FeaturedKIBRIS

Çözüm ve Barış Platformu Anastasiades ile görüştü

Çözüm ve Barış Platformu Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades ile görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Platform yetkilileri liderlerden “Bu krizin nedenleri ne olursa olsun aşılamaması durumunda adanın tümünün ve her iki toplumun tümden kaybedebilineceğini öngörerek hareket edilmesini” istedi. Müzakere sürecinin yaşadığı kriz nedeniyle her iki liderden de görüşme talep eden platform yarın sabah 10.00’da Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile görüşecek.

Geçen hafta yaşanılan kriz, yarın liderler arasında önceden belirlenen görüşmenin yapılmaması ile sonuçlanmıştı. Bugün Anastasiedes ile yapılan görüşmede söz alan Esra Aygın ve Okan Dağlı şöyle konuştu: “Bugün gelinen noktadan mutlu değiliz, herhangi bir liderin haklı ya da haksız olarak gösterilmesinin sorunun çözümüne katkı yapmayacaktır. İki liderin iki yıl boyunca sarfettikleri çaba ve son günlere kadar gösterdikleri iyi niyetin tümden boşa çıkması ve bunun iki toplumun fertlerini olumsuz etkilemesiyle karşı karşıyayız.

Bu krizin nedenleri ne olursa olsun aşılamaması durumunda adanın tümünün ve her iki toplumun tümden kaybedilebileceği öngürülerek hareket edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde başka sıkıntıların da yaşanabileceğini düşünerek iki toplumun daha fazla güven bunalımı yaşamaması için mutlaka bu yönde adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz.”

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis ise krize neden olan 67 yıl önceki Plebisit yıldönümünün okullarda anılmasına yönelik meclis kararına kendisinin hemen tepki gösterdiğini ve Kıbrıslı Türklerin hassasiyetini anladığını ifade etti. Kararın ardından Rum Ulusal Konseyini toplayarak Enosis’in reddedildiğini Federal Çözüm lehine konseyde karar ürettiklerini sözlerine ekledi.

Hem meclis kararından hoşnutsuzluğunu hem de Ulusal Konseyin Enosis’i dışlayan kararını defalarca kamuoyunda ifade ettiğinin altını çizdi. Anastasiades ayrıca Kıbrıslı Rumlar arasında defalarca yapılan ve sonuç olarak Federal Kıbrıs ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin seçenek olarak anketlere yansıdığını, hiçbir zaman Enosis’in Kıbrıslı Rumların seçeneği olmadığını hatırlattı.

Krizin aşılması ve görüşme sürecinin tekrar başlaması için elinden gelen katkıyı koymaya devam etmek istediğini de belirtti. Bu yaşanılanların 22 aylık emekle bağdaşmadığını, mutlaka aşılması gerektiğini ve Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın da federal çözüme inandığını defalarca vurguladı.

 


Benzer Haberler

DAÜ-SEN’in 40. Olağan Genel Kurulu yapıldı

TAK

Brent petrolün varil fiyatı 83,88 dolar

TAK

Aziz George Kilisesini tanıyıp tanıtma etkinliği yarın gerçekleştiriliyor

TAK

KTGB’den Bakanlar Kurulu’na BRTK’da yeni yönetim kurulu üyelerini belirleme çağrısı

Voice Kıbrıs Haber

Alas: “Önemli olan maaş artışı değil, alım gücünün artırılması”

TAK

Elazığ’da 4 büyüklüğünde deprem

TAK