DÜNYAFeatured

Dünyanın en dik raylı sistemi

Dünyanın en dik raylı sistemi İsviçre’de hizmete girdi. Yüzde 110 derecelik bir eğimi tırmanan fünikülerde ayrıca vagonun fıçı şeklindeki tasarımı sayesinde eğilmeden yolculuk yapmak mümkün.

Yüzde 110 derecelik bir eğime sahip dünyanın en dik füniküler sistemi İsviçre’nin Schwyz kantonunda açıldı. 100 metrelik bir yatay mesafede raylı sistem 110 metrelik bir yükselti farkına ulaşıyor. Ancak ne kadar dik bir yamaç kat ederseniz edin yine de ayaklarınız yatay düzleme paralel bir yere basıyor. Çünkü fıçı şeklindeki kabinler eğim arttıkça kendini sürekli yatay düzleme göre ayarlıyor.

18 Aralık’ta hizmete giren hat, kanton ile aynı ismi taşıyan Schwyz’deki Schlattli vadi istasyonunu 744 metre daha yüksekteki Stoos adlı dağ köyüne bağlıyor. O nedenle bu sistem sadece kış sporlarına meraklı turistlere hizmet vermekle kalmıyor, aynı zamanda yaklaşık 150 nüfuslu dağ köyünü de tüm yıl boyunca medeniyete bağlıyor.

Diğer birçok büyük yapı projesi gibi, bu sistemin inşası da planlanandan daha geç bitti. Aslında bu raylı sistemin iki yıl önce hizmete girmesi öngörülüyordu ancak teknik zorluklar nedeniyle bu mümkün olmadı. İsviçre medyasında yer alan haberlere göre, 1760 metre uzunluğundaki hattaki en büyük zorluk üç tünelin inşasında yaşandı.

Dikey yamaca kurulu, mühendislik harikası füniküler sistem, yaklaşık 48 milyon euro’ya (52 bin İsviçre Frankı) mal oldu. Zira masrafların tamamı henüz hesaplanmadı. Bu pahalı sistem bir seferde 136 kişiyi yukarı taşıyabiliyor. Her kabine 34 kişi sığabiliyor.

Tren Alp Dağları’nın dik yamacını diklemesine saniyede 10 metre hızla çıkıyor. Böylece Schwyz’den Stoos köyüne beş dakikada ulaşılabiliyor. Yaklaşık 85 yıl hizmet veren eski hat ise henüz kapatılmadı. Çünkü yeni hatta bir arıza olması durumunda eskisi devreye sokulmak üzere hazır tutuluyor.

İsviçre’de 500’ü büyük olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 teleferik hattı bulunuyor. Şimdiye dek İsviçre’nin Bern kantonundaki Gelmerbahn füniküleri, Avrupa’nın en dik füniküler ray sistemi rekorunu kırmıştı. Bu hattaki maksimum eğim yüzde 106’yı buluyor.


Benzer Haberler

Eylem “Okullarımızda 35 müdür muavini, ve 11 müdür eksik”

TAK

Altın fiyatları yatay seyrediyor

NTV

Bir kaza daha… Motosiklet sürücüsü yaralandı!

TAK

Hristodulidis, Ursula von der Leyen’le birlikte Lübnan’a gitti

TAK

Ağır koku gelen evden 12 ton çöp çıktı

NTV

Nöbetçi eczaneler (2 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber