FeaturedKIBRIS

Dünyanın küresel ısınma ile mücadelesinde yeni umut

Bilim insanları, dünyadaki mercan resiflerinin yüzde 90’ının iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle 2043 yılına kadar Dünya’dan kaybolacağı konusunda uyarıyor. Ancak, ancak yenilikçi bir yöntem denizlerdeki yaşamın kaynağını yok olmaktan kurtarabiliceği kanıtlandı. Endonezya’da küresel ısınma nedeniyle zarar gören mercan resiflerinin 40 bin metrekarelik bir kısmı yeniden restore edildi. Çalışmanın ardından mercan örtüsü yüzde 5’ten yüzde 55’e kadar artış gösterdi. Köpekbalıkları ve diğer türler geri döndü. Google Earth’den de görülebilen “Hope” (Umut) adlı proje, doğanın küresel ısınmayla mücadelesinde umutları yeşertti.

Endonezya’da kedi maması markası Sheba ve yeral toplularla çalışan The Nature Conservancy’den araştırmacılar, “Mercan Yıldızlar”ı (Resif Stars)  adını verdikleri bir yöntemi kullanarak iki yılda Endonezya’nın Spermonde Takımadalarındaki 40 bin metrekarelik bir resif alanını geri kazanmayı başardı.

Söz konusu yöntem,  yerel kaynaklı malzemelerden yapılmış kumla kaplı çelik bir çerçevenin, mercan büyümesini teşvik etmek için deniz tabanının dibine ekilmesini içeriyor. Yapı, genç mercanların tutulması için bir üs görevi görerek, yatağa yerleşmelerine ve yeni yerlerinde yeniden büyümelerine izin veriyor.

Bununla birlikte araştırmacılar, Hope adını verdikleri proje kapsamında 2029 yılına kadar Büyük Set Resifi’ndeki  mercan resiflerinin 185 bin metrekaresini hayata döndürmeyi amaçlıyor. Endonezya’daki mercan resiflerini kurtarma çalışması da bu projenin bir parçası.

Bilim insanlarının bildirdiğine göre, yapılan çalışma sonuçlarını vermeye başladı ve mercan örtüsü Sulawesi kıyılarında yüzde beşten 55’e çıktı, balık bolluğu arttı. Aynı zamanda köpekbalıkları da dahil olmak üzere birçok tür geri döndü.


Benzer Haberler

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanı Tatar, Gambiya’ya gitmek üzere ülkeden ayrıldı

TAK

CTP ile KTÖS heyetleri eğitimdeki sorunları görüştü

TAK