FeaturedKIBRIS

Doherty: Kıbrıs sorunun çözümüne odaklanılmalı

ABD Büyükelçisi Doherty ara bölgede basın toplantısı düzenledi.

Voice of the Island 2018

Cuma günü Kıbrıs’a gelecek olan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı A. Wess Mitchell’in ziyareti öncesinde, Amerika Birleşik Devletleri’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty, basın toplantısı düzenledi.

Ara bölgedeki Fulbright Center’de gerçekleşen toplantıda Mitchell’in temasları hakkında bilgi veren Doherty, enerji ve Kıbrıs konusundaki görüşlerini aktardı.

ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı A. Wess Mitchell’in cuma günü adaya yapacağı ziyaretin, Atina da dahil bölgeye gerçekleştireceği temasların bir ayağı olduğunu kaydeden Doherty, Mitchell’in adada gerçekleştireceği temaslarda bölgenin güvenliği, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları, ikili ilişkiler ve Kıbrıs sorunu hakkında teatide bulunacağını belirtti.

“Sondaj faaliyeti altı aydan önce düşünülmüyor”

Doğalgaz yataklarından gelir elde edilmesinin en iyi ihtimalle 5 yılı bulacağını belirten Doherty, ada etrafındaki doğal kaynaklardan elde edilecek gelirin paylaşılması noktasında “Kıbrıs sorununun çözülmesine odaklanılması gerektiğini” ifade etti.

Doherty, ExxonMobil’in bölgede yapacağı faaliyetin inceleme faaliyeti olduğunu,

muhtemelen bu yılın son çeyreğine kadar kazı yapmayacağını ve bu olasılığın Kıbrıs sorununun çözümüne odaklanma şansı verdiğini vurguladı.

Ada etrafında keşfedilen hidrokarbon kaynakları konusunda ise “ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesindeki doğal kaynakları geliştirmesini desteklediğini devamlı olarak dile getirmiştir” ifadelerini kullanan Doherty, bununla birlikte ABD’nin kaynakların adil bölüşülmesi gerektiğini de savunduğunu kaydetti.  

“Kalıcı ve adil bir çözüm, doğal kaynakların geliştirilmesi ve bunlardan tüm Kıbrıslıların faydalanması için çok önemli rol oynayacaktır” diye konuşan Doherty, Doğu Akdeniz’de keşfedilen kaynaklar, bölge ülkelerini birbirine bağlayıp bütünleştirebileceğini, enerji kaynaklarının bazı ülkelere bu alanda bağlılığı azaltacağını kaydetti. Büyükelçi Doherty, doğal zenginliklerin getireceği refahın demokrasiyi güçlendireceğini, siyasi ve ekonomik istikrar getireceğini söyledi.

Adadaki taraflara eldeki zamanı iki toplumlu iki bölgeli federal bir yapıyı oluşturacak bir anlaşmaya ulaşmak için kullanma çağrısında bulunan Doherty, müzakerelerin son döneminde “kayda değer bir ilerleme, iyi bir ilerleme” kaydedildiğine inandıklarını, ABD’nin müzakerelere desteğinin devam edeceğini ifade etti.

ABD’den gençler konser verecek

ABD Georgia Teknoloji Enstitüsü’nü öğrencilerinin oluşturduğu oda orkestrasının gelecek hafta adaya geleceğini ve bazı okul ve üniversiteleri ziyaret edeceklerini belirten Doherty, oda orkestrasının Lefkoşa’nın her iki kesiminde de ücretsiz konserler vereceğini kaydetti. Doherty, ABD’den öğrencilerin ziyaretinin iki ülke gençleri arasındaki işbirliğinin gelişmesine neden olması temennisinde bulundu.

Oda orkestrası tarafından verilecek konserlerden Kuzey’deki konser 22 Mart Perşembe, saat 20.00’de YDÜ Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecek. Güney Lefkoşa’daki konser ise 23 Mart Cuma yapılacak.

Oda orkestrasının ziyareti hakkında daha fazla bilgiye ABD’nin Kıbrıs Büyükelçiliği’nin internet sayfası ve facebook hesabından erişilebilecek.

Voice of the Island 2018

 


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber