FeaturedKIBRIS

Dr. Ellinas ”ben buna EastMed gas pipe dream diyorum”

EastMed analaşması Akdeniz’deki durumları karıştırıyor.

Yarın 2 Ocak 2020 tarihinde imzalanacak olan EastMed anlaşmasının Akdeniz’deki enerji kaynaklarının durumunu karıştıracağa benziyor.

Yunanistan basınında büyük gündem yaratan ve Ankara’nın da yakından takip ettiği anlaşma; Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan ve İsrail arasında imzalanacak.

CNN Greece’da yer alan haberler arasında EastMed anlaşmasını yakından takip eden Ankara’nın durumundan dolayı “öfkeli” olduğu ifade edildi.

Öte yandan bugün Rik’te yer alan bir başka haberde ise Ankara’nın Kıbrıs sularında yeni hamleler yaptığı belirtildi.

Haberde Ankara’nın Baf’ın güney batısında MEB’deki 6’ıncı ve 7 ‘inci parsellerin yakınında deniz tatbikatları için yeni Natvex’ler yayınladığı ifade edildi.

Yine aynı haberde Türkiye 6-30 Ocak tarihleri arasında, Larnaka’nın güney doğusunda, Kıbrıs sahillerinden 14 deniz mili uzakta, tatbikarlar ve atışlar yapacağını açıkladığı kaydedildi. Tatbikatların, araştırmalarına devam eden Barbaros gemisinin yakınlarında gerçekleştirileceği ifade edilirken, Türk fırkateynlerinin eşlik ettiği Yavuz gemisi, 7inci parselin yakınında bulunmaya devam ettiği ve Fatih gemisinin ise Türkiye’nin yayınladığı Navtex’e göre 17 Mart’a kadar Apostolos Andreas’ın güneyinde kalmaya devam edeceği kaydedildi.

Uluslararası doğal gaz uzmanı Dr. Charalambos Ellinas Voice Of The Island’a yapmış olduğu açıklamasında ise EastMed anlaşması hakkında “böyle birşeyin olması çok zor”dedi.

Dr. Charalambos Ellinas, 2 Ocak’ta EastMed boru hattında üç taraflı anlaşma (Kıbrıs-Yunanistan-İsrail) hakkında şunları kaydetti:

Adı “EastMed pipeline” ve ben buna ”EastMed gas pipe dream” diyorum. Çünkü böyle bir şeyin olması çok zor. Avrupa’da düşük fiyatları kolaylaştırmayan pahalı bir projedir. Ekonomik olarak yaşayabilir hale gelmesi için, Avrupa’daki fiyatlar birim başına 8 doları aşmalıdır ki bunun gerçekleşmesi imkansızdır. Ulus aşırı anlaşmalar doğası gereği politiktir ve boru hattının olası inşaatı ve işletilmesi için yasal çerçeve oluşturur. Ancak bu işi yapmak için şirketlerin yatırım yapması gerekiyor. Bugüne kadar hiçbir şirket EastMed’e ilgi göstermedi ve doğal gaz için alıcı bulunamadı.”

“ Türkiye ile Libya’nın yapmış olduğu ve uluslararası kabul görmüş UNCLOS deniz hukukuna dayalı olmayan anlaşmanın ardından Doğu Akdeniz’de yaşanan bu zor dönemde; Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail anlaşması ve ilişkileri güçlenmektedir.”

Voice of the Island-2020

 


Benzer Haberler

İMO İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı’nın sonucunu açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

12. Mormenekṣe Enginar Festivali başladı

TAK

Metehan yolunu kullanacak sürücülerin dikkatine!

Voice Kıbrıs Haber

Küresel piyasalar önümüzdeki hafta BoE’nin faiz kararına odaklandı

Voice Kıbrıs Haber

“Kıbrıs Rum yönetimi AİHM kararlarına karşı çıkıyor… TMK’dan alınan paraları tanımıyor”

TAK

Holguin’in üçlü görüşme ayarlamaya çalışacak

TAK