FeaturedKIBRIS

‘Dişçi’nin Korkusu’ adlı bir belgesel gösterilecek

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Yönetim Kurulu 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

Açıklamada, yarın Prof. Dr. Ertuğrul Sabah’ın da rol aldığı ‘DİŞÇİ’NİN KORKUSU’ adlı bir belgeselin “Diş Hekimleri Engellilerle Elele” teması çerçevesinde gösterileceği belirtildi. Saat 18:30’da Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Konferans Salonu’nda gösterilecek olan belgeselin ücretsiz ve halka açık olacağı kaydedildi.

Açıklama şu şekilde:

Dünya Ağız Sağlığı Günü, FDI ( Dünya Diş Hekimleri Birliği)  tarafından ilk kez 2007 yılında duyurulmuş, ilk resmi kutlamaları 2013 yılında başlamış ve her yıl 20 Mart’ta kutlanmaktadır. Bu yılki tema 4 ana mesaj üzerinde odaklanmıştır.

-Ağız Sağlığı, güzel bir gülüşten çok daha fazlasıdır,

-Ağız Sağlığının ve Genel Sağlığın birbirini etkileyen iki-yönlü bir ilişkisi vardır,

-Ağız, vücudun geri kalanından izole edilemez,

-Pek çok Ağız hastalığı diğer hastalıklarla ortak risk faktörlerini paylaşmaktadır.

Hedef;  “Ağzınız vücudunuzun aynasıdır, genel sağlığınızı ve iyilik halinizi yansıtır. Ağzınızı ve vücudunuzu korumaya yardımcı olmak için risk faktörlerinden kaçının, iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını benimseyin ve düzenli ağız ve diş sağlığı kontrollerinizi yaptırın.” mesajının topluma verilmesi olarak belirlenmiştir.

Ağız sağlığınızın bakımına başlamak hiç bir zaman erken yada geç değildir. Evde iyi bir ağız bakımı yapılmalı, sağlıklı diyetlerle beslenmeliyiz. Özellikle az şeker tüketmeli, tütün kullanmaktan ve aşırı alkol tüketiminden sakınmalıyız.

Diş çürüğü dünya genelinde gribal enfeksiyondan sonra rastlanılan en yaygın ikinci hastalık  ve ağız enfeksiyonları ve dişeti  hastalıkları, ülser, kalp krizi, ağız kanserlerine ve yaşam kalitesini duygusal ve sosyal açıdan da olumsuz etkileyebilecek daha bir çok hastalığa neden olabilmektedir. Diş çürüğü ve diş eti hastalığı aslında önlenebilir hastalıklar sınıfında olmasına rağmen tekrarlanabilir özelliğinden dolayı da ayrıca bireyleri olumsuz etkilemektedir. Bu bakımdan ülke çapında geliştirilecek koruyucu ağız sağlığı politika ve çalışmalarının kesintiye uğratılmadan yapılması ve tüm kesimlerde kolay ulaşılabilir olması toplumsal önem taşımaktadır. Ağız sağlığı alanında toplumsal bilincin oluşturulması ise ayrıca büyük önem taşımaktadır.

Hedef diş çürüğü olmayan ağız ve diş sağlığı yerinde bir toplum yaratabilmektir.

Bu hedefe ulaşabilmek için;

1- Ağız ve diş sağlığının öneminin anlaşılması ve toplum bilincinin oluşturulması,

2- Anne adayından başlayarak gebelik döneminde annenin ağız sağlığı takibinin yapılması gerek kendi gerekse bebeğinin ağız sağlığı ile ilgili gerekli bilgilerin verilerek bilinçlendirilmesi ve bebeğinin de ağız ve diş sağlığı konusunda düzenli takibinin yapılması,

3- Kişilerin ağız hijyenine önem vermelerinin sağlanması, doğru ve düzenli fırçalama alışkanlığının edinmesi, diş ipi kullanımının yaygınlaştırılması

4- Koruyucu diş tedavi uygulamaları olan flor uygulaması ve fissür örtücülerinin öneminin anlaşılması ve okullarda belli aralıklarda diş taramalarının yapılarak, flor uygulamalarının kesintiye uğratılmadan öngörülen aralıklarda yapılması.

Koruyucu ağız sağlığı ve tedavi hizmetleri toplumun tüm kesimlerini içine alacak şekilde organize edilmeli hizmete erişim ve yararlanma kolaylaştırılmalıdır. Özellikle engelli bireylere kendi ortamlarında hizmet vermeyi hedeflemeli ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yerine getirmelidir.

Yapılacak tüm çalışmalar ancak Sağlık Bakanlığı’nın, tıp ve diş hekimliği alanında görev yapan bütün kesimlerin ortak işbirliği ve koordinasyonuyla mümkündür. KTTB ve KTDTO bu alandaki çalışmalarda etkin görev almaya her zaman hazırdır.

Bu yıl 20 Mart Ağız Sağlığı gününde engelli bireylerimiz için hazırlanan, çok değerli hocamız Prof. Dr. Ertuğrul Sabah’ın da rol aldığı ‘DİŞÇİ’NİN KORKUSU’ adlı bir belgeselini “Diş Hekimleri Engellilerle Elele” teması çerçevesinde sunacağız. Belgesel ücretsiz ve halka açık olacaktır. Gösterim sonrası gerçekleştirilecek tartışma bölümünde, engellilere yaklaşım, bu anlamda ülkenin mevcut koşulları, sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyarak konuyu iyice harmanlayacağız.

Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı Engelli Eğitimi Koordinasyon Birimini, engelli eğitmenlerini, engelli bireyleri ve ailelerini, ayrıca ilgi duyan tüm vatandaşlarımızı ve elbette ki özellikle tüm diş hekimliği fakülte mensuplarını ve meslektaşlarımızı 20 Mart akşamı  Saat 18:30’da Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Konferans Salonunda birlikte olmaya davet ediyoruz.

 

 


Benzer Haberler

KTAMS: “30 Nisan itibariyle bir ailenin açlık sınırı 23 bin 559 TL”

Voice Kıbrıs Haber

Tufan: “Yollarda değil pistlerde yarışalım”

Voice Kıbrıs Haber

7 Mayıs Dünya Astım Günü: “262 milyon insan astımın etkisinde”

Voice Kıbrıs Haber

Derinya’ya yeni bir pazar yeri inşa ediliyor

Voice Kıbrıs Haber

Holguin’in akşam saatlerinde adaya gelmesi bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Güney’e Ürdün’den yangın söndürme helikopteri desteği

Voice Kıbrıs Haber