DÜNYA

‘Dünya’yı kurtarabilecek son nesil biziz’

Dünya Meteoroloji Örgütü perşembe günü yayımlanan 2018 Küresel İklim Raporu, küresel ısınma tehdidinin boyutlarını bir kez daha gözler önüne koydu.

Örgütün Başkanı Petteri Taalas, “İklim değişikliğini tamamiyle anlayabilen ilk jenerasyonuz ve bu konuda bir şeyler yapabilecek sonuncusuyuz.” dedi.

Küresel ısınma konusunda yeterince iyi adımlar atılamadığına dikkat çeken Taalas, “Sera etkisi yapan gazların yoğunluğu yine rekor seviyelere ulaştı ve eğer bu trend devam ederse yüz yılın sonuna kadar sıcaklıklar 3 ila 5 derece artabilir.” ifadelerini kullandı.

Taalas ayrıca bu yükselişteki en büyük etkenlerden birinin de fosil yakıtlar olduğunu hatırlattı.

 

Dünya Meteoroloji Örgütü

Deniz seviyesi yükselmeye devam ediyor

Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise yükselen deniz seviyesi oldu. Dünya genelindeki seviye 2017’ye göre ortalama 2-3 santimetre yükseldi. Bu oran her ne kadar küçük görünse de etkileri çok yüksek olabiliyor.

klim değişikliği okyanusların kimyasını da değiştiriyor. Bilim insanları okyanusların insan kaynaklı karbondioksitin yüzde 25’ini emdiğini bildiriyor. Bu da suların asitlik derecesini değiştirdiği gibi, deniz hayatını büyük derecede olumsuz etkileyebilir.

Ekstrem hava koşulları artık günümüzde olağan

Son zamanlarda yaşanan doğa felaketleri ekstrem hava koşullarının gelecekte yaşanacak bir olay değil, günümüzün bir parçası haline geldiğini ortaya koydu.

Avrupa’da hissedilen aşırı sıcaklıklar, Hollanda ve Polonya’daki kuraklık yaşanan problemlerden sadece bir kısmı. Bunların yanında ABD, Kanada ve Avustralya’da meydana gelen devasa yangınlar da iklim değişikliğinin doğrudan sonucu olarak nitelendiriliyor.

Raporda ayrıca küresel ısınmanın sahip olabileceği sosyo-ekonomik etkilerden de bahsedildi. Tarım ve havyancılık büyük oranda etkilenirken, dünya genelinde iki milyon kişi iklim bağlantılı sebeplerden yer değiştirmek zorunda kaldı.


Benzer Haberler

Biden’ın sözleri tartışma yarattı: İki ülkeyi yabancı düşmanı olarak tanımladı

AA

Hong Kong son 140 yılın en sıcak nisan ayını yaşadı

TRT

Çin’de otoyol çöktü: En az 48 kişi öldü!

AA

ABD’de TikTok anketi: Halk yasaklanmasını istiyor

NTV

Öfke patlamalarının damar işlevini bozabileceği uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

Havayolu şirketi, binlerce kişinin kişisel bilgilerini yanlışlıkla açıkladı

AA