KIBRIS

Eide, BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi verecek


Birleşmiş Milletler (BM)  Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci hakkında bu akşam bilgi verecek.

Kıbrıs müzakerelerinde “Güvenlik ve Garantiler” başlığının ele alındığı Beşli Konferans çerçevesinde Mont Pelerin’de gerçekleşen çalışma grupları toplantısının ardından müzakerelere adada devam edilmesi bekleniyor.

İki liderin kendi müzakere heyetleri ve çalışma gruplarıyla ayrı ayrı yaptıkları değerlendirmelerin ardından, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci hakkında bu akşam bilgi verecek.

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin 26 Ocak’ta yapılacak oylama öncesi gerçekleştirilecek istişare toplantısı Kuzey Kıbrıs saatiyle 23.00’te başlayacak. Toplantıda BM Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar da hazır bulunacak.

Bu toplantılar ve değerlendirmeleri takiben liderlerin bu hafta Birleşmiş Milletler gözetiminde bir araya gelmesi bekleniyor. Liderler görüşmesinin 26 Ocak Perşembe günü gerçekleşmesi öngörülüyor.

Diplomatik kaynaklara göre, bu toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, 5’li Kıbrıs Konferansı’nın siyasi düzeydeki 2’inci oturumunda, Güvenlik ve Garantilerin 2017 koşullarına uyumlaştırılmasını ele alacak.

Görüşmede, bununla eş zamanlı olarak diğer 5 temel başlıkta askıda bekleyen hususlarda ilerlemeler sağlanması için uygulanacak müzakere metodunun da görüşüleceği belirtiliyor.

Kaynak: BRT

 



Benzer Haberler

Dev-İş ve PEO’dan ortak açıklama

TAK

Mario Nava’dan CTP’ye veda ziyareti

TAK

KTTO “Kısır döngüye girmemek için tedbir alınmalı”

TAK

Belge almak için polise gitti, tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Üstel “Et ithalini devlet yapacak, kilo fiyatı 400 TL’yi geçmeyecek”

TAK

Zanlının yalan beyanda bulunduğu tespit edildi!

Voice Kıbrıs Haber