FeaturedKIBRIS

‘Ekonomik program konusunda Maliye Bakanı ve Başbakan’ın söylemleri uyumlu değil’

Cumhuriyet Meclisi’nde Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ardından 37 milyon 756 bin 600 TL’lik Cumhuriyet Meclisi ve 134 milyon 839 bin 500 TL’lik Başbakanlık bütçeleri de görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

ATUN

UBP Milletvekili Sunat Atun, değerlendirmelerini ekonomi alanında yapmak istediğine işaret ederek, hükümetin elindeki kaynakları kullanımına değindi.

Stratejik bütünlük ve siyasi iktidarı, birliktelik ve uyumu sağlamanın Başbakanlık’ın görevi olduğuna dikkat çeken Atun, ekonomik program konusunda Maliye Bakanı ve Başbakan’ın söylemlerinin birbiriyle uyumlu olmadığını söyledi.

Kıbrıs’ın kuzeyinin ekonomisinin büyütülmesine ilişkin eleştirilerde de bulunan Atun, 2017 büyümesinde yapılan icraatlarının çok önemi olduğunu, 2019’un büyümesinde ana rolün 2018 olduğunu, ancak 2018’de TC kaynakları yeterince kullanılamadığı için 2019 için bir büyüme öngörülemediğini,2019 için ortada elle tutulur bir ekonomik program da olmadığını vurguladı.

Yerel kaynaklardan yatırım yapmanın bu bütçe açığı ortamında mümkün olmayacağına dikkat çeken Atun, bu ortamda 2020’de öngörülen yüzde 5 büyümenin de erişilemeyecek gibi göründüğünü ifade etti.
Özelleştirmeler konusuna da değinen Atun, suyun yap işlet devret ve Telekom sektörü için ciddi bir irade gerektiğine dikkat çekti.

Büyüme ve gelişim önünde duran ciddi sıkıntıların giderilmesi gerektiğini söyleyen Atun, hayat pahalılığı ödeneğinin üç ay ötelenmesi konusunda da eleştirilerde bulundu.

Mağusa, Yeniboğaziçi ve İskele emirnamesinin çok büyük bir belirsizlik olduğunu, yatırımcının yatırıma olan iştahını kaçırdığını ifade eden Atun, bu emirnamenin büyük bir talihsizlik olduğunu, bu konuda bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini savundu.

SANER

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, hükümet protokolünün bir yol haritası olduğunu ve neler yapılacağını gösterdiğini belirterek, protokolde yer alan bazı noktalar hakkında bilgi istedi.
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun herkesi denetlemesi gerektiğini ve siyasetçiye azalan güvene artık bir son verilmesi gerektiğini söyleyen Saner, uyuşturucuyu önleme adına yapılan programlar konusunda bilgi istedi.

Ödüller ve teşvikler konusunda yapılanlar hakkında da bilgi isteyen Saner, hükümetin yaptığı zamlar konusunda eleştirilerde bulunarak, Başbakan Tufan Erhürman’ın UBP hükümeti döneminde muhalefetteyken zamlar, CAS ve benzer konularda kendilerine yaptıkları eleştirileri anımsattı.

Vatandaşlıklar konusunda değinen Saner, devletin bankalara olan borçlarına da dikkat çekti.
Ağustos ayında ülkede ekonomik kriz var diye yabancılara mülk satışı konusunda getirilen kriterlere değinen Saner, bu konuda ve emirnameler konusunda da eleştirilerde bulundu.

Saner, geçtiğimiz günlerde 10 vatandaş yapan hükümetin öncesinde de bazı konularda af getirdiğini belirtti ve ödenecek cezalara değindi. Saner, KKTC vatandaşı olan ve KKTC’de doğan veya 12 yaşından önce adaya gelen insanlara vatandaşlık verildiğinde, vatandaşlık konusunda beklentinin nasıl oluşacağını da sordu.

Hamza Ersan Saner, emirnameler konusunda hükümetin “ben yaptım olur” mantığından başka hiçbir şeyle uğraşmadığını ileri sürerek, buna hükümet milletvekillerinin de dahil olmak üzere söylenenlere kimsenin inanmadığını savundu.

Emirnamenin geçmesi için “inat”, “ısrar” ve “ihtirasta” bulunulduğu görüşünü ifade eden Saner, 2016’ya kadar Gazimağusa’da imar planından söz edildiğini duyan olup olmadığını sordu.
UBP Milletvekili Saner, Gazimağusa’da 1945’ten kalma Fasıl 96 bulunduğunu, Lefkoşa’da ise 1989’dan bu yana imar planı olmasına rağmen yaşanan sıkıntılardan birçoğunun Gazimağusa’da yaşanmadığını kaydetti.

Saner, imar planı döneminde UBP’nin çok net bir görüşü olacağına işaret ederek, denetimli serbestlik konusunda da eleştirilerde bulundu.

ÇALUDA

Saner’den sonra söz alan UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, hükümet ve Başbakan’ın ülkede yapılan olumlu icraatla payı olduğu gibi olumsuzluklarda da payı olduğunu kaydetti.

Başbakan’ın ülkede en güçlü siyasi erki elinde bulundurduğuna işaret eden Çaluda, en yetkili icra makamında olduğunu belirtti.

Başbakan Tufan Erhürman ile Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın muhalefetteyken çok büyük laflar ettiğini, büyük yolsuzluklar üzerine gidileceğini söylediklerini anımsatan Çaluda, yolsuzlukların üzerine gidilmesi noktasında ne durumda olunduğunu sordu.

Alınan yüksek miktarlı kredilerin geri ödemesinin neden yapılmadığının araştırılmasını isteyen Çaluda, bu konuda neden bir çalışma yapılmadığını, yargı yolunun neden kapatıldığını öğrenmek istediğini söyledi.
Ercan ihalesinin iptal edilmesi gerektiğini kaydeden Çaluda, Venüs Otel’in sahibinin kimler olduğunu sordu ve yolsuzlukların takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

AMCAOĞLU

UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu da Başbakanlık bütçesi görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, çok yakın bir geçmişte yaşanan sel felaketine değinerek, özellikle Lefkoşa Sanayi Bölgesi için afet acil durum yönetimi bünyesinde oluşturulan bir alt komitede hazırlanan iki alternatifli bir proje olduğunu anımsattı.
Bütçede daha önce bir ödenek ayrıldığını belirten ancak bu yılki bütçede ödenek ayrılmamasını eleştiren Amcaoğlu, bir an önce projenin hangisi yapılacaksa yapılması gerektiğine işaret etti. Amcaoğlu, yapısal dönüşüm programları çerçevesinde DPÖ yasasının neden Meclis’e getirilmediğini sordu.

Başbakanlık’ın kuruluş, görev ve sorumluluklarını içeren yasaların neden Meclis’e getirilmediğini soran Amcaoğlu, Başbakanlık’ın nasıl daha verimli hele getirilebileceğinin açılması adına bunun önemli olduğunu vurguladı.

Her yıl 20 kamu görevlisinin staj ve eğitim yapması gerektiğini anımsatan Amcaoğlu, 2018 yılında bunun hangi aşamada olduğunu sordu.

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu konusunda da bilgi almak isteyen Amcaoğlu, uyuşturucu konusunda ne noktada olunduğunu, proje kapsamında neler yapılacağını öğrenmek istediklerini ifade etti.

Nüfus sayımı ve e-devlet konusunda da bilgi isteyen Amcaoğlu, kendi dönemlerinde başlatılan ve sonuçlandırılmamış projelerin de ne duruma olduğunu sordu.

Amcaoğlu, BRT’nin herkes için önemli olduğuna işaret ederek 107 milyon gibi devasa bir rakamın BRT için bütçeye konulduğuna işaret etti ve BRT için projelerin ne durumda olduğu hakkında bilgi talep etti.
Amcaoğlu, ekonomik ve mali işbirliği programı hakkında bilgiler istedi.

GÜNDÜZ

UBP Milletvekili Menteş Gündüz, uyuşturucu ile mücadele programının herkes için çok önemli olduğunu, gelişen ve değişen koşullarda çocukların korunmasının çok zorlaştığını söyledi.

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu bütçesinin yüzde 20 arttırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Gündüz, ancak bu bütçenin yeterli olup olmayacağından emin olmadığını belirtti.

Denetimli Serbestlik Yasası’nın bir yerde aksadığına dikkat çeken Gündüz, bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğine işaret etti.

Yolsuzlukların üzerine gidilmesi konusunda toplumda bir beklenti haline geldiğini söyleyen Gündüz, bu konularla ilgili ne aşamada olunduğunu öğrenmek istediğini kaydetti.

Uyuşturucu ile ilgili AMATEM konusunda güzel şeyler duymak istediklerine işaret eden Gündüz, yaşanan sel felaketi sonrasında içme ve kullanma suyu konusunda neler yapıldığını, herhangi bir tedbir alınıp alınmadığını sordu.

Selle ilgili yaşanan zararların karşılanıp karşılanmayacağını da öğrenmek istediğini ifade eden Gündüz, Personel Dairesi’nde istihdama gidilecekse bunu da duymak istediğini dile getirdi.

TAÇOY

UBP Milletvekili Hasan Taçoy da, yasa gücünde kararnameler konusunda eleştirilerde bulundu.
Başbakanlık’ın yatırım kalemlerine bakıldığında hemen hemen hepsinin sıfırlanmış olduğunu, bunun da kendini endişelendirdiğini söyleyen Taçoy, su baskınları konusunda yapılan projede son durumun ne olduğunu sordu.

Kamu Net Projesi’nin son hali hakkında bilgiler de isteyen Taçoy, kamu nette hiç bir ilerlemenin olmadığı eleştirilerisinde bulundu.

Denetimli serbestlik konusunda da eleştirilerde bulunan Taçoy, uyuşturucu konusunda kaç kişinin rehabilite olduğunu ve bu insanların ne kadar topluma kazandırıldığını düşünemediğini ve önünü göremediğini dile getirdi.

Bu kişilerin topluma kazandırılması için çok fazla şey yapılması gerektiğini, dünyanın bu konuları çözdüğünü, bunlardan yararlanmak gerektiğini ifade eden Hasan Taçoy, Dome Otel’inse peşkeş çekildiğini ileri sürdü.

Vakıflar idaresi ve DPÖ konusunda eleştirilerde de bulunan Taçoy, Kooperatif Şirketler Yasası Fasıl 114’e atıfta bulunarak, bu konuda disiplin kurulu kurulmadan yapılan işlemler olduğunu savundu.

TATAR

Başbakanlık bütçesi konusunda son sözü alan UBP Genel Başkanı ve Milletvekili Ersin Tatar da, Başbakanlık ve ekonomiyi yönetmenin kolay bir iş olmadığına işaret etti.

Son dakika çıkan emirname konusunda eleştirilerde bulunan Tatar, bu konuda Salı günü eyleme gidileceğini söyledi.

Ekonomik protokol konusunun ciddiyetle ele alınmadığını ileri süren Tatar, protokolün gereklerinin yerine getirilmediğini, bu sebeple bütçede de sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

2019-2021 protokolünün hâlâ ortada olmadığına işaret eden Tatar, su projesinin hangi aşamada olduğu konusunda Başbakan Erhürman’dan bilgi istedi.

Kablo ile elektrik gelmesi konusunda da bilgiler isteyen Tatar, çevre yollarının yarıda kaldığını, tamamlanmadığını, bütün bunların ekonomik protokollerin tamamlanmaması sebebiyle mi yarım kaldığını öğrenmek istediğini kaydetti.

Yarım kalan ihale şartnameleri konusuna da değinen Ersin Tatar, hayat pahalılığı ödeneği konusunda da eleştirilerde bulunarak, hayat pahalılığı konusunda yanlış bir yöntem izlendiğini düşündüğünü dile getirdi.

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Ercan Havalimanı konusunda çok suçlamaların yapıldığını ve bu konuda neler yapılacağını sordu. Tatar, Dome Otel konusunda ise bir kârlılık olmasına rağmen yatırım olmadığının görüldüğünü, bunun araştırılması gerektiğini, bu işin peşkeşle olamayacağını, ihale yöntemiyle çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Özerk kurumlara müdahaleyi doğru bulmadıklarına işaret eden Tatar, Vakıflar İdaresi konusunda doğru tedbirlerin alınarak, doğru kararların verilebileceğine işaret etti.

(TAK)


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (30 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Bugün sağanak bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK