FeaturedKIBRIS

Bu düzenin korunmasını isteyen Türkiye’dir

Anastasiadis

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türk ordusunun adada barış için kalacağına kimsenin inanmadığını savundu.

Fileleftheros gazetesi “Barışı Güvenceye Almıyor” başlığıyla verdiği haberinde, Anastasiadis’in Washington’da German Marshall Fund adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği bir etkinlikte Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle özellikle Güvenlik ve Garantiler konusuna değindiği bir konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre salonda bulunanlara Kıbrıslı Rumların, Türk ordusunun neden adada kalmasını istemediğinin nedenlerini anlatan Anastasiadis, Türk ordusunun adada barışı güvenceye alacağına dair güvenin olmadığını savundu.

Garantiler konusuna da değinen Anastasiadis, üç garantör güçten, bu düzenin korunmasını istemekte ısrar edenin Türkiye olduğunu iddia etti.

Anastasiadis konuşmasında Güney Kıbrıs’ın, bölgedeki Yunanistan, İsrail, Mısır, Ürdün ve Lübnan gibi ülkeler arasında işbirliğine ulaşılmasında başrol oynadığını söyledi.

Bu ülkelerin kurulan çeşitli işbirliği mekanizmalarına katıldığını ifade eden Anastasiadis, barış, istikrar ve ilerlemenin korunmasına katkıda bulunarak bölgesel bir diyalog modeli teşkil edebileceklerini belirtti. 

Anastasiadis, bu ülkelerle işbirliğinin gündeminde sadece enerji konusunun bulunmadığını; güvenlik, turizm ve diğer  alanlara da yayıldığını belirtti.

Gazeteye göre, gerek konuşmasında, gerekse bir soru karşısında kimsenin bu işbirliğinden dışlanmadığını söyleyen Anastasiadis, Türkiye’ye, Kıbrıs sorununun çözümü için işbirliği yaparsa bu alanda da elde edeceği kazançlarla ilgili mesaj verdi.

NATO’yla ilgili bir soruya karşılık ise, Hükümetin isteğine rağmen, Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun NATO’ya katılımı istemediğini savunan Anastasiadis, “İtiraf etmem gerekir ki, NATO üyesi olsaydık çok daha katkıda bulunacaktı. Ancak askeri ittifakların dışında kalmak isteyen halkın arzusuna saydı duyuyorum” şekilde konuştu.

Türkiye’nin bilhassa Güvenlik ve Garantiler konusunda somut katkılarının son derece gerekli olduğu görüşünü dile getiren Anastasiadis,  referandumun Türkiye’nin politikasına etkilerini değerlendirmesinin istenmesi üzerine, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 seçimlerinden dolayı milliyetçilerin desteğini isteyebileceğini belirtirken, Cenevre görüşmelerinde Türkiye’nin ona “hoş bir sürpriz yapması” dileğinde bulundu.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün ABD’nin de çıkarına olacağını belirterek, NATO’daki iki ortak; Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkileri normalleştireceğini ve Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında barış içerisinde birlikte yaşama örneği teşkil edeceğini ifade etti.

Anastasiadis, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün bu konuda bir görüşme yapacaklarını da belirtti.

Haberde, ABD ziyaretinde Anastasiadis’e eşlik eden Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nden bir yetkiliyle bir araya geldiği belirtildi.


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

“Korolar Mağusa’da tınlıyor” şöleni cuma akşamı yapılıyor

TAK

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

Creditwest Bank 30 yaşında

Voice Kıbrıs Haber