Sağlık

Dilde görülen bu 4 belirtiye dikkat!

Sağlıklı olup olmadığımızın ipuçlarını organların verdiği sinyallere kulak vererek ölçümleyebiliriz. Eğer vücudunuzda birtakım değişiklikler gözlemliyorsanız altında yatan nedeni araştırmak erken teşhis için oldukça önemli.

İdrar ve cilt renginde değişiklikler bir hastalığa yakalandığınızın habercisi olabilir. Aynı zamanda dilde oluşan beyaz lekeler de aslında bir işaret veriyor. Dilde görülen beyazlıklar çoğu zaman zararsız olabileceği gibi bazı ölümcül hastalıkların göstergesi bile olabilir.

Dilde oluşan beyaz lekeler ve tomurcuklar hastalık göstergesi olabilir. Antik çağlarda vücuttaki hastalıkları teşhis etmek için dilin durumu kontrol ediliyordu. Eski şifacılar hastalığın tüm semptomları bitmiş olmasına rağmen dil sağlıklı görünmüyorsa hastanın tamamen iyileşmediğini düşünüyorlardı. Pamukçuk olarak da adlandırılan dildeki bu beyazlıklara neden olan lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir. Lezyonların yemek borusuna kadar uzandığı durum Candida özofajiti olarak adlandırılır. Özofajit hastaları yukarıdaki belirtilere ek olarak yutmada güçlük, besinlerin boğazda takılı kalmasına bağlı ağrı gibi semptomlar da gösterebilir.

Söz konusu bu dildeki pamukçuklar daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülse de büyüklerde de hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bebeklerde pamukçuk dilde beyaz lezyonların yanı sıra beslenme güçlüğü, huzursuzluk gibi belirtilerin oluşmasına da neden olabilir. Bebekler pamukçuğu emzirme sırasında annelerine geçirebilir. Candida ile enfekte olan meme, bu mantarın süt yoluyla yeniden bebeğe geçmesine yol açarak yeniden pamukçuk oluşumuna neden olabilir. Birbirini takip eden bu durum kısır döngü halini alabilir. Burada önemli olan husus dil rengini iyi takip etmek ve oluşan bu beyazlıkların sterilizasyonunu sağlamaktır. Dil temizliği, tat tomurcuklarının hassasiyetini artırır, nefesi ferahlatır ve aynı zamanda diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasını önler.

Dilde görülen bu beyazlıklar ise farklı hastalıkların habercisidir. İşte şekline ve konumuna göre dilin renginin işaretleri…

Dilin ön ucu

Solunum sistemi hastalıklarına neden olur. Akciğerler, kenarlar boyunca beyazlığın oluşmasına neden olur. Ortadaki beyaz plak kalp sorunlarına işaret eder.

Dilin orta kısmı

Karaciğer sol kenara, sağdaki pankreasa ve midenin orta kısmına yansıtılır.

Dilin alt kısmı

Kenarlar böbreğe tekabül eder, ortadaki bölge bağırsaktır. Bazda beyazlığın birikmesi, bağırsakta önemli miktarda toksin varlığını işaret edebilir. Özellikle çatlaklar varsa veya plak gri görünüyorsa, gastrit, mide ülserleri veya duodenal ülserlerin başlangıcıdır.

Dil üzerindeki beyaz plak

Ayrıca, dil üzerinde beyaz veya başka bir plak oluşumu zayıflamış bir bağışıklık sisteminin bir belirtisidir. Yani diliniz beyazsa, inceleyin ve plağın nerede olduğunu belirleyin.

Beyaz dilin yetersiz ağız hijyeni göstergesi olabileceğini de unutmayın. Beyaz dil hastalıkların bir göstergesi olabilir.

Kazılabilen beyaz noktalar

Dr. Rachel Ward, diş fırçasıyla fırçalanabilen beyaz lekelerin ağızda pamukçuk belirtisi olabileceğini söylüyor. Genellikle ağrı, hoş olmayan bir tat ve yeme ve içme güçlüğü ile ortaya çıkabilir. Oral pamukçuk yaygın ve normalde kolayca tedavi edilse de tekrarlayan bir sorun haline gelirse, bağışıklık sisteminizle ilgili bir sorun veya bir eksiklik gibi altta yatan başka bir sağlık sorununu gösterebilir.

Beyaz lekeler

Dilinizde çıkmayan beyaz lekelere Lökoplaki denir. Bu durum, sigara içmek gibi tahriş edici maddelere kronik olarak maruz kalmaktan kaynaklanıyor.

Rachel, çoğunlukla iyi huyludurlar ancak kanser öncesi olabilirler ve diş hekiminiz veya doktorunuz tarafından görülmesi gerekir, diyerek uyarıda bulunuyor.



Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (13 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (12 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (11 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (10 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (9 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (8 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber