FeaturedKIBRIS

Cumhurbaşkanı Akıncı: “KKTC bayrağının yakılmasını kınıyorum”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ın güneyinde ırkçı, faşist Elamcılar tarafından KKTC bayrağı yakılmasını kınadı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklaması şu şekilde:

“Güney Kıbrıs’ta ırkçı, faşist Elamcılar tarafından KKTC bayrağı yakılmasını kınıyorum. Kıbrıs’ın eşit ortağı Kıbrıslı Türk’lere ve sembollerine tahammülü ve saygısı olmayan bu örgütün sık sık tekrarladığı yanlışlarına bir yenisi daha eklenmiştir.

Nefret söylemini aşarak nefret eylemine geçen ELAM’ın siyaseten beslendiği düşmanlığa hizmet ettiği açıktır. Kıbrıs’ın geçmişini acılarla dolduran böylesi nefret ve şiddet eylemlerinden hala ders çıkarılmaması endişe vericidir. Ada’mızın ihtiyacı gencecik insanların yürekleriyle zihinlerini nefretle doldurmak değildir.

Nefret hem Kıbrıs hem de insanlık için ağır bir yüktür. Doğru olan, nefret yükünü çoğaltmak değil, o yükten bir an önce kurtulmaktır.

Akdoğan’daki ilkokuldan Türk bayrağını alıp kaçan Rum çocuğun ailesinin, çocuklarının yanlışını anlayıp pişman olduğunu belirterek Kıbrıs Türk Halkından özür dileyerek yapılan yanlışa karşı attıkları doğru adım, örnek alınması gereken bir davranıştı.

ELAM faşistlerinin bu yanlış davranışına karşı doğru seslerin öncelikle Rum toplumundan çıkmasını beklediğimizi belirtmek isterim. Toplumların ortak değer ve sembollerine saygının esas olacağı bir Kıbrıs için, nefret söylemi ve nefret eylemlerine yer olmamalıdır. Bunun için ihtiyaç kötü örnekler değil, doğru ve iyi örneklerdir.”

BRT’de yer alan habere göre, ELAM’ın bayrak yakma olayı şu şekilde oldu:

“Birleşmiş Milletler temsilcisi Berlin buluşması öncesinde Kıbrıs’ta liderlerle görüşürken, Rum tarafında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü bahanesiyle KKTC bayrakları yakıldı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde özellikle dün Lefkoşa’da yapılan çeşitli etkinliklerle, KKTC’nin kuruluşu protesto edildi.

Aşırı sağcı ELAM örgütü ile sol kanatta yer alan siyasi parti AKEL, dün Türk düşmanlığı çerçevesinde buluştu.

Fileleftheros gazetesi üç ayrı kınama etkinliğinin yapıldığı Lefkoşa’da Okullar Bölgesi’nde Rum öğrenci birliklerinin gösteri düzenlediğini yazdı.

Ledra Caddesi’nde EFEM ve Ledra Palace kapısında ise ELAM örgütü benzer protesto gösterileri yaptı.
Özellikle ELAM’ın gösterilerinde Kıbrıs Türklerine yönelik ağır hakaretler dile getirildi.

Ellerinde Yunan bayrakları ile ve askeri disiplin içerisinde yağmura rağmen gösteriye katılan ELAM mensupları taşıdıkları pankartlarla Türk düşmanlığı sergiledi.

Küfür ve hakaretlerde hızını alamayan ELAM mensupları protestolarını daha da ileriye taşıyarak KKTC bayrağı yaktı. Gösterilerde ELAM mensupları önceden yanıcı madde döktükleri KKTC bayraklarını sloganlar eşliğinde ateşe verdi.

Öte yandan Rum Yönetimi’ndeki siyasi yelpazede sol kanatta yer AKEL partisi de kuruluş yıldönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni protesto etti.

Haravgi gazetesi AKEL’in, Güney Lefkoşa’daki Orfea bölgesinde kınama etkinliği düzenlediğini yazdı.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, etkinlikte yaptığı konuşmada, KKTC’nin ilanını kınamak için her yıl Orfea bölgesinde toplandıklarına dikkati çekerek, darbe, “işgal” ve de ardından KKTC’nin ilanının ülkenin “yaraları” olduğunu iddia etti.”


Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK