Sağlık

Depresyondan kurtulmanın yolları

depresyon
gülbahar-dayan
Psk. Gülbahar Dayan

Depresyon Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Depresyon, uzun süre devam eden umutsuzluk hissinin hakim olduğu kötümserlik karamsar olma ve benlik saygısında düşme suçluluk duyguları intihar düşünceleri gibi hayatı olumsuz yönde etkileyebilecek düşünce ve davranışlardır.  Ara sıra üzgünüm hiç bir şey yapmak gelmiyor içimden sürekli mutsuz ve karamsarım demek depresyondasınız anlamına gelmiyor, eğer tüm günlük hayatınızı bu bahsettiğimiz duygularla yaşıyorsanız, haftalarca takip edilen bir duygu durumundan söz ediliyorsa depresyon hastalığından söz edebiliriz. Herkes hayatının belli bir döneminde bu durumla karşılaşabilir ve kendini üzgün endişe içinde hissedebilir olayları olumsuz yönden bakabilir, geçmişte yaşadıklarını kendini sorumlu hissederek üzüntü ve endişe içinde görebilir. Hasta genellikle kendini çaresiz bitkin gelecekten umutsuz ve karamsardır. Bu durumla beraber kişinin yalnız kalma isteği artarak sosyal çevresi ve ailesinden uzaklaşacaktır. Depresyon hastalığında çökünlük, değersizlik hissi, ani değişen duygu durumla beraber güçsüzlük kendini küçük görme isteksizlik daha önceden yaptığı işlerden ve hobilerden zevk almama durumu ve karamsarlık hakimdir. Kimi hastalarda bu durum kişisel bakımında azalma bazı hastalarda genel bir yavaşlama sıkıntı ve tedirgin olma göze çarpar. Duygularında keyifsizlik derin üzüntü sürekli ağlama yoğun duygusallık  içe kapanma  ve kaygı hakimdir. Sık görülen belirtiler arasında enerji azlığı, çabuk yorulma, zevk alamama (anhedonia) dikkati  yoğunlaştırmada azalma, kilo değişikliği iştahının azalması ölüm ve intihar (özyıkım) düşünceleri göze çarpar ve  Semptomların en 2 hafta sürmesi gereklidir.

Depresyon beyindeki kimyasal bir dengesizliğin ortaya çıktığını söyleyen araştırmalar bulunmaktadır. Araştırmalara göre sadece serotinin ve  dopamin gibi bazı beyin kimyasıyla ilişkilendirilmemeli ruh hali değişimleri stres veren yaşam olayları evlilik, taşınma, ani kayıplar, sevilen kişinin ölümü, şiddet görme, travmalar, taciz, deprem gibi doğal afetler genetik yatkınlık strese yol açan olaylarda bazen kullanılan ilaç ve tıbbi sorunlarda depresyon hastalığına yol açabilir.

Depresyon Tedavisi

Depresyon belirtilerini taşıyorsanız ve depresyon yaşıyorsanız bu durumla başa çıkmak için korkmadan üstesinden gelmek için doktoruza ya da bir uzmandan yardım almakta gecikmeyin. Depresyondayım ben aciz ve güçsüzüm gibi kuruntulara kapılmadan uzmana danışmanız ve süre içerisinde ailenizden çevrenizden yardım alarakta, kendinize en güzel iyliği yapmış olursunuz. İnsanlardan soyutlayarak yaşamayın yürüşe çıkarak spor yaparak sizi üzen durumlardan olduğunca kaçarak depresyon hastalığından kurtulma şansınız artacaktır.

Depresyon hastasında tedavi şekli hastanın klinik durumuna göre ilaç tedavisi psikoterapi faydalı olacaktır. Depresyon geçiriyorum, yukarda bahsettiğim atakları geçirdim ve sonrasında geçti gibi yanılgılar olmasın çünkü depresyon semptomlarını geçirmek eğer tedavisi edilemezse ilerde kötü sunuçlar doğurabilir. Hastada sonrasında atağı ikinci defa geçirme %50-60 arasındadır. Üçüncü depresyona girme riski ise % 80 civarındadır. İlaç tedavisinde ise ilaçların etkinliği kişiden kişiye değişir bazı hastalar düşük dozda ilaç tedavi edilirken bazı hastalar ise yüksek dozlarda ilaç tedavisi alırlar. depresyon  ataklarının daha hafif olduğu durumlarda tek başına psikoterapide yeterlidir.

Psk. Gülbahar Dayan


Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (3 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (2 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (1 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Elektronik sigara kullanan gençler, kurşun ve uranyuma maruz kalıyor olabilir

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (30 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (29 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber