FeaturedKIBRIS

‘Döviz düşüşe geçti, fiyatlar düşmeyecek mi?’

Tünay MERTEKCİ

Market ve pazarlardaki fiyatlarla ilgili Voice Of The Island’a konuşan vatandaşlar, pahalılıktan şikayet etti. Voice’a konuşan vatandaşlar, dövizin düşmeye başladığını bu nedenle fiyatların da düşmeye başlaması gerektiğine dikkat çekti. Bunun tüm sektörler için geçerli olduğunu savunan vatandaşlar üretimin önemine de vurgu yaptı. Bazı tüccarların fırsatçı olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “döviz yükselmeye başlar başlamaz zamlar geldi. Şimdi döviz düşmeye başladı, fiyatlar ne zaman düşecek?” şeklinde konuştu.

Arif Salih Kırdağ

Arif Salih Kırdağ:

Kıbrıs’ın kuzeyindeki esnafının çoğunluğu bilerek kendi ayağına kurşun sıkmaktadır. Döviz yükseldikten sonraki davranışlarıyla, düştükten sonraki davranışları terstir. Samimi değiller. Ekonomik düzenin geleceğinde güvenleri yoktur. Hükümet sözle güven veremez. Şeffaf olunması lazımdır. Bile bile fahiş fiyat yapan kişiler varsa bunlar halka duyurulmalıdır açıkça. Vergi vermeyenler ilan edilir, bu fahiş fiyatları uygulayanlar da ilan edilsin. Hükümet görevinden korkuyor, inandırıcı değildir. Oy popülizmini daha çok düşünmektedir hükümet. Dolayısıyla korkarak görev yapılmaz. Hükümet başarısız olmuştur bu konuda. Kamuoyuyla paylaşsaydı yanlış yapanları, piyasada o şahıslar da doğru yola döneceklerdi. Şu anda kendi felsefemle yola çıkarak üretime dayalı ekonomik ve mali yaşamı düşünen siyasilerin yanında olsun halkımız. Üretim çok önemlidir. 2’ncisi ülkede bulunan imkanları üretime dayalı olarak harekete geçirmelidir hükümet. Örneğin bir gübre sanayisi kurabiliriz. Bunun gibi yapılacak birçok şey vardır.

Ahmet Hüseyin Mağusalı

Ahmet Hüseyin Mağusalı:

Döviz yükseldiğinde her şeyin fiyatı yükseldi, şimdi döviz düşüşe geçti, fiyatlar düşmüyor. Bu pahalılık aslında nüfusun çokluğundan da kaynaklanır. Okul çok, nüfus çok, bunlar hep zararımızadır. Ne su kaldı, ne başka bir şey kaldı. Ülkede bu kadar yabancıyı ne yapacağız? Türk Lirasının değer kaybettiği bir gerçek. Şu ana dövizdeki bu düşüş yapay mı, gerçek mi acaba? Gıda maddelerinde denetim olması lazım. Denetim yaparlar ama neye göre? Hangi sektörde denetim var da bunda da olacak?

Salih Bardak

Salih Bardak:

Madem ki döviz yükselince fiyatları yükselttiniz, şimdi de döviz düştü, fiyatları düşürün. Denetlenmesi lazım hükümetin, denetliyor ama yeterli değildir. Benzin için de aynı şekilde. Bir düzenleme gelmesi lazım. Serbest piyasa ekonomisi varsa isteyen istediği fiyata satamaz her şeyi. Bir denetimi olması lazımdır. Bir malın geliş fiyatı belli, fiyatların düşmesi lazım artık.

Engin Destur

Engin Destur:

Fırsatçı tüccarlar zam yapmak için dövizi beklerdi. Bu fiyatları günün koşullarına göre uygulasınlar bir an önce. Nasıl döviz düşmeye başladıysa, fiyatların da düşmeye başlaması lazım. Patates ile soğan Amerikan doları ile mi geliyor memlekete? 8 buçuk liradır patatesle soğanın fiyatı açık pazarda. Döviz ile alakalı olmayan yiyecek fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Kooperatifin bu kadar süt mamullerine zam yapmaması lazımdır. Kooperatif belli bir kar koyacak ama maksimum değil. Kooperatifin amacının kendi çarkını çevirmek olması lazım, kar elde etmek değil. Bu fiyat konularında vatandaşın korunup kollanması laızm. Hükümetlerin bunu düşünmesi lazımdır. Bizi yönettiğini iddia eden zatlar oturup başlarını iki ellerinin arasına alıp iyi düşünsünler. Yurt dışında üretilen mallarla yurt içerisinde üretilen malları ayırsınlar. Dövizin düşmesi vatandaşa zamanında yansımalı. Döviz düşünce fiyatların da hemen düşmesi lazımdır. Bir çelişki var burada.

Voice of the Island 2018


Benzer Haberler

İTT Zirvesi başladı

TAK

Narkotik köpeği geçit vermedi!

Voice Kıbrıs Haber

İMO İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı’nın sonucunu açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

12. Mormenekṣe Enginar Festivali başladı

TAK

Metehan yolunu kullanacak sürücülerin dikkatine!

Voice Kıbrıs Haber

Küresel piyasalar önümüzdeki hafta BoE’nin faiz kararına odaklandı

Voice Kıbrıs Haber