her sanatçının vizyonunu, çalışma yöntemini ve deneyimini sergilemektir. Biz, bütün sanatçılar festivalde görebileceğiniz farklı bir şey taşıyoruz.

Festivale karşı ilgi var mı?

Her seferinde festivalin türü ve yeri değiştiğinden dolayı, farklı ilgi alanlarının ve toplulukların ilgisini çektiğini düşünüyorum. Örneğin bu sene, Kıbrıs’tan dört, Melbourne’dan bir üniversitenin öğrencileriyle beraber çalışıyoruz. World Fringe’e ait ve aynı zamanda Avrupa festivalleri kalitesi için Avrupa pulu olan EFFE Label üyesi olduğumuz için Kıbrıs’taki etkinliklerimiz dünyanın dört bir yanına bu platformlar aracılığıyla duyuruluyor. Dolayısıyla bu sene festival için 45 ülkeden ve 5 kıtadan 180 başvuru vardı.

Arts and CommunityLong Table Discussion

Buffer Fringe, 26 Ekim saat 10:00-13:00 arası Fulbright Center Yard, Ledra Palas’ta, “Sanat ve Toplum” ile ilgili aytışma düzenliyor.

Sorulardan bazıları: Toplum için sanatta diyaloğun yeri nedir? Toplumda sanat katılımcı değilse toplumsal değişime neden olabilir mi? Nasıl Kıbrıs’ta sanat yenilikçi? Dünyada toplum için sanatı destekleyebilecek yapılar var mı?

Konuşma aktör Diomedes Koufteros tarafından koordine edilecektir. Sanatçılar, akademisyenler, kültürel çalışanlar ve öğrencilerin katılmasıyla toplulukta sanatın ilgili, gerekli ve karışık hale gelmesini sağlayanın ne olduğu tartışılacaktır.

Konuşmacılar:

Nurtane Karagil (Kıbrıs). Mağusa merkezli sanatçı ve eğitimci, sanatta rastgele girişimlerle çevresi için yeni iletişim türleri arıyor.

Dijana Milosevic (Sırbistan). Belgrad’daki Dah Tiyatrosu’nun ödüllü yöneticisi, yazar ve öğretim görevlisi.

Helene Black (Kıbrıs). Limassol’da araştırma ve sanat merkezi olan NeMe’nin sanatçısı, eğitmeni ve eş kurucusu.

Yiannis Colakides (Kıbrıs). Limassol’da araştırma ve sanat merkezi olan NeMe’nin mimarı, eş kurucusu ve başkanı.

Hanna Knell (Almanya). Frankfurt LAB Direktörü, Almanya’daki toplum sanatı endüstrisi faktörü.

Lee Perlman (İsrail). Tel Aviv Tami Steinmetz Center’da araştırmacı, İsrail’de iki dilli (İbranice ve Arapça) tiyatro çalışmaları üzerinde bir kitap yazdı.

Elena Agathokleous (Kıbrıs). Oyuncu, MITOS Sahne Sanatları Merkezi’nin kurucu ortağı ve yöneticisi, Paleo Xidadiko, Limassol.

Izel Seylani (Kıbrıs). K/T Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’na dayanan, oyuncu, yönetmen, yazar ve karagöz oyuncusu.

(Voice of the Island)



Benzer Haberler

6 ve 7 yaşındaki iki kız çocuğuna cinsel tacizde buluna zanlı “Sarhoştum hatırlamıyorum”

Voice Kıbrıs Haber

Yeni asgari ücret 29 bin 640 TL

TAK

Naimoğulları “Yarın daha sert geleceğiz”

TAK

Bu güzergahı kullanacak sürücülerin dikkatine!

Voice Kıbrıs Haber

Minareliköy’de infiale neden olan olay!

Voice Kıbrıs Haber

Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oyçokluğuyla geçti

TAK