FeaturedSağlık

“Corona virüs Psikiyatrik hastalıkları tetikleyebilir”


Uzman Klinik Psikolog Bahar Dayan, corona vürüsün Psikiyatrik hastalıkları tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Dayan’ın konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:

“Tarih boyunca salgın hastalıklar, doğal afetler insanlar için oldukça korkulu bir durum yaşatmaktadır. Geçmişe baktığımızda; ölümler ve kayıplara yol açan salgın hastalıklar küresel etki olduğunda oldukça sarsıcı olduğu bilinmektedir. İnsanlar, yaşamın belli dönemlerinde bazı üzücü olaylar, doğal afetler, trafik kazası veya savaşlar gibi olumsuz süreçler geçtiğidir.  Bu süreçte bunları düşünmek ve anlamlandırmak oldukça önemlidir.

Günümüzde yaşadığımız salgın bir hastalık olan corona virüsü,  küresel etki oluşturduğundan, salgın hastalıklarda korunma yolları devam etmekte bu süreçte  beden sağlığı korunduğu kadar ruh sağlığının korunması oldukça önem taşımaktadır. İnsanların rutin yaşamlarını, duygularını, işlevselliğini bozduğu bu süreçte bireylerde telaş ve çaresizlik gibi olumsuz etkiler yaratmaktadır. Virüsün etkileri, nedenleri, belirtileri derken bireylerin fizyolojik bir belirti olmaksızın önceden günlük yaşamda doğal karşılanan, yorgunluk, baş ağrısı vb, belirtileri virüse bağlamaları ve bedenleri dinlemeleri ve kendileriyle uğraşmaları sonucu işlevselliğin oldukça bozulduğudur.

Bu süreçte bireylerin yanlış bilgilendirmelerinin farkına varılması, şüphe ve kaygı sonrasında insanların, özellikle sosyal medyanın kullanım sıklığına bakıldığında, insanların sürekli salgın hakkında doğru yanlış birçok bilgiye maruz kaldığını görebiliyoruz. Konu hakkında paylaşılan görseller ve yazılan yazılar bireyler üzerinde yüksek düzeyde stres, korku, panik ve endişe uyandırırken; fobiler, uyku problemleri, beslenme sorunları ve obsesif düşünceler gibi rahatsızlıkların artmasına sebep olduğu ve olumsuz bir klinik tablo oluşturmaktadır. Bu yüzden çevremizdeki insanları yarar sağlayacak davranışıyla panik yaptırmanın ya da yanlış bir bilgilendirme yapmanın ve yaklaşımların olması, süreci oldukça zorlaştıracaktır.

Fakat en çok korkutan şeylerden biri de belirsizlik. Her an virüse maruz kalınacağı korkusu, Virüsün henüz bir tedavisinin bulunamaması ve bu nedenle her gün birçok ülkede ölümlerin arttığını duyuyor olmamız ve ülkemizde görülmüş olması ciddi anlamda ölüm korkusu oluşturuyor. Bunun önüne geçebilmemiz ve psikolojimizi koruyabilmemiz için salgına karşı farkındalığımızı arttırmamız gerekiyor. Yanlış bilgilendirme almamız doğru kaynaklardan bilgi almamız oldukça önem taşımaktadır. Dünya sağlık örgütünün web sitelerinden ya da  Dünya sağlık örgütünün whatsap grubundan doğru ve yararlı bilgi almanız bizleri kaygı ve belirsizlikten  kurtaracaktır.

Korku Bulaşıcı

Virüsün bulaşıcı olması, herkesi hedef alması bireylerde korku, tedirginlik yaşattığı, henüz net bir tedavi planının olmaması,   sağlıksız bir savunma mekanizması oluşturmaktadır. Bireylerin korku hissetmesi, maske takan ya da gerekli önlemi alan kişilerin olukça fazla olduğu bir diğer grupta ise hijyen kurullarına fazlaca yaşamına yer verdiği,  maskeyi takmak yerine sosyal mesafe koyması, bireyler arasında çatışma yaşattığı ve ötekileştiğidir. Gözlemlediğim kadarıyla süreç,  yaşanılan  bu  durum son derece tehlikeli olmakta ve sosyal çevre, sosyal medya arasında çatışma yaratmaktadır. Her bireyin kaygısı, kişilik dinamiği ve korku kültürü farklılık gösterir. Bu anlamda  saygı duyulması gereken bir süreç.

Corona virüsün yaşamı tehdit etmesi bakımından bazı Psikiyatrik hastalıkları tetikleyebilir. Bunlar; kişilik özellikleri, Paranoid kişilik bozukluğu, Panik bozukluğu, Obsesif kompulsif bozukluğu, Yaygın anksiyete bozukluğu olan bireylerin risk taşıdığıdır. Bu anlamda süreci olağan ve doğal karşılamak oldukça önemlidir.

Psikoloji bilimin ne kadar önemli olduğu ve bu süreçte ruh sağlığının beden ile bütün olduğunun farkında varılması ve farkındalık oluşması bakımından oldukça önem taşımaktadır.

Stres zaman zaman faydalı olabilir.

Stres ve kaygı döngüsü önemli durumlarda insan organizması için gerekli, bireylerin kendilerini zararlı olabilecek etki ve faktörlere karşı koruduğudur.  Tam tersi durumda ise aşırı bir kaygı insan organizmasını ve işlevselliğini olumsuz yönde etkilemektir dolayısıyla insanların bu süreçte psikolojik sağaltım açısından olumlu düşünmesi, evde kaldığı süreç içerisinde aile ile kaliteli temas geçirmesi, aile bağının hep beraber süreç içerisinde düşündüğümüzde beraber yapılan etkinlikler, birlik beraberlik duygusu depresyon hastalığı, ruhsal bozuklukları önleme açısından oldukça önem taşımaktadır.

Bu süreçte algılanan sosyal destek oldukça önemli olduğudur; salgının yarattığı belirsizlik kişilerde kaygı ve stres oluşturduğunda aile ile  olan  temas ve algılanan  sosyal destek olumlu etki gösterecektir. Bireyin günlük yaşamda farkında varmadığı  ve doğal karşıladığı ve rütin yaşam, iş yoğunluğu, günlük stres, algılanan sosyal destek kavramını olumsuz etkiliyordu.  Bu süreçte salgın hastalık sürecini olumlu bir döngüye çevirmek bizleri kaygı ve stresten uzak tutacaktır.

Kaygı ve stres yoğun ise bu durumunda bireylerin yanlış yönlendirilmesi ve yanlış bilgi almaları kaçınılmaz gibi bu süreçte kişilerin gerçeği değerlendirme ve anlamlandırma yetisinde problem yaratması kaçınılmaz olduğu, doğru kaynaklardan alınamayan bilgilerin,  kişinin psikolojisini bozulmasına ve doğal karşılamamasına etki eden olumsuz bir süreç olarak gözükmektedir.  Bu anlamda doğru bilgiye ulaşmak ve mantıklı davranmak süreci olumlu atlatmamız açısından oldukça kıymetli,

Bahsettiğim durumları ve örüntüleri taşıyorsanız. Kaygı, stres, başa çıkmadığınız bir durum yaşıyorsanız lütfen   ‘’ Klinik Psikolog Doktorundan ’’ yardımı alın.

Klinik Psikoloji

Klinik Psikoloji, insanın “normal” ve “normal dışı” zihinsel, duygusal ve davranışsal süreçleri üzerine temellenmekte, bu alanlarda güçlük yaşayan kişileri değerlendirme ve tedavi etmeyi kapsamaktadır. Klinik yönelimleri doğrultusunda da müdahale, koruma ya da önleme alanlarında ruh sağlığı tedavisi sağlamaktadırlar. Klinik psikolojide yapılan müdahale, duygusal çelişkileri, kişilik bozukluklarını, psikopatolojiyi ve temelinde yatan bozukluğa veya karmaşaya bağlı yeterlilik kayıplarının önüne geçmeye ve düzenlemeye yöneliktir.

Sevgilerle”



Benzer Haberler

YDÜ Güzel Sanatlar Mayıs Sergisi ve 2. Kampüste Yaşam Fotoğraf Yarışması Sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasaları yükselişte

Voice Kıbrıs Haber

Yakın Doğu Üniversitesi’nde akademik yükseltme coşkusu yaşandı

Voice Kıbrıs Haber

Özersay “Bedelli askerlik rakamı iki katına çıktı”

TAK

Usta oyuncu Kadir İnanır tekrar hastaneye kaldırıldı

NTV

Birçok bölgede 5 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

TAK