FeaturedKIBRIS

“Ek bütçe zibillik olarak adlandırılamaz halkın ihtiyacına göre hazırlanmıştır”

Maliye Bakanı Özdemir Berova Meclis konuşmasında, Erhürman’ın “zibillik” diye nitelediği ek bütçeyle, elzem olan ilaç alımları ve çiftçi, hayvancı, tarımcı ile diğer alanlardaki ihtiyaçlara yeterli kaynak ayrıldığını söyledi.

Doğrudan gelir desteği ve diğer alanlarda hükümetin ortaya koyduğu politikalar sonucunda “canlılığın” geldiğini söyleyen Berova, ek bütçenin halkın ihtiyaçlarına yönelik yapıldığını belirtti.

Giderlere konulan rakamlarla ilaç eksikliğinin giderileceğini, çiftçinin destekle yeni sene için üretimlerini yapacağını belirten Berova, ithalat gelirlerinde beklenenin üzeri artış görüldüğünü ancak bunun mal girişini gösterdiğini, bu malların ülke içinde satışı olduğu, ekonomik aktivitenin olması gerektiği gibi olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Berova, bu rakamlara yergi değil övgü yapılması gerektiğini söyledi.
Gelir gider ve paranın nasıl kullanıldığının görüleceğini belirten Berova, bu tablo için gururlu olduğunu, gelecek açısından da olumlu olduğunu söyledi.

Berova, içten gelen KDV ile ithalat arasında orantısızlığı gidermek adına uygulamaya koyacakları unsurlar bulunduğunu, otomasyon üzerinden denetim için e-fatura uygulamasına geçmeyi planladıklarını belirtti.

Yazar kasaların post cihazlarla uyumlu olmasına yönelik çalışmalar yapıldığını dile getiren Berova, kredi kartı ile yapılan harcamalarda KDV iadesi için de hızlı şekilde çalışma yapıldığını söyledi.

Berova, “Ek bütçe kesinlikle zibillik olarak adlandırılamaz halkın ihtiyacına göre hazırlanmış bir bütçedir, sapmalar ekonominin canlılığını gösterir” dedi.

-Erhürman

Tekrar söz alan Erhürman, bu konuşmanın sapmaları doğrular nitelikte olduğunu ve ana muhalefetin ek bütçe görüşmeleri sırasında bu sapmaların yaşanacağını söylediğini belirtti.

İthal edilen malları kimin alabildiğini soran Erhürman, ‘Kıbrıslı Türkler bir anda daha çok ev mi aldı, daha çok benzin mi koydu’ diye sordu.

“Bu zihniyetin derdi halk değil haklı çıkmaktır” diyen Erhürman, rakamlardaki sapmanın kayıt dışılığı gösterdiğini savundu.

Erhürman, kredi kartının kullanılmasını teşvik için KDV iadesi yapılmasına yönelik yasanın dört yıl uygulanmadığını, “açılan dava sonrasında adım atıldığını” ifade etti.

-Üstel

Başbakan Ünal Üstel, hükümetin halkın ihtiyacı olan ve geçmişte yapılmayan yasa ve diğer konuları öne çıkardığını, her kesimden gelen görüşleri değerlendirdiklerini belirtti.

26 yıldır ülkede kalkınma planı yapılmadığını söyleyen Üstel, DPÖ altında ön hazırlığı yapılıp komiteler oluşturulacağını, daha sonra Meclis’e geleceğini kaydetti.

Üstel, DPÖ’nün tüm siyasal partilere ve kuruluşlara yazı yolladığını söyleyerek, beş yıllık kalkınma planı bitirileceğini, beş yıllık hedefleri ortaya koyup değerlendirme yapacaklarını belirtti.

Kablo ile enerji konusunun 2012’den beri konuşulduğunu ve enterkonnekte sisteme bağlanma şartı konduğunu, fizibilite çalışmalarının yapılmakta olduğunu dile getiren Üstel, Türkiye ile ön protokolün yapıldığını, komiteler kurulduğunu, çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Elektrik kurumunda ilgili şirkete doğan borçlar nedeniyle bakım onarım yapılmadığını söyleyen Üstel, Türkiye ile yapılan protokol doğrultusunda bakım onarımının yapıldığını belirtti.

Geçmişe dayalı dosyaların Başsavcılığa iletildiğini dile getiren Üstel, hukuka yönelik gereği neyse Başsavcılığın yapacağını ifade etti.

“Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesi yapıldı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra “Avukatlar (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin üçüncü görüşmesi yapıldı ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Meclis’in bugünkü çalışması sona erdi. Cumhuriyet Meclisi yarın saat 10.00’da toplanacak.


Benzer Haberler

Doç. Dr. Arif Akkeleş hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

13 kilo uyuşturucu ile yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

YDP Kurultayı’nda oylama yapılıyor… Sandıklar 20.00’de kapanacak

TAK

Hristodulidis “Türkiye’nin artık iki devleti değil egemen eşitliği desteklediği söylentileri doğru değil”

TAK

Von Der Leyen “Bütün AB Kıbrıs sorununda Güney Kıbrıs’ın tarafında”

TAK

Creditwest Bank 30. yılında ilkokul çocuklarına yönelik resim yarışması düzenliyor

Voice Kıbrıs Haber