FeaturedKIBRIS

‘Columba-Hypatia: Barış için Astronomi’ yeniden başladı

Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR) ve bilimsel eğitim girişimi olan GalileoMobile işbirliğinde gerçekleştirilen “Columba-Hypatia: Barış için Astronomi” projesi kaldığı yerden devam ediyor.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2017 yılında, adanın dört bir yanından 200’den fazla öğrenci proje kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere katılım göstermiştir. 2018 yılında, Columba-Hypatia Projesi Falling Walls Vakfı ve Robert Bosch Stiftung tarafından verilen Yılın Bilim Projesi Ödülü’nü almıştır. 2019 yılında, Uluslararası Astronomi Birliği’nin 100. yıl kutlamaları kapsamında süresi uzatılacak en önemli üç “Kalkınma için Astronomi” projesinden biri olarak seçilmiştir.

Proje, adını yaygın bir barış simgesi olarak kullanılan “güvercin” kelimesinin Latince’deki karşılığı olan ve aynı zamanda bir takımyıldızı adı olan “Columba”dan alır. Proje adının ikinci kısmı ise ünlü kadın matematikçi, gökbilimci ve filozof olan ve Bizans İmparatorluğu’nun ilk yıllarında İskenderiye’de bulunan Neoplatonist Okulu’nun başına geçen “Hypatia”yı anmak için kullanılmıştır.

“Barış için Astronomi” projesinin temel amacı bilime ve kozmosa olan ilgiyi arttırmak ve iletişim, anlayış ile Barış ve Şiddet Karşıtı Kültürü teşvik etmektir. Evren içerisinde gezegenimizin konumu hakkında bilgi edinmeyi, farklılıkların ve benzerliklerin takdir etmeyi sağlayan bir bakış açısı kazandırmaktadır. Proje, Kıbrıs’ın her iki bölgesinde bulunan okullarda uygulanarak adada yaşayan farklı toplumlardan öğrencilerin anlamlı etkileşimler kurmasına uygun bir platform sağlamaktadır.

“Columba Hypatia: Barış için Astronomi” projesi kapsamında, 18 Mayıs’ta bir grup eğitimci ile astronomi ve/veya çok kültürlü etkinliklere ilgi gösteren kişi bir araya gelerek projede kullanılan yöntemler hakkında eğitim almıştır. Okullarda gerçekleştirilen etkinliklerin ardından, 25 Mayıs Cumartesi günü adanın her iki yanından Dayanışma Evi’ne atölye çalışması için gelen öğrenciler, aktiviteleri dayanışma içerisinde tamamlamıştır. Etkinlikler, evren hakkında bilgi edinme olanağının yanı sıra, öğrencilere farklı toplumlardan kişilerle iletişim kurmak ve birlikte çalışmak için bir platform sunmuştur.


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber