Ekonomi

Dolar, 6 TL civarındaki seyrini sürdürüyor

Türkiye’de haftaya 5.98’in hemen üzerinde başlayan dolar/TL kuru, bugün de benzer seviyelerdeki yatay seyrine devam ediyor. Saat 10.40 itibarıyla dolar/TL 5.9797, Euro/TL ise 6.6095 ve sterlin/TL de 7.7520 seviyelerinde alıcı buluyordu.

Kurların güne yatay seviyede başlaması KKTC serbest piyasasında da etkili oldu. Aynı dakikalarda KKTC piyasasında dolar dünkü kapanış değeri olan 6.01 TL’den, Euro 6.64 TL’den, sterlin de 7.78 TL’den satılıyordu.

Türkiye’de dün açıklanan ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon rakamına kur önemli bir tepki vermezken, İdlib başta olmak üzere jeopolitik risk unsurlar TL varlıkları üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. Küresel piyasalara da korona virüs endişeleri damga vuruyor.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Ünlü Menkul Değerler bir notunda “5,98’in üzerinde sakin sayılabilecek seyri TCMB’nin faiz indirimlerine ara vereceği beklentisi, Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS’lerinin ılımlı görünümü ve paritedeki yukarı yönlü eğilim gibi unsurlarla açıklamak mümkün. Ancak teknik açıdan baktığımızda ise yukarı yönlü risklerin devam ettiğini düşünüyoruz. Özellikle virüs kaynaklı endişelerin ne ölçüde yayılacağı risk iştahına doğrudan etki edeceği için bu durumun kurun performansı açısından da önem taşıdığını düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

HALKBANK’IN TEMYİZ TALEBİ…

Bu arada, Türkiye’de analistler, ABD’deki Halk Bankası davasında, bankanın “özel statüyle duruşmaya katılım” isteğinin temyiz başvurusunun kabul edilmesinin, artan küresel risk iştahı ile birlikte bugün açılışta pay piyasalarını pozitif etkileyebileceğini belirterek, Suriye başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin risk unsuru olarak takip edildiğini söyledi.

Halk Bankası avukatları, “mahkemenin yargı yetkisi olmadığı” gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim talebinde bulunmak için “özel statüyle duruşmaya katılım” isteği, federal mahkeme tarafından reddedilince, temyiz mahkemesine başvurmuştu. Böylece, temyiz mahkemesinin kararı açıklanıncaya kadar federal mahkemenin yargı sürecini beklemeye alacak.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda koronavirüsün etkileri izlenirken yurt içinde ise Suriye sınırındaki sıcak gelişmeler piyasaların radarında bulunuyor.

Küresel piyasalar, Çin’de yeni tip koronavirüse ilişkin endişe ve jeopolitik gelişmelere karşın etkisini artıran alımlarla pozitife döndü.

Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 425’e, virüsten etkilenenlerin sayısının 20 bin 438’e yükselmesine karşın çözüm arayışlarının sonuç verebileceğine ilişkin beklentilerin artması pay piyasalarında alımların güçlenmesini sağladı.    ABD ve Asya borsaları başta olmak üzere dünya genelinde hisse senetleri piyasasında artışlar yaşanıyor. Uzun yeni yıl tatili sonrası Çin’de Şanghay bileşik endeksi, dün sert düşüşle başladığı günü yüzde 7.72 azalışla tamamlamıştı.  Endeks bugün gelen tepki alımlarıyla artıda işlem görüyor.

(standardkibris.com)



Benzer Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA

Bitcoin ve altında enflasyon yükselişi

NTV

ABD’de aylık enflasyon beklentilerin altında geldi

AA

Brent petrolün varil fiyatı 82,87 dolar

TAK

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (15 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber